24 kv.m buto interjeras Užupyje – be jokių nereikalingų detalių

Projektuojant senoviniame pastate įrengtą butą, svarbu ne tik sukurti praktišką ir estetišką aplinką, bet ir išsaugoti išskirtinės, nestandartinės erdvės privalumus, ją „prisijaukinti“ ir organiškai integruoti į naująjį interjerą. Užduotis dar sudėtingesnė, kai kalbame apie mažą, šiuo atveju – miniatiūrinį butą: logika reikalauja atsisakyti nereikalingų detalių, tačiau senovinio namo aura reikalauja savo...

A. Stepankenvičiaus nuotr.

Namo praeities fragmentai subtiliai įsilieja į šiuolaikišką minimalistinį interjerą – aukštas mažo buto lubas vizualiai pažemina ir erdvę paįvairina po gaisro išlikę dekoratyvūs gipso lipdiniai, užsimenantys apie išskirtinę, istorinę namo aplinką.

Asmeninio albumo nuotr.

Senoviniame mūriniame name įrengtas nedidukas butas buvo prikeltas antram gyvenimui. Projekto autoriai – studijos YCL architektai – ne tik rekonstravo šią mažutę patalpą, bet ir iš esmės pakeitė jos koncepciją, išnaudoję aukštas lubas ir įprasminę didelius arkos formos langus. Natūralu, kad mažai erdvei dekoruoti architektų komanda pasirinko neutralų baltą koloritą, prie kurio puikiai dera ryški ąžuolo faktūra.

A. Stepankenvičiaus nuotr.

Per visą dviejų išorinių sienų perimetrą, įtraukiant ir palanges, YCL architektai sumontavo vientisą platų medinį stalviršį, atstojantį įvairios paskirties baldus: palei vieną sieną šis stalviršis ir erdvė po juo tarnauja kaip kompaktiška, bet funkcionali virtuvės zona, palei kitą jis gali būti naudojamas kaip rašomasis stalas ar patogi didelė lentyna daiktams susidėti. Toks sprendimas padėjo išsaugoti laisvos erdvės pojūtį neatsisakant praktiškumo.

A. Stepankenvičiaus nuotr.

Gera idėja!
Jaunatviškame interjere žaismingą nuotaiką kuria vietoj pufų ar krėslų naudojamos atsainiai aplink žemą apskritą kavos staliuką ant kilimo išmėtytos sėdimosios pagalvėlės, pabrėžiančios minimalizmo koncepciją ir vietos taupymo idėją.

A. Stepankenvičiaus nuotr.

Įgyvendinus stalviršio-baldo sumanymą, kambaryje liko pakankamai vietos greta virtuvės įrengti patogią valgomojo zoną ir lakonišką, tačiau jaunatvišką, žaismingą svetainę.

Kaip matome, siekiant išsaugoti interjero lakoniškumo koncepciją ir išvengti nereikalingų, blaškančių detalių, buvo sumontuotos berėmės sandėliuko durys.

Siekdami kuo labiau padidinti naudingąjį buto plotą, architektai sumanė pasinaudoti aukštų lubų privalumais ir sukonstravo „kubą“, apdailintą subtilios faktūros baltai dažytomis medžio drožlių plokštėmis. Ant šio balto tūrinio objekto buvo įrengta miego zona, o po ja paslėptas vonios kambarys ir nedidelis sandėliukas, ypač praverčiantis ankštame, lakoniško dizaino bute. Kita vertus, šis erdvės formas paįvairinantis statinys padėjo išvengti nejaukaus „šulinio“ efekto, susidarančio aukštose nedidelės kvadratūros patalpose.

A. Stepankenvičiaus nuotr.

Už kubo įrengtas apšvietimas sukuria lengvumo įspūdį ir apgaubia jaukia, paslaptimi ir romantika dvelkiančia nuotaika.

A. Stepankenvičiaus nuotr.

Architektas pataria!

Norėdami, kad laiptai neišsiskirtų iš bendros erdvės, dažykite juos tokia pat kaip sienų spalva. Palei sieną sumontuoti į antresolę vedantys baltai nudažyti laiptai – tarsi besisukantis šešėliuojantis zigzagas, suteikiantis interjerui dinamikos ir paįvairinantis erdvę.

A. Stepankenvičiaus nuotr.
A. Stepankenvičiaus nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Vonios kambaryje dar kartą subtiliai primenama namo istorija: šios patalpos grindys išklotos elegantiškomis klasikinio rašto plytelėmis, šachmatiniu principu derinamomis su pastelinio atspalvio vienspalvių plytelių blokeliais. Prieškambario zonoje šviesios plytelės pakeistos juodomis, o šis nedidelis, bet efektingas pokytis padėjo sukurti klasikiniam stiliui būdingą šachmatišką grindų ornamentiką.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis