45 kv. m. butas Vilniuje: jauki idilė ir maksimaliai išnaudota erdvė

Žvėryne esančio buto šeimininkų užduotis buvo paprasta – sukurti jaukius ir patogius namus. Tokie namai asocijuojasi su ramiu interjeru, pastelinėmis spalvomis, į akis nekrintančiomis detalėmis. Juose viskas turi savo vietą. Čia gera ilsėtis ir atgauti jėgas po sunkių dienos darbų.

Studijos „Soulhouse“ dizainerė Ramunė Vytė sako, kad įrengiant šį gana netaisyklingo plano butą teko pasukti galvą, tačiau rezultatas visus nudžiugino. Butas skirtas nuomai, tad siekta universalumo, parinktos nesidėvinčios, kokybiškos medžiagos.

Asmeninio albumo nuotr.

Ypač daug dėmesio skirta nedaug stačių kampų turinčioms miegamojo ir vonios kambario erdvėms – poilsio ir jaukumo oazėms. Nestandartinio plano miegamojo trūkumai išspręsti tinkamai parinkus baldus. Nuspręsta pagaminti lovą be galvūgalio ir įmontuoti ją į spintos nišą. Kitaip kambaryje vos būtų tilpusios naktinės spintelės. Taigi, nors sprendimas nėra itin retas, šiuo atveju tai buvo geriausia ir turbūt – vienintelė – išeitis. Taip palikta pakankamai vietos kitiems baldams ir praėjimui, o simetriškas spintos kontūras kuria tvarkos įspūdį.

Įrengiant vonios kambarį taip pat siekta optimaliai išnaudoti erdvę ir paslėpti trūkumus, nes netaisyklingas planas – didžiausias mažų patalpų priešas. Dušo kabina užstoja smailųjį kampą, o simetriško fasado vonia – bukąjį. Dėl šių vizualinių sprendimų patalpoje įsivyravo harmonija. Vienintelis konstrukcinis pokytis – nauja pertvara dušo zonai atskirti. Dizainerei rūpėjo, kad vonia būtų ne tik patogi naudotis, bet ir graži akiai, todėl įrengtas erdvus dušas, didžiulis praustuvas, o skalbimo mašina paslėpta balde.

Likusioje būsto erdvėje glaudžiai išdėstytos būtinos funkcinės zonos: įrengta svetainė su minkštais baldais, į sieną įmontuota praktiška veidrodinė prieškambario spinta. Netoli išėjimo į balkoną tilpo ir valgomojo stalas su kėdėmis. Buvo svarbu, kad gyventojai galėtų laisvai judėti ir turėtų vietos daiktams susidėti, todėl spintos gana masyvios, siekiančios lubas, taip pat įrengta siaura atvira spintelė su lentynomis knygoms ir interjero puošmenoms.

Kaip matyti iš brėžinių, gyvenamojoje zonoje niekas nebuvo perplanuota, o problemiškose vietose pasitelktas kūrybiškumas. Štai nedidukėje virtuvėje baldus ir buitinę techniką pradžioje planuota išrikiuoti palei trumpą sieną su miegamuoju, nes kitur trukdė langas ir radiatorius. Galiausiai nuspręsta išnaudoti ir laisvąjį kampą, jame įrengiant plautuvę – taip tilpo daugiau kitų reikalingų prietaisų, pavyzdžiui, indaplovė. Išlaikant tikslą neužstoti lango, prie jo sumontuotas stalviršis su kojomis. Išskirtinis virtuvės akcentas – aukšta žalia indauja su dideliu stalčiumi. Dizainerės teigimu, „kitoks“, savito charakterio baldas teikia interjerui žavesio, be to, žalia spalva gaivina ir teikia energijos.

Visus taškus ant i šiame jaukiame būste sudeda šviesus koloritas su švelnia užuomina į klasiką, dėl to tinkamas bet kokio amžiaus gyventojams. Šviesios, ramios spalvos, lengvai klostėmis krintančios užuolaidos suteikia erdvei lengvumo, efemeriškumo įspūdį. Jei norisi daugiau ryškumo, tereikia paieškoti spalvinių akcentų ar subtilių aksesuarų.

Nuotraukos: Orinta

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis