45 kv.m butas Vilniuje: betonas ir fanera – nebūtinai tik statybinė medžiaga

Įrenginėjant šį 2 kambarių butą įkvėpimo buvo semtasi iš industrinio interjero stiliaus, kuriame yra išryškinamos neapdirbtos konstrukcinės, mechaninės detalės, kurios kituose interjeruose paprastai yra slepiamos. Kurdamas tokio tipo interjerą, dizaineris Ernestas Možeiko (interjero dizaino studija „4SIENOS“) susidūrė su iššūkiu – jaukumo detalių šilumos ir konstrukcinių medžiagų šaltumo balansavimu.

Šis 45 kv.m butas yra įsikūręs ramiame Jeruzalės rajone, Vilniuje. Būstą sudaro šios erdvės: prieškambaris, bendra virtuvės, valgomojo bei svetainės zona, miegamasis, sanitarinis mazgas. E. Možeiko sako, kad kuriant šį interjerą svarbiausia buvo tinkamas erdvės išplanavimas bei vientiso stiliaus išlaikymas (visose buto erdvėse atsikartoja medžiagiškumas ir spalvų paletė), taip namams suteikiant harmonijos.


Interjere vyrauja monochromatinė paletė bei ryškios betono, faneros bei medienos tekstūros. Dizaineris, kalbėdamas apie sunkiausią užduotį kuriant šį interjerą, akcentuoja konstrukcinių medžiagų jaukinimą. Jam teko atrasti atsakymą į klausimą: kaip šaltas statybines medžiagas parodyti iš kitos pusės (kad betonas nebūtinai yra šaltas, o fanera nebūtinai yra tik statybinė medžiaga).


Be vientisos stilistikos čia buvo svarbus ir funkcionalumas. E. Možeiko sako, kad kiekviena erdvė turi turėti savo funkciją. Pavyzdžiui, tambūras šiame bute – nors ir mažas, tačiau jame turi tilpti viskas, todėl buvo nuspręsta neatskirti jo nuo bendros erdvės. Tambūre buvo suprojektuota lentyna, kuri tarsi apjungia visas erdves ir kartu namams suteikia vizualaus įdomumo. Miegamasis turi talpinti didelę dvigulę lovą, kuri užima daug vietos. Kad miegamasis atrodytų erdviau, į bendrą sienų spalvą buvo sulieta spinta.



Sanitariniame mazge, kaip ir visuose kituose mažos kvadratūros butuose, svarbiausia buvo atrasti skalbimo mašinos sprendimą, nes nesinori kad jos išvaizda gadintų bendrą interjero vaizdą. Tad skalbyklei buvo suprojektuota spintelė, kurios pagalba ji harmoningai įsiliejo į bendrą vonios vaizdą.


Virtuvė, dizainerio manymu, yra pagrindinė buto erdvė, nes čia vyksta svarbiausi pokalbiai, pradedama bei baigiama diena, tad ji turi būti patogi bei erdvi. E. Možeiko sako, kad svarbu, jog gaminant maistą, darant arbatą, žmogus nebūtų atskirtas siena ar visad atsukęs nugarą į valgomąjį stalą, tad nors plotas ir mažas, tačiau buvo įkomponuota sala, kuri yra apjungta su valgomuoju stalu. Kalbant apie svetainę, tai yra multifunkcinė erdvė, kuri turi būti patogi, tačiau kartu ir lengvai transformuojama. Šiuo atveju svetainė tarnauja dar ir kaip darbo zona.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis