190 kv.m butas Vilniuje: klasikinės taisyklės moderniomis priemonėmis

Kardinaliai skirtingi šeimininkų pomėgiai, puikus vaizdas pro didžiulius langus, diktuojantis apibrėžtus reikalavimus interjerui, turinčiam atitikti efektingos Vilniaus senamiesčio panoramos keliamą įspūdį, neatrodo lengvai suderinami dalykai. Interjerą projektavę architektai Akiko Tutlys ir Marius Daraškevičius juos susiejo pritaikę klasikinio stiliaus taisykles, bet naudodami šiuolaikines priemones, modernaus dizaino baldus, kultinių mados namų spalvų ir faktūrų paletę.

Objekto dosjė:
Tipas – 4 kambarių butas 2003 metų statybos name Vilniuje.
Plotas – 190 m².
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys su svetainės ir virtuvės zonomis, valgomasis, du miegamieji, du vonios kambariai.
Gyventojai – dviejų asmenų šeima.
Projekto autoriai – architektai Akiko Tutlys ir Marius Daraškevičius (www.at-home.lt).

Prieš buto renovaciją pakabinamųjų svetainės lubų aukštis tesiekė 2,6 m ir, nors kambarys didelis, 56 m², nebuvo erdvės pojūčio. Projektuojant interjerą lubos nuardytos ir atvertos stogo konstrukcijos – jas architektai nutarė uždengti gipso plokštėmis, po jomis ne tik paslėpdami metalines sijas, bet ir paaukštindami kambarį iki 2,9 m bei suformuodami kesoninių lubų struktūrą. Ši stilizuotai ir šiuolaikiškai atkartoja senovinių medinių lubų idėją – tai tarsi santūri klasikinio stiliaus užuomina, susiejanti interjerą ir už langų atsiveriantį senamiesčio stogų vaizdą. Kad būtų galima be jokių trukdžių grožėtis panorama, architektė Akiko Tutlys sako langams uždengti parinkusi minimalistines ritinines užuolaidas ir paslėpusi jas lubų nišoje. Kadangi palei visus langus ant grindų sumontuotas radiatorius atrodė labai nepatraukliai, buvo sumanyta jį paslėpti – uždengti ąžuolo medienos plokštėmis. Taip suformuota erdvi ir patogi – su nedidele atrama bei pagalvėlėmis – pasisėdėjimo vieta.

Leonas Garbačauskas

Originalus sprendimas
Virtuvės zona tapo neatsiejama bendros erdvės dalimi abi priešpriešines sienas nudažius ta pačia spalva. Kaip pasakoja architektė, iš pradžių planuota baltos sienos fragmentą virš virtuvės spintelių vienaip ar kitaip dekoruoti, tačiau pakabinus du gamintojo „Tom Dixon“ šviestuvus paaiškėjo, kad nieko daugiau nė nereikia – įjungus šviesą jie meta išraiškingus šešėlius ir suteikia virtuvės zonai gyvybės.

Erdviame kambaryje įrengtos svetainės ir virtuvės zonos. „Kadangi atstumas nuo vienos sienos iki kitos yra beveik devyni metrai, norėjosi, kad šoninės sienos vizualiai priartėtų viena prie kitos, išryškėtų proporcijos ir būtų suvaldyta didelė erdvė. Todėl siena, kurioje yra durys į valgomąjį, ir priešpriešinė, šalia kurios įrengta virtuvės zona, nudažytos tamsiai žalių samanų spalva. Jos pasirinkimą įkvėpė kultinė mada – tai mados namų „Chanel“ 2015-ųjų kolekcijos spalva“, – sako architektė Akiko Tutlys.

Palei sieną įrengtos virtuvės zonos dydį labai ribojo stogo nuolydis, todėl akivaizdu, kad reikėjo suprojektuoti ir virtuvės salą, kurioje tilptų likusi įranga. Kadangi vandentiekiui atvesti į šį baldą nebuvo techninių galimybių, teko čia sumontuoti kaitlentę, o virš jos, be abejo, gartraukį. Tačiau šis vizualiai suskaidytų erdvę ir trukdytų virtuvės bei svetainės zonas susieti į visumą. Vienintelė išeitis buvo jį paslėpti: kadangi negalimėjo įmontuoti į lubas, teko tvirtinti prie metalinės sijos ir įrėminti baltai dažyta baldų meistro pagaminta dėže iš medžio plaušų plokščių. Taip integruotas gartraukis tapo beveik nepastebimas išraiškingos lubų konstrukcijos fone.

Leonas Garbačauskas

Svetainėje sofa įkomponuota ten, kur gražiausiai suskamba vizualus interjero ir vaizdo už lango dialogas.

Leonas Garbačauskas

Už sofos (taigi ir sėdinčiųjų nugarų) liko atviras holas – beveik tokio pat ilgio, kaip ir kambarys. Didelė erdvė dažnai būna nejauki, ypač kai sėdima nugara į ją, todėl architektė vizualiai atskyrė holą ir svetainę. Ribą tarp jų nubrėžia lubų pažemėjimas – čia gipso plokštėmis paslėpta masyvi betono sija – ir po ja už sofos atkaltės įkomponuota ilga elegantiško silueto konsolė.

Leonas Garbačauskas

Interjeras sukurtas remiantis klasikinio stiliaus taisyklėmis, tačiau jos įgyvendintos naudojant modernias priemones: reprezentatyvus stalas valgomojo viduryje, sietynus primenantys lubų šviestuvai, kiti interjero aksesuarai išsiskiria šiuolaikišku dizainu.

Kaip pasakoja architektė Akiko Tutlys, pirminis kambarių išdėstymo planas buvo tradicinis: vienoje erdvėje planuota įrengti virtuvę, svetainę ir valgomąjį. Tačiau tai neatitiko šeimininkų poreikių: erdvus valgomasis buvo reikalingas, kad visa šeima turėtų kur susirinkti kartą per mėnesį, o patiems šeimininkams labiau patiko valgyti prie baro tipo stalo. Todėl architektai nusprendė įrengti proginį valgomąjį, kuriame vyrautų šventiška nuotaika, o virtuvės zonoje suprojektuoti masyvų ir funkcionalų baro tipo stalą kasdienėms reikmėms. Tad atsisakyta svečių kambario ir vietoj jo atsirado valgomasis – kambarys, kuriuo architektė labiausiai džiaugiasi, nes jis tikslingai reprezentuoja namus ir suteikia jiems solidumo bei iškilmingumo.

Valgomojo erdvėje baldai parinkti taikant klasikinio stiliaus principus – užduotį architektams palengvino taisyklingų proporcijų (3x6 m) kambarys. Pasak Akiko Tutlys, valgomajame visada būdavo akcentuojama pagrindinė siena, prie kurios stovėdavo kredensas (indauja) su namų sidabru ar vertingų indų kolekcija. Tad laikantis šios klasikinės tradicijos prie tamsaus kolorito sienos įkomponuota elegantiško silueto graži indauja, virš kurios pakabintas šiuolaikiško dizaino laikrodis (kadaise šis interjero elementas buvo prabangos ženklas) ir pritaisyti senovines žvakides primenantys sieniniai šviestuvai su variniais reflektoriais. Šie interjero sprendimai moderniai interpretavo tradicinius klasikinio stiliaus kanonus.

Leonas Garbačauskas

Indaujos ir sieninių šviestuvų dekore suspindi aukso spalva – saikingai dozuojama ji ir prabangi, ir tuo pat metu šiuolaikiška. Prie auksaspalvių elementų projekto autoriai priderino gelsvo atspalvio užuolaidas. Jos skirtos pridengti stiklinėms durims, jungiančioms valgomąjį bei svetainę, ir, esant poreikiui, suteikia privatumo: mat valgomajame prie lango įkomponuota sofa-lova, ir kartais čia apsistoja į svečius atvykę artimieji.

Leonas Garbačauskas

Vis dėlto spalvinių akcentų kambaryje dar trūko, tad reikėjo koloritą pagyvinančio elemento – juo tapo išskirtinai ryškus ir prie interjero spalvų paletės puikiai derantis gamintojo „Designers Guild“ kilimas.

Leonas Garbačauskas

Šeimininkės miegamajame už lovos suformuota klasikinės alkovos interpretacija. Kadangi jai įrengti nišos nebuvo, alkovos įspūdis sukurtas panaudojus tapetus. Jų fone dekoratyviai išryškėja lovos galvūgalis, kurio gobelenas išsiuvinėtas rombo formos ornamentu – jis atkartoja dizaino ikona laikomos rankinės „Chanel 2.55“, sukurtos 1929 metais, motyvą.

Pernai kurto interjero koloritas atspindi mados tendencijas: architektė pasakoja, kad derindama spalvas ir faktūras įkvėpimo ji sėmėsi iš mados namų „Chanel“ 2015-ųjų rudens ir žiemos kolekcijos, kaip ryškų akcentą daug kur naudojo skaisčią turkio spalvą, o sidabrinė šviesiai pilka svetainės sofos ir kilimo bei mėlyna fotelių spalvos pasirinktos iš „Tiffany“ kolekcijos. Visame bute tai šen, tai ten suspindi apgalvotai išdėstyti auksaspalviai akcentai. Pilkšvos sienų ir integruotų spintų plokštumos, švelnaus „prigesinto“ tono alyvuoto ąžuolo parketlenčių grindys tapo neutraliu fonu ne tik tamsesnių, bet ir pastelinių atspalvių baldams išryškėti. Tokia interjero spalvų paletė padėjo sukurti subtilią pusiausvyrą tarp klasikos solidumo ir naujausių namų puošybos tendencijų.
Renovuojant butą buvo atlikta tik viena erdvės korekcija – perkelta siena tarp šeimininkų kambarių, kad jų plotas būtų apytiksliai vienodas. Tačiau atsižvelgiant į šeimininkų skonius – moteris mėgsta išgrynintą minimalistinį stilių, pagyvintą spalvų akcentais, o vyras britišką klasiką – interjeras jų kambariuose kurtas naudojant labai skirtingas stilistikos priemones.

Leonas Garbačauskas

Šeimininkės kambario dekorui naudojami vėsūs pasteliniai žalsvi, melsvi ir pilkšvi atspalviai, kurie kontrastingai dera su šiltais džiovintų rožių ir slyvų tonais.

Leonas Garbačauskas

Skaityti skirtai zonai jaukios elegancijos suteikia ne tik pastelinis koloritas, bet ir fotelio bei toršero duetas, išryškinantis miegamajame vyraujančią ramią, poilsiui nuteikiančią nuotaiką.

Leonas Garbačauskas

Šeimininko kambariui įkvėpimo ieškota britų džentelmenų klubo estetikoje – čia dominuoja rusvi, sodriai mėlyni ir tamsiai raudoni atspalviai, geometrinis ornamentas, griežti baldų ir šviestuvų siluetai, suteikiantys interjerui santūrumo ir vyriško solidumo.

Šeimininkų vonios kambaryje svarbiausiu akcentu tapo išskirtinio dizaino baltos spalvos vonia, jos vizualų reikšmingumą pabrėžia šalia esanti siena, dekoruota subtilių atspalvių raštuotomis plytelėmis. Sienos – menamo paveikslo – originalumą dar labiau sustiprina sieniniai šviestuvai. Pasak architektės, vien lubų apšvietimas, nors ir yra funkcionalus, negali sukurti reikiamo vaizdo, jis efektingas tik tada, kai šviesa krenta kampu, tarsi keliais sluoksniais. Tad ir svečių vonios kambaryje apšvietimo kuriamam įspūdžiui skirta daug dėmesio – prie veidrodžio pakabinti du žemyn nuleisti šviestuvai kuria nekasdieniškai pakilią nuotaiką, kurią sustiprina švelnių apvalių formų praustuvas bei veidrodis ir tapetus primenantys plytelių raštai.

Leonas Garbačauskas

Svečių vonios kambaryje atkartojami svetainės dekorui būdingi melsvi atspalviai, parketlenčių grindų motyvą primenantys medžio dekoro elementai – taip siekiama sukurti reprezentatyvią ir svetingą aplinką. Kadangi kambarys skirtas svečiams ir nėra būtinybės erdvę užkrauti įvairiais higienos reikmenimis, čia buvo galima laikytis išgrynintos estetikos principų ir šiek tiek ignoruoti buitinę paskirtį.

Leonas Garbačauskas

Šeimininkų vonios kambaryje dominuoja žalsvai pilkos ir kalkakmenio spalvų derinys, suteikiantis ramybės bei jaukumo ir išryškinantis stilingą baltos spalvos vonią, o interjero intrigą kuria raštuotos plytelės ir kilimėlis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis