33 m² butas Vilniuje – maža erdvė, kurioje tilpo visos reikalingos zonos

Dar statomame ar ką tik baigtame statyti name esantį butą projektuoti paprasčiau – galima iki smulkmenų apgalvoti savo poreikius ir pagal juos suskirstyti erdvę pirmiausia popieriuje, ir tik įsitikinus tinkamais projekto sprendimais pertvaras perkelti į realybę. Tai ypač aktualu kalbant apie mažą butą, kuriame svarbus kiekvienas centimetras.

Naujos statybos name įrengtas beveik 33 m² ploto butas iš pradžių tebuvo tuščia taisyklingo stačiakampio formos patalpa be jokių pertvarų. Projekto autorė dizainerė Audronė Ambrazienė, atsižvelgdama į šeimininkų poreikius ir pageidavimus, sienas pirmiausia „statė“ brėžinyje, o tik tada – ir realiai. Šeimininkai norėjo šioje miniatiūrinėje erdvėje sutalpinti visas būtinas zonas – svetainę, virtuvę ir visavertį valgomąjį, taip pat pageidavo rasti vietos atskiram miegamajam.

I. Petino nuotr.

Dėl šios priežasties svetainės zonoje buvo pastatyta pertvara, suformavusi nišą, kurioje puikiai tilpo dvigulė lova. Kitoje pertvaros pusėje įrengta kompaktiška virtuvė, o priešais ją – nedidelė svetainės poilsio zona palei langą ir valgomasis su įdomiai sukonstruota sėdimąja lentyna su apšvietimu.

I. Petino nuotr.
I. Petino nuotr.

Pagrindiniu mažo buto akcentu tapo nedidelėje, medžio faktūros apdaila dekoruotoje nišoje įrengta sėdimoji lentyna su apšvietimu, kartu padedanti sutaupyti vietos ir paįvairinti monotoniškos erdvės architektūrą.

I. Petino nuotr.

Virtuvė tarsi už kampo, šiek tiek pridengta. Nors nišoje, tarsi už kampo įrengta virtuvė atrodo visai „kišeninė“, dėl
aukštų, iki pat lubų suprojektuotų spintelių čia yra pakankamai vietos
daiktams susidėti. Norėdama vizualiai palengvinti erdvę, dizainerė joms
parinko vientisus baltus paviršius, tad baldai tarsi susilieja su siena.

Pastačius pertvarą bendrojoje erdvėje, labiausiai vaizdą gadino išsikišęs status miegamojo nišos kampas. Norėdama jį vizualiai paslėpti, Audronė sumanė „iškyšulį“ pridengti aukštomis, iki pat lubų nusitęsiančiomis veidrodžio juostomis: viena iš valgomojo pusės, kita – iš virtuvės. Taip aiškiai kliūvantis kampas tarsi išnyko. Be to, veidrodžiai sukūrė ir didesnės, įdomesnės erdvės įspūdį. Juos dizainerė naudojo ir nedidelei prieškambario zonai vizualiai išplėsti – čia buvo sumontuotos veidrodinės stumdomosios sieninės drabužinės durys. 

I. Petino nuotr.

Nedidelio buto erdvei dekoruoti dizainerė parinko šviesius, neutralius atspalvius, o juos paįvairino ryškesniais medžio faktūros elementais.

I. Petino nuotr.
I. Petino nuotr.

Dizainerė pataria!
Siekiant, kad baldai neužgožtų nedidelės erdvės, prie stalo buvo pritaikytos lengvos permatomos kėdės, kurių beveik nematyti. Taip pavyko sukurti patogią ir vizualiai „švarią“ valgomojo zoną.

I. Petino nuotr.

Nedidelei erdvei dekoruoti dizainerė kaip akcentą parinko pilką atspalvį – jis ne tik puikiai dera prie gana intensyvios baldų bei sienų medžio faktūros, bet ir neužgožia erdvės, išsaugo neutralumo, gaivos, vėsumo jausmą.

Bendrajame kambaryje sukonstruota miegamojo niša buvo specialiai atsukta į langų pusę – taip į šią ankštą patalpą patenka daugiau natūralios dienos šviesos. Nenorėdama užgožti erdvės, dizainerė atsisakė durų į miegamojo zoną: jas uždarius ši patalpa liktų itin ankšta ir nejauki, be to, iš svetainės miegamojo zonos vis tiek nematyti. Stengdamasi, kad nedidelė gyvenamoji erdvė būtų patogi ir funkcionali, Audronė išrinko praktišką dvigulę lovą su didele patalynės dėže, kitiems miegamojo reikmenims susidėti visai šalia įėjimo pastatyta talpi komoda.

I. Petino nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Norėdama sukurti romantiškesnę ir jaukesnę miegamojo nuotaiką, Audronė galinę sieną dekoravo magnolijos fototapetais: išdidinti žiedai vizualiai ją tarsi nutolina.

I. Petino nuotr.

Vietoj vieno bendrojo apšvietimo šviestuvo dizainerė suprojektavo jaukų paslėptą apšvietimą per visą lubų perimetrą, taip pat įrengė funkcionalius taškinio apšvietimo šaltinius. Tai padėjo išsaugoti vientisos erdvės įspūdį.

I. Petino nuotr.

Miegamąjį nuo likusios erdvės skiria tik nedidelė matinio stiklo pertvara.

I. Petino nuotr.

Taupant vietą buvo įrengta vonia su dušinės funkcija – tam prireikė prie vonios sumontuoti patogią permatomą sienelę.

I. Petino nuotr.

Vonios kambario erdvę dizainerė stengėsi praplėsti ir paįvairinti dideliu, į plyteles įterptu veidrodžiu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis