39 kv. m. butas Vilniuje – daugiau nei kvadratinė dėžutė

„Metų inovatyviausio interjero“ autorės Mingailės Marcinės skiriamasis ženklas – nestandartiniai interjerai. Kaip sako dizainerė, šio Vilniuje esančio buto savininkai prašė sukurti kažką panašaus. Nors butas mažo ploto, lenktos sienos, didžiulės arkos ir įspūdingos lubos kuria erdvumo ir laisvės pojūtį.

„Mėgstu mažas erdves, nes jos suteikia tam tikrus rėmus, tada reikia pasitelkti kūrybiškumą ir fantaziją. Interjero variantų šiam būstui buvo tikrai ne vienas ir ne du. Viena idėja keitė kitą – nuo standartinių kampuotų sienų perėjome prie lengvai užapvalintų ir galiausiai – smarkiai išlenktų. Dar ir šiandien, apsilankiusi šiuose namuose, drauge su užsakovais džiaugiuosi galutiniu rezultatu“, – sako M. Marcinė. Būtent bandymų keliu atrastos lenktos formos, apvalinti kampai „sušvelnina“ mažą erdvę, kuria vientisumo ir pereinamumo įspūdį. Dėl šio sprendimo butas neatrodo perkrautas ar ankštas – greičiau priešingai.

M. Žičiaus nuotr.
M. Žičiaus nuotr.

Dizainerės teigimu, naujasis suplanavimas ne vien įdomus, bet ir praktiškas, palyginti su ankstesniuoju. Pagrindiniu iššūkiu tapo siekis maksimaliai išdidinti gyvenamąją erdvę – svetainę, ir įrengti funkcionalų miegamąjį bei patogų vonios kambarį. Prieš rekonstrukciją erdvės buvo standartinės ir statiškos, o vonia – per didelė tokiam butui. Miegamojo kambarys neturėjo sienų, tad ilgainiui gyventojus pradėjo varginti privatumo stoka. Todėl naujajame pakeistos formos miegamajame galima visiškai atsitverti nuo likusios erdvės. O dieną, kai norima erdvumo, miegamasis su didžiule arka vizualiai pratęsia svetainę. Koridorių su svetaine taip pat jungia arka – taip jis iš dalies atskiriamas, bet vientisos erdvės pojūtis išlieka.

M. Žičiaus nuotr.

Kuriant tokius interjerus labai svarbu rasti bendrą kalbą su užsakovais. Šiuo atveju, pasak dizainerės, taip ir buvo. Būsimi gyventojai ja pasitikėjo, atvirai priėmė naujas idėjas, kurios atitiko jų žaismingą, laisvą ir kūrybingą būdą. Tokiomis sąlygomis kilo daug nestandartinių sprendimų. Pavyzdžiui, lenktos sienos suteikė galimybę įkomponuoti spintą miegamajame. Svetainėje, kurioje leidžiama daugiausia laiko kartu, nuspręsta pastatyti dar ir valgomojo stalą. O vonios kambaryje, nors ir sumažintame, įtalpinta vonia, skalbyklė ir liko vietos susidėti daiktams.

M. Žičiaus nuotr.
M. Žičiaus nuotr.
M. Žičiaus nuotr.
M. Žičiaus nuotr.

Interjero modernumas ir minimalizmas dera su žaisminga stilistika ir koloritu, kurie jį pagyvina. Miegamojo tapetams parinkta šeimininkės mėgstama spalva, suteikianti jaukumo, sodrumo. Svetainėje gyvesnė ir šviesesnė sienų spalva kuria dinamišką ritmą. Kaip kontrastas sienoms ir luboms grindys išklotos itin praktiškomis intensyvios spalvos polimerinėmis lentelėmis.

M. Žičiaus nuotr.

Be abejo, nelieka nepastebėtos žaismingos įtempiamos lubos, kurių dalis atspindi kambarį. Įvairių spalvų apšvietimas lubose kuria skirtingą nuotaiką.

Dizainerė pataria mažuose butuose ieškoti praktiškų, ilgalaikių ir komfortiškų sprendimų. Šiam būstui parinkti baldai iš medžių drožlių plokščių, polimerinė grindų danga, minkštas odinis svetainės komplektas, vonia išklijuota plytelėmis, sienos padengtos dažais ir tapetais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis