40 kv.m palėpės tipo butas: pro arkinius langus atsiveria Vilniaus senamiesčio panorama

Jaukią palėpę su dideliu stogo nuolydžiu, įrengtą renovuotame Vilniaus senamiesčio name, dizainerė Laura Giržadė pavertė išskirtine nestandartinės formos gyvenamąja erdve, kurios pagrindiniu elementu tapo sudėtingos architektūros daugiafunkcė konstrukcija, o išskirtiniu akcentu – pro nedidelius arkinius langus atsiveriantys miesto vaizdai.

Tipas – palėpės tipo butas renovuotame name Vilniuje.

Buto plotas – apie 40 m², antresolės plotas – 13 m².

Gyvenamoji erdvė: pirmajame aukšte – bendrasis kambarys ir vonia, antresolėje – miegamasis.

Projekto autorė – dizainerė Laura Giržadė, www.softdecor.lt.


Straipsnio pavadinime matematinis terminas atsirado ne atsitiktinai – projektuojant nestandartinės trapecijos formos, sudėtingos geometrijos palėpės erdvę su skirtingo nuolydžio stogo plokštumomis ir vos dviem nedideliais arkos formos langais, interjero dizainerei Laurai Giržadei iš tiesų teko kruopščiai skaičiuoti kiekvieną centimetrą, tinkamai suvesti kampus ir viską gerai apgalvoti. Kaip tikina projekto autorė, senamiesčio name įrengtos palėpės patalpoje nebuvo nė vieno stataus kampo ir lygios linijos, padėtį dar labiau sunkino nuožulnios stogo plokštumos, tad buvo svarbu išsaugoti patogų žmogui aukštį ir sugalvoti, kaip sukurti daugiau vietos ir įleisti daugiau šviesos, kad nestandartinės konstrukcijos palėpinis butas taptų jaukia visaverte gyvenamąja erdve.


Norint padidinti gyvenamosios erdvės plotą, vienintelis logiškas sprendimas buvo įrengti antresolę, juolab kad palėpės „viršūnė“ buvo gana aukšta. Tačiau Laura Giržadė neapsiribojo įprasta perdanga antresolei, bet suprojektavo sudėtingą architektūrinį tūrį, funkciškai susijusį su visomis palėpės zonomis. Bute atsirado medžio apdailos kubas, kuriame buvo įrengtas nedidelis vonios kambarys, paslėpta talpi prieškambario drabužinė, integruoti laiptai į antresolę, sukonstruotos patogios lentynėlės virtuvės pusėje ir dar prie turėklų antresolėje suformuotame miegamajame pritaikyta komoda, o jos nugarėlėje iš svetainės pusės padaryta spintelė. Ši konstrukcija tapo pagrindiniu interjero elementu – aplink jį buvo komponuojamos visos kitos funkcinės zonos. Tiesiai priešais laiptus, tarp dviejų neįprastos formos arkinių langų, įrengta svetainė. Norėdama neapsunkinti nedidelės erdvės ir jos neperkrauti, dizainerė jai dekoruoti parinko tik būtiniausius baldus, tačiau stengėsi, kad jų dizainas iš karto trauktų dėmesį.


Leonas Garbačauskas


Svetainės akcentas – originali, itin praktiška modernaus dizaino miegamoji sofa ir elegantiškas krėslas – siekiant sukurti vientisumo pojūtį, baldams aptraukti labiausiai derėjo tokio pat mėlyno atspalvio gobelenas. O netaisyklingų formų pagal užsakymą pagamintas staliukas tarsi atkartoja sudėtingą palėpės erdvės konstrukciją.


Leonas Garbačauskas


Pro nedidelius, dėl storų sienų giliai įstatytus arkos formos langus atsiveria įspūdinga senamiesčio panorama.


Leonas Garbačauskas


Meno kūriniai gali atgaivinti bet kokį interjerą. Ant blokelių sienos pakabintas abstraktus žinomos lietuvių dailininkės Dalios Kasčiūnaitės darbas.


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Originalus sprendimas

Specialiai tankiau nei būtina sukonstruotos perdangos lentos interjerą paįvairino žaisminga ritmika, o sodri mėlyna spalva, kartojama ir kituose elementuose, suteikė netikėtumo ir ekspresijos.


Gana gilioje nišoje šalia daugiafunkcio kubo buvo suprojektuota kompaktiška, tačiau patogi virtuvės zona. Nors vietos jai įrengti nebuvo daug ir dar trukdė nuožulni stogo plokštuma, dizainerė sugebėjo čia sutalpinti visą reikalingą įrangą bei sukurti praktišką ir pakankamai talpią darbo zoną. Prie galinės sienos buvo įrengtos talpios sieninės spintos, kuriose paslėptas ne tik šaldytuvas, bet ir sukonstruotos lentynos maisto produktams bei kitiems virtuvės reikmenims susidėti, o pagrindinis darbastalis su viryklės zona suformuotas palei medinio kubo šoną, po laiptais, vedančiais į antresolę. Palei priešingą sieną su stogo nuolydžiu dizainerė įrengė dar vieną darbo paviršių – jame buvo sumontuota plautuvė.


Dėl nuožulnios plokštumos šis darbastalis suprojektuotas gana platus – taip pavyko išspręsti reikiamo aukščio po nuolydžio plokštuma problemą: prie plautuvės galima patogiai atsistoti, o platus darbastalis po nuolydžiu išnaudojamas kaip patogi vieta prieskoniams ir kitokiems daiktams susidėti.


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Praktiškas sprendimas

Laiptų konstrukcijos zigzagas virtuvės zonoje tapo baldų dalimi – iš jų suformuotos patogios lentynėlės virš įgilinto darbastalio.


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Virtuvės zonos grindims dekoruoti dizainerė parinko pilkų atspalvių šešiakampių plytelių mozaiką, pabrėžiančią nestandartines daugiakampės palėpės formas.


Sukonstravus antresolę pačioje buto viršūnėje suformuotas nedidelis trikampis miegamasis. Projektuojant interjerą ir sprendžiant tamsios erdvės problemą čia iš anksto buvo numatyta įrengti stoglangį. Pro jį į vidų patenkanti natūrali dienos šviesa suteikia jaukumo ne tik miegamajam, bet patenka ir į bendrąjį kambarį, todėl visas butas atrodo šviesesnis.


Nedidelės trikampės miegamojo erdvės centre tilpo patogi dvigulė lova ir liko užtektinai vietos patogiai ją apeiti iš šonų netrukdant nuožulniai stogo plokštumai. Prie blokinių plytelių faktūros sienos pristumta lova buvo išsirinkta su aukštu paminkštintu, audiniu aptrauktu galvūgaliu, o abipus jo sienoje sumontuoti funkcionalūs sieniniai šviestuvai sukuria patogią poilsio ir skaitymo zoną. Kita vertus, grublėta audinio faktūra vizualiai paįvairina vienspalves pilko atspalvio stogo nuolydžio plokštumas, sukuria tam tikrą kontrastą su industrine blokelių danga ir suteikia privačiai erdvei minkštumo ir jaukumo.


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Dekoro idėja

Trikampė miegamojo siena, į kurią galvūgaliu atremta lova, palikta neapdailinta – dėl grafiško pilkšvų betono blokelių rašto nedidelė erdvė įgauna ritmikos pojūtį, be to, stilistiškai susieja pirmąjį ir antrąjį aukštus.


Leonas Garbačauskas


Iš vienos lovos pusės, kur stogo nuolydis didesnis, dizainerė suprojektavo palei visą sieną nusitęsiančią komodą, pereinančią į turėklų konstrukciją – taip atsirado daugiau vietos daiktams susidėti.


Leonas Garbačauskas


Miegamajame įrengtas stoglangis nestandartinei palėpės erdvei suteikė dar daugiau išskirtinumo.


Leonas Garbačauskas


Turėklas miegamojo zonoje pagamintas platesnis nei įprasta ir todėl tapo dar vienu patogiu paviršiumi – pastačius prie jo kėdę, čia galima sukurti nedidelę darbo zoną ar tualetinį stalelį.


Leonas Garbačauskas


Medinio kubo viduje paslėptas nedidelis vonios kambarys, kaip ir visas interjeras, apgalvotas iki smulkmenų. Norėdama paįvairinti šios nedidelės patalpos geometriją bei spalvinius sprendimus, bet ir išsaugoti vientisumo įspūdį, sienoms ir grindims dekoruoti dizainerė parinko kelių pilkų atspalvių ir skirtingų faktūrų šešiakampes plyteles – jos buvo klijuojamos nuo tamsesnių atspalvių apačioje iki šviesesnių viršuje, taip sukuriant įdomų pereinančių spalvų įspūdį.


Derinant prie likusio interjero sprendimų, vonios kambariui buvo suprojektuota nestandartinių formų praustuvės spintelė, savo linijomis primenanti pagrindinio interjero elemento – funkcinio medinio tūrio – siluetą. O virš jos pakabintas didelis horizontalių formų veidrodis su ryškiai mėlynais rėmais bei tokio pat atspalvio vonios kambario lubos sukuria visos interjero kompozicijos vientisumo ir išbaigtumo įspūdį.


Leonas Garbačauskas


Siekiant, kad vonios kambarys išliktų funkciškai patogus, buvo parinktas siaurėjantis vonios indas, padedantis išsaugoti šioje patalpoje daugiau laisvos vietos.


Leonas Garbačauskas


Prieškambario zonoje už medinių fasadų paslėptos sieninės spintos lieka beveik nematomos ir todėl vizualiai neapsunkina mažos patalpos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis