18,5 kv.m. butas, kuriame gyvena keturiese

Šiandien, kai į didmiesčius nepaliaujamai plūsta naujakuriai, kai vis labiau jaučiamas gyvenamojo ploto trūkumas ir jo kainų augimas, visame pasaulyje populiarėja miniatiūrinių butų reiškinys. Architektai entuziastingai spendžia uždavinius, kaip sutalpinti visas žmogaus gyvenimui reikalingas funkcijas kartais vos į kelis kvadratinius metrus. Tikrai neturiu omenyje Kinijos lūšnynų, o kalbu apie šiuolaikiškus, estetiškus, modernia įranga aprūpintus būstus, kuriuos yra pamėgę nemažai Paryžiaus, Tokijo ar Niujorko gyventojų.

P. Makausko nuotr.


Lietuvoje dar nejaučiamas toks gyvenamojo ploto stygius, tačiau nedidelius ekonomiškus butus renkasi vis daugiau jaunų žmonių, ypač tų, kurių gyvenimas verda ne tarp keturių namo sienų. Vieną tokių butų sukūrė architektas Jokūbas Jurgelis ir dizainerė Jurga Marcinauskaitė keturių gyventojų šeimai. Jei tiksliau: dviem žmonėms ir dviem katėms. 


Asmeninio albumo nuotr.


Butą sudaro trys pagrindinės zonos: buitinė, virtuvės ir gyvenamoji. Įėjus pro duris, dešinėje įrengta talpi sieninė spinta, kurioje laikomi lauko drabužiai, taip pat yra skalbimo mašina bei džiovyklė. Kairėje yra san. mazgo patalpa, kurioje, racionaliai suplanavus, tilpo klozetas, dušas, praustuvė ir net spintelės. Prieškambarį vizualiai praplečia didžiuliai spintos veidrodžiai.


P. Makausko nuotr.

Virtuvėje taip pat yra visi reikalingiausi įrenginiai pilnavertiškam gyvenimui – plautuvė, orkaitė, minimaliai vietos užimanti integruota kaitlentė, šaldytuvas. Sala, atskirianti svetainės ir maisto ruošimo zonas, tarnauja ir kaip darbastalis maisto gaminimui, ir kaip valgomojo stalas.

Toliau – jauki gyvenamoji zona. Pagrindinė jos puošmena – didžiulis langas, per kurį atsiveria vaizdas į Vilniaus senamiestį.

P. Makausko nuotr.

Bute dominuoja balta spalva, kuri sukuria didesnės erdvės pojūtį ir yra geriausias fonas, kai interjere norima eksponuoti meno kūrinius ar originalias detales, kurių šeimininkai yra sukaupę per gyvenimą. Su baltomis sienomis ir baldais kontrastuoja ir kambarį „įrėmina“ sunkios juodos užuolaidos. Pagrindiniai apšvietimo šaltiniai yra paslėpti balduose, taip neapkraunant erdvės nereikalingomis detalėmis ir tik keli originalaus dizaino šviestuvai kambaryje sudėlioja baigiamuosius juodos spalvos akcentus.

P. Makausko nuotr.


Nepaisant mažo ploto, tai yra būstas, pareikalavęs daug darbo, laiko, paieškų ir kantrybės, tiek projektuotojų, tiek ir užsakovų, tačiau rezultatu visi vienareikšmiškai liko patenkinti.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis