135 kv.m butas Vilniuje - modernios klasikos kupinas interjeras

Šį kartą pamatysite kitokį interjero dizainerės Godos Litinskienės darbą: šiuolaikiškoje naujos statybos buto erdvėje, neatsisakydama sau būdingos ekstravagancijos, tačiau išsaugodama nuosaikumą, dizainerė sukūrė subtilią modernios klasikos interpretaciją.

Asmeninio archyvo nuotr.

Pakviesta projektuoti erdvaus keturių kambarių (135 m² ploto) buto, įrengto naujos statybos daugiabutyje Vilniaus Žvėryno rajone, Goda Litinskienė pirmiausia įsiklausė į šeimininkų poreikius – jiems labiau prie širdies buvo minkštų, klasikinių formų bei linijų estetika, nesinorėjo ryškių, erzinančių spalvų, vieno išgryninto stiliaus. Dizainerė pasakojo, kad jiedvi su buto šeimininke, puikų skonį turinčia didele klasikos gerbėja, sudarė savotišką sandėrį: stilistine prasme tramdyti viena kitą, kad pavyktų sukurti nenuobodžias proporcijas tarp klasikos ir modernumo. Ryškiausiai modernią erdvę pakeitė architektūrinių plokštumų – grindų, sienų ir lubų – dekoras: dizainerė pritaikė klasikiniam stiliui būdingų lubų profilių, palei grindis išklijavo aukštas baltas grindjuostes ir taip vizualiai tarsi paminkštino interjerą, suteikė dekoratyvumo. Siekiant išlaikyti stilistinę pusiausvyrą, buvo parinkti palyginti santūrūs, griežtų linijų šių elementų raštai, interjere leidžiantys laisvai improvizuoti klasikine tematika.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant neapsunkinti interjero ir išsaugoti erdvės pojūtį, buvo pasirinkti tik pagrindiniai baldai, atsisakyta nereikalingų detalių: svetainėje palei sieną pastatytas tik lakoniško dizaino pilko kolorito televizoriaus baldas, o prie patogios sofos įkomponuotas išraiškingas puošnių stalelių duetas.

A. Narmonto nuotr.

Prieškambarį nuspręsta dekoruoti dideliu veidrodžiu, nes koridoriuje suprojektuotos spintos sumažino jo erdvę, o veidrodis padėjo vizualiai ją praplėsti.

A. Narmonto nuotr.


Viso buto grindims dekoruoti dizainerė parinko natūralaus ąžuolo masyvo dangą, pagal dizainerės projektą išdėliotą stilizuotu prancūziškos eglutės raštu. Toks grindų dekoras padėjo sukurti dinamikos įspūdį ir subtiliai pabrėžė modernios klasikos interpretacijos koncepciją. Visas interjeras dekoruotas pilkšvu pasteliniu koloritu, suteikiančiu namų jaukumo, šilumos pojūtį. Prie jo pritaikyti ir bendrojo kambario baldai bei langus dengiančios lengvos šilkinės užuolaidos. Erdvioje svetainėje įkomponuota išskirtinio dizaino sofa, papuošta kelių pastelinių atspalvių pagalvėlėmis: kaip tikina šeimininkė, jos atitinka mėgstamą spalvų paletę. Kitoje bendrojo kambario pusėje suformuotoje virtuvės ir valgomojo erdvėje taip pat vyrauja panašus koloritas, o dėmesį labiausiai patraukia didelis, išraiškingas valgomojo stalas su stilizuotomis klasikinio dizaino kojomis. Prie jo priderinti dekoratyvūs šviestuvai ir lakoniškos kėdės, kurių viena žaismingai išsiskiria gaiviu žaliu koloritu. Prie valgomojo kompozicijos harmoningai pritaikytas ir virtuvės baldų dizainas. Nenorėdama, kad jie vyrautų šioje zonoje, dizainerė parinko baltos spalvos klasikinio dizaino dekoro fasadus su minimaliomis, beveik nematomomis rankenėlėmis.

A. Narmonto nuotr.

Virtuvė suprojektuota klasikiniam stiliui būdingu simetrijos principu – vidurinė spintelių dalis išsikišusi į priekį, o šonuose palikta laisva, fasadų apdailos plokštėmis dekoruota erdvė, padedanti išvengti masyvumo pojūčio.

A. Narmonto nuotr.

Išraiškinga valgomojo zonos kompozicija tapo pagrindiniu akcentu, pabrėžiančiu interjero stilistinę idėją.

A. Narmonto nuotr.

Pilkšvas koriano stalviršio ir sienos prie darbastalio atspalvis puikiai įsilieja į spalvinę interjero gamą.

Erdvus bendrasis kambarys tapo centrine namų ašimi, iš kurios išsišakoja koridoriai į kitas buto patalpas. Planuodami, kaip išdėstyti funkcines zonas, šeimininkai kartu su dizainere nutarė privačią tėvų vietą įrengti atskirai nuo vaikų kambarių, todėl didelis miegamasis su atskiru vonios kambariu suprojektuotas šalia bendrojo kambario, o į vaikų ir darbo kambarius veda ilgas koridorius. Beje, siekiant šią ilgą ir siaurą patalpą išnaudoti praktiškai, palei visą jo ilgį sumontuota didžiulė sieninė spinta su santūraus klasikinio dizaino fasadais. Ją projektuojant prisidėjo ir dizaineris Tomas Jasiulis. Nors iki pat lubų sumontuotoje koridoriaus spintoje galima susidėti daugybę įvairiausių daiktų, šeimininkų miegamajame taip pat suprojektuota atskira drabužinė – į ją veda galinėje sienoje įstatytos berėmės, beveik nematomos durys: dizainerė čia stengėsi sukurti jaukumu ir ramybe dvelkiančią nuotaiką, todėl nenorėjo apkrauti erdvės nereikalingomis, dėmesį blaškančiomis papildomomis detalėmis.

A. Narmonto nuotr.


Jaukumo pojūtį miegamajame kuria ne tik šilti žemės atspalviai, bet ir jaukūs, faktūriški elementai: švelnus lovos gobelenas, minkšta lovatiesė, natūralaus pluošto kilimas, aksominė krėslo danga, megzta dekoratyvaus laikrodžio faktūra. 

A. Narmonto nuotr.

Šeimininkų miegamajame vyrauja šiltas, ramybe dvelkiantis rusvas koloritas. Jį paįvairina ryškus lovatiesės atspalvis, pastelinė pagalvėlių paletė, o į bendrą visuma susieja juodos spalvos akcentai.

A. Narmonto nuotr.

Į drabužinę veda beveik nematomos berėmės durys, nudažytos tokia pačia kaip sienų spalva.

A. Narmonto nuotr.

Švelniu rusvu audiniu aptrauktą lovą su aukštu galvūgaliu santūriai papildo lakoniško dizaino naktiniai staleliai. Iš šeimininkų miegamojo galima patekti į erdvų vonios kambarį. Kaip tikina Goda, jam buvo skiriamas itin didelis dėmesys – čia siekta sukurti lengvą ir elegantišką, puošnią ir praktišką poilsio zoną, kurioje būtų malonu užsibūti ilgėliau. Vonios kambario plotas tarsi padalytas į kelias zonas: palei nedidelį langą suformuotoje nišoje įkomponuota vonia, palei ilgąją sieną suprojektuota praustuvų zona, o priešais ją, greta durų, įrengtas unitazas. Sienoms dekoruoti parinktos baltos, tradicinę klasikinę sienų apdailą imituojančios plytelės, suteikiančios elegancijos ir puošnumo. Norėdama sukurti šviesos ir erdvės pojūtį, dizainerė praustuvų zonos sieną dekoravo dideliu veidrodžiu – jame atsispindi visas vonios kambarys ir net langas. Palei veidrodį įkomponuota lakoniško dizaino Godos projektuota spintelė, ant kurios tarsi vazos sustatyti elegantiški originalaus dizaino praustuvai. Šią kompoziciją subtiliai užbaigė pakabinamasis šviestuvas – dizainerė ilgai ieškojo tokio, kuris atitiktų kuriamą interjero koncepciją tarp klasikos ir moderno.

A. Narmonto nuotr.

Dekoro idėja!

Vonios kambaryje dėmesį patraukia originalios grindys – su plytelėmis derinamos ąžuolinės parketlentės sukuria klasikiniam stiliui būdingą stilizuotą raštą, pabrėžiantį interjero koncepciją. Natūralus ąžuolas gražiai kontrastuoja su balta spalva, papildo ją šilta faktūra ir medžiagiškumu. Pagal dizainerės brėžinius grindis pagamino lietuvių meistrai.

A. Narmonto nuotr.

Vonios kambariui dizainerė išrinko išskirtinio dizaino patogius praustuvus, tapusius išskirtiniais šios zonos akcentais.

A. Narmonto nuotr.

Norėdama sukurti kuo šviesesnės erdvės pojūtį, dizainerė veidrodį nusprendė klijuoti per visą sieną.

Dar mažos dvi šeimininkų dukrytės kol kas puikiai išsitenka viename kambaryje, todėl antrajame suprojektuota tėčio darbo vieta. Mergaičių kambariui apstatyti parinkti tik būtiniausi prie viso interjero stilistiškai derantys, praktiški ir patogūs baldai: palei sieną įkomponuota lova, prireikus galinti padidėti dvigubai, komoda daiktams susidėti, o visa kita erdvė palikta žaisti. Čia vyrauja švelnus, romantiškas ir neįkyrus koloritas: baltas, kreminis atspalviai derinami su užuolaidų ir kilimuko prigesinta rožine bei švelnia žalsva lovatiesės spalva. Žaismingumo vaikų kambario interjerui suteikia smagios detalės: nuotaikingas sienų lipdukas – juo vieną kambario sieną dekoravo pati šeimininkė, taip pat ant komodos pakabinta spalvinga žaisliukų girlianda, ir didelė margaspalvių žaislų kolekcija.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Mergaičių kambaryje vyrauja švelnus, romantiškas ir neįkyrus koloritas: baltas, kreminis atspalviai derinami su prigesinta rožine bei švelnia žalsva spalva.

A. Narmonto nuotr.

Nuotaikingas sienų lipdukas paįvairina didelę vienspalvę plokštumą, suteikia erdvei žaismingumo ir spalvų.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis