32 kv.m. butas Vilniuje: išpuoselėtas kiekvienas kvadratinis centimetras

Mažas Santariškėse esančio buto plotas tapo dideliu iššūkiu, nes tokioje erdvėje reikėjo sutalpinti daug skirtingų funkcinių zonų. Dizainerės Linos Trakymienės teigimu, daugiausia laiko atėmė zonų planavimas, padėjęs rasti vykusius sprendimus.

Funkcionalumas ir patogumas – taip galima apibūdinti gautą rezultatą. Siekiant išsaugoti erdvę, pirmiausia atsisakyta pradiniame projekte numatytų vidinių pertvarų. Pagal jį miegamąjį kambarį ir virtuvę planuota atriboti nuo likusios erdvės: tokiu atveju virtuvė būtų kampe, atskirta nuo koridoriaus, o miegamasis – visiškai uždaras. Nusprendus pertvarų nestatyti, liko vietos didesnei drabužinei, kitiems daiktams, buities prietaisams laikyti. Taip pat buvo pakoreguotas virtuvinio baldo modelis, dėl kurio sutaupyta erdvės ir lėšų.

Kitas praktiškas sprendimas – miegamąjį kambarį nuo pagrindinės erdvės atskirianti spinta. Taip dizainerei pavyko išspręsti nemažą iššūkį: šeimininkų norą turėti ir svetainę, ir kiek uždaresnį miegamąjį kambarį. Be to, pusiau atvira spinta padeda sukurti didesnės erdvės įspūdį. O didžiausias šio baldo privalumas – kad prireikus atnaujinti būstą ar perplanuoti erdves, jį galima perkelti kitur ar išnešti – su stacionaria pertvara tai nebūtų įmanoma.

Asmeninio albumo nuotr.

Kadangi butas bus nuomojamas, pasirinktas universalus minimalistinis interjeras, tinkamas tiek studentui, tiek jaunai porai ar vyresnio amžiaus žmonėms. Jis parankus ir tuo, kad keičiantis gyventojams nebus sunku sukurti kitokią nuotaiką: pakaks pakeisti vieną kitą elementą ir erdvė atrodys kitaip.

Siekiant neperkrauti buto, vyrauja ramūs, švelnūs tonai, o akcentais tampa aktyvesnių spalvų detalės: kilimas, paveikslas, dekoratyvinės pagalvėlės, ažūrinės dėžės. Dailiai atrodo skirtingų faktūrų, griežtų formų ir linijų deriniai, kuriuos dizainerė labai vertina ir stengiasi naudoti interjeruose. Pasak jos, siekiant padidinti erdvę geriausia rinktis šviesius pilkšvus tonus, lygius vientisus paviršius, kompaktiškus baldus – būtent tai ir dominuoja šiame interjere.

Vizualiai praplėsti erdvę padeda ir apdailos sprendimai. Visas butas, išskyrus vonią, išklotas parketlentėmis, tiek koridoriuje, tiek virtuvėje atsisakyta plytelių. Parinktos lengvai prižiūrimo apdailos ir baldų medžiagos, kad prireikus nebūtų sunku jas atnaujinti.

Projektuojant visas zonas laikytasi vieno principo: sukurti tvarkingą, lengvą, neužspaustą erdvę, kurioje būtų lengva ir patogu judėti. Dėl to kietieji baldai projektuoti daugiausia uždari ir, derinant prie visumos, labai šviesių atspalvių. Kiti sprendimai taip pat prie to prisideda: štai koridoriuje stovi tik siaura spintelė batams ir veidrodis, optiškai padidinantis zoną. Siekiant vientisumo įspūdžio, pagrindinėje erdvėje atsisakyta kontrastingų spalvų, itin dekoratyvių detalių.

Vienas svarbiausių dalykų interjero dizaine – praktiškumo ir estetikos pusiausvyra, ypač aktuali mažose erdvėse. Svetainėje stovinti sofa-lova praverčia, kai reikia apgyvendinti svečius, o jaukumo suteikia priderintos „minkštos“ dekoratyvios detalės, kurias, kaip ir daugumą daiktų bute, lengva pakeisti ir priderinti prie naujų gyventojų poreikių.

Nedidukėje miegamojo zonoje telpa patys reikalingiausi baldai ir vienas ryškus akcentas – šalia lovos pastatytas šeimininkų iš kelionės parsivežtas šiltų spalvų staliukas.

Vonios kambaryje vyrauja itin ramūs tonai. Parinktos lengvai valomos medžiagos, tik būtiniausi baldai ir daiktai. Siekiant išlaikyti tvarkos ir vientisumo įspūdį, atsisakyta atvirų lentynų, skalbimo mašina įmontuota uždaroje spintelėje.

Natūraliomis spalvomis, subtiliais akcentais ir kūrybiškais sprendimais bute pavyko sukurti paprastą, bet šiuolaikišką ir jaukų interjerą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis