40 kv.m butas Vilniuje: pastelinių atspalvių žaismingumas

Projektuojant nedidelės kvadratūros butus, pirmiausia, labai svarbu tinkamai suskirstyti erdves, atsižvelgiant į bute gyvensiančių žmonių poreikius ir gyvenimo būdą. Kiekvienas kvadratinis metras turi būti kruopščiai apgalvotas, atsisakant tuščių, nefunkcionalių zonų. Interjero dizainerė Eugenija Augulienė („Ebi Interjero dizainas“) pasakoja, kad kurdama šio nedidelio buto interjerą, jautė užsakovų pasitikėjimą. Tai leido kuriant improvizuoti, todėl projekto koncepcija atsirado labai natūraliai.

Šis 40 kv.m butas, priklausantis jaunai porai, yra įsikūręs Vilniaus senamiestyje. Būstą sudaro: bendra svetainės, virtuvės ir prieškambario erdvė, miegamasis, vonios kambarys. Projekto užsakovai turėjo pirminę viziją dėl būsimo interjero – tai turėjo būti skandinaviško stiliaus butas su įdomesniais projektavimo, apdailos ir dekoravimo sprendimais. Tad sunkiausia užduotis, kuriant šį interjerą, buvo sugalvoti kaip įdomiau būtų galima pateikti šią stilistiką.


Skandinaviškam stiliui yra būdingos baltos sienos ir balinto medžio grindys, tad šiame būste buvo nuspręsta eiti kitu keliu – atsisakant balintų grindų ir vietoje jų pasirenkant alyvuotas medaus atspalvio ąžuolines parketlentes, o interjero koloritą papildant įvairių melsvų atspalvių tonais – pilkšvai mėlyna sienų, plytelių, virtuvės baldų spalva, melsvas sofos gobelenas, žydras kavos staliukas, pilkšvai mėlynas kilimas ir t.t.. Šiltų parketlenčių fone šie melsvi atspalviai atrodo dar ryškiau, todėl visumoje interjeras atrodo žaismingas ir gyvybingas.


Asmeninio albumo nuotr.


Dizainerė pasakoja, kad jau projekto pradžioje išsikėlė tikslą sukurti vientisą svetainės ir virtuvės erdvę, tuo pačiu aiškiai atskiriant, kur baigiasi virtuvė ir prasideda svetainė. Esant nedideliam plotui, svarbu būstui suteikti bent minimalų zonų atskyrimą, nes tokia nedidelė vizuali apgaulė padeda psichologiškai geriau jaustis esant erdvės trūkumui. Riba tarp virtuvės ir svetainė – pusbaris. Galinė buto siena, prie kurios išdėstyti pagrindiniai šių erdvių baldai, išskiriama tos pačios, pilkšvai mėlynos, spalvos plytelėmis ir sienų dažais. Skirtingas paviršių faktūriškumas suteikia interjerui įdomumo. Priešais esanti pailga buto siena yra tikslingai maskuojama. Balta siena su baltomis durimis tarsi išnyksta erdvėje susiliedama su lubomis ir tik juodos rankenos išduoda, kad tai kelias į kitas patalpas.


E. Augulienė išskiria svarbią, akį patraukiančią interjero detalę – lengvų pastelinių tonų interjerą pagyvinančius ir aštrumo priduodančius juodos spalvos akcentus. Visų jų centre, prieš kone 50 metų Meksikoje sukurtas, „Acapulco“ krėslas. Baldas išsiskiria savo originaliu dizainu, lengvumu ir patogumu. Virtuvės dėmesio centre atsiduria juoda kreidinė siena, galinti pasitarnauti pirkinių sąrašui sudaryti, ar inspiracijai, palinkėjimui užrašyti. Pusbario kėdės, toršeras, šaldytuvas, durų rankenos – visi šie juodi elementai buvo tikslingai parinkti.


A.Stepankevičiaus nuotr.


Taip pat vertėtų išskirti kontrastingą vonios kambario interjerą, kuris buvo išpildytas „juoda-balta“ stilistikoje. Juodai baltame plytelių fone dominuoja juodos spalvos maišytuvai ir aksesuarai, išryškėja balta keramika. Žaismingos grindų plytelės su geometriniu raštu primena apie skandinaviško stiliaus tęstinumą.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis