44 kv.m butas Vilniuje: mansarda pačioje senamiesčio širdyje

Mansardinio tipo buto įrengimas, pasak dizainerės Dalios Gerasimavičienės („DG interjerai“), visada yra keliantis iššūkius, bet kartu įdomus ir kūrybiškas darbas. Šiame būste kiekvienas kampelis buvo apgalvotas iki smulkmenų, išnaudotos visos įmanomos erdvės. Galutinis rezultatas – patogi ir jauki gyvenamoji erdvė senamiesčio gyventojams.

Dizainerė D. Gerasimavičienė, kalbėdama apie tokio interjero kūrimą, sako, kad pirmiausia reikia įvertinti esamą padėtį, apgalvoti, kaip galima geriausiai padėti kiekvienai erdvei atsiskleisti bei tinkamai ją išnaudoti. Patogus ir protingas išplanavimas, dizainerės manymu, yra svarbiausia, visa kita dėliojasi pagal tai, kam erdvė skirta, kokią norima sukurti nuotaiką ir t.t.


Rūta Kotvickaitė


Šis 44 kv.m butas yra įsikūręs išskirtinėje Vilniaus vietoje – pačioje senamiesčio širdyje. Pro langus iš būsto atsiveria nuostabus vaizdas į Rotušės aikštę bei senamiesčio stogus. D. Gerasimavičienė sako, kad dar tik pradedant darbus, erdvėje jautėsi ypatinga atmosfera, nes seniau šioje vietoje buvo įrengtos menininko dirbtuvės, patalpos niekada nebuvo apgyvendintos.


Žinoma, su senos statybos butais senamiestyje nėra lengva dirbti. Dizainerė pasakoja, kad teko pavargti ir apdailininkams ir baldų projektuotojams, nes šioje mansardoje lygių sienų beveik nėra. Svarbiausia užduotis, kuriant šį interjerą, buvo patogiai ir talpiai išplanuoti visas zonas, o ergononimiškiems sprendimams rasti geriausią dizainą ir viską sujungti į vientisą visumą.


Rūta Kotvickaitė


Interjeras buvo kurtas laikantis minimalistinio modernaus stiliaus kanonų, į jį įterpiant šiek tiek lengvų klasikinių detalių. Būsto apstatymui buvo parinktas apgalvotas ir išgrynintas baldų dizainas, kuris neapkrauna erdvės. Išskirtiniausios būsto detalės – nedidelę virtuvės ir svetainės erdvę puošiantis marmuro rašto stalviršis, kuriantis elegantiškumo įspūdį, bei mėtinės spalvos akcentai (sofa svetainės zonoje bei kilimas miegamajame), kurie nuspalvina be jų monochromatinį interjerą.


D. Gerasimavičienė, dalindamasi mintimis apie atliktus darbus, sako, kad viskas, ką galima buvo pakeisti šioje erdvėje buvo išgriauta ir atnaujinta – pakeistos įėjimo durys, langai, taisytas stogas. Po remonto darbų buto plotas ženkliai padidėjo. Kaip ir pridera senamiesčiui, visame bute buvo sudėtos natūralaus balinto ąžuolo parketlentės, taip pat naudota nemažai medienos apdailoje, kuri jaukina erdvę. Sienų apdailoje vyrauja daug baltos spalvos, kad erdvė būtų kuo šviesesnė ir neslėgtų šlaitinės lubos ir svarbiausia – nesijaustų ribos tarp sienų ir lubų, nes kiekvienoje patalpoje jos skirtingos.


Rūta Kotvickaitė


Svarbus sprendimas – miegamąjį nuo svetainės ir virtuvės zonų atskirti užuolaida, nes durys būtų buvusios ir nepatogu, ir nepraktiška. Patekimas į vonios patalpą taip pat veda per miegamojo kambarį, tad toks erdvių apjungimas sudaro didesnės erdvės įspūdį ir nekliudo laisvam judėjimui. Baldų dizainas bute buvo apgalvotas iki smulkiausių detalių, kad užtektų vietos viskam susidėti, nesimatytų nereikalingų daiktų ir liktų kuo daugiau švarios erdvės.


Rūta Kotvickaitė


Įdomus sprendimas – vonioje buvo išsaugota ir atverta stogo sija. Ji žaviai atsiskleidžia visu savo grožiu baltoje vonios erdvėje ir kartu pasitarnauja kaip lentyna.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis