125 kv.m kontrastingų sprendimų butas FOTO

Kartais idėjos gimsta savaime, viena paskui kitą, ir sugula į harmoningą bendrą visumą. Panašiai nutiko projektuojant erdvų naujos statybos butą, kuriame įsikūrusi jauna mergina: jos pageidavimas svetainėje įkomponuoti minkštą lenktų linijų sofą tarsi pasufleravo ir kitus sprendimus – interjere pritaikytos lenktos funkcinių zonų pertvaros, įkomponuoti aptakių formų baldai, sumontuoti apskriti, į lubas įleisti šviestuvai, priderinti apvalūs dekoro elementai bei minkštos ir švelnios tekstūros.

Projektuodamos erdvų, apie 125 m² ploto butą, įrengtą viename naujų sostinės gyvenamųjų rajonų pastatytame daugiabutyje, interjero dizainerės Eglės Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė stengėsi įsiklausyti į buto šeimininkės – jaunos merginos – poreikius. 

Pirmiausia buvo planuojamas didelio, U raidės formos buto, funkcinių zonų išdėstymas. Šeimininkės pageidavimu ilgame bendrajame kambaryje viena paskui kitą suprojektuotos trys svarbiausios funkcinės zonos: svetainė, valgomasis ir virtuvė, o už pertvaros šiek tiek paslėpta įėjimo zona ir prieškambaris. Greta virtuvės įrengtas nedidelis vonios kambarys, o kitas, kur kas erdvesnis, suprojektuotas greta šeimininkės miegamojo. Siekiant, kad gyvenamoji erdvė būti patogi ir funkcionali, čia numatyta didelė drabužinė, taip pat daug spintų daiktams susidėti. 

Šeimininkė pageidavo sodraus kolorito interjero, tad bute išklotos tamsaus medžio grindys, priderinti sodrių atspalvių baldai, visoms sienoms dekoruoti dizainerės parinko kontrastingą beveik baltą atspalvį – jo fone išryškėja ištaigingi klasikinių formų baldai, įdomūs apšvietimo sprendimai, originalūs dekoro elementai, minkšta ir švelni tekstilės faktūra.

Pagal projektą svetainės poilsio zona buvo numatyta viename ilgo bendrojo kambario gale. Šeimininkės pageidavimu čia palei langą įkomponuota komfortiška pusapvalė minkštu švelniu gobelenu aptraukta pilkšvai rusva sofa iš salono „Interio“. Šis lenktų formų baldas padiktavo ir kitus interjero sprendimus: norėdamos sukurti interjero vientisumo įspūdį, dizainerės pasiūlė suformuoti pertvarą, skiriančią bendrąjį kambarį nuo prieškambario zonos. Prie jos derėjo ir originalūs į lubas įleisti šviestuvai bei tarsi atsitiktinai ant baltų sienų „išmėtyti“ skirtingo dydžio veidrodžiai su mediniais rėmais – tai padėjo sukurti interjero minkštumo, plastikos ir elegancijos pojūtį, kurį paryškina tekstilės elementai: masyviais klasikiniais ornamentais dekoruotų elegantiškų užuolaidų raštai kartojami ant dekoratyvinių pagalvėlių.

Lenkta svetainės sofa tarsi pasufleravo pagrindinę interjero temą – apskritimų dekorą: lubose suformuotose nišose sumontuoti apvalūs šviestuvai, o sienų plokštumos paįvairintos skirtingo dydžio veidrodžių apskritimais.

Norėdamos atkreipti dėmesį į išskirtinį lubų dekorą, dizainerės neišryškino sienų, tik papuošė veidrodiniais fragmentais.


Pastelinio kolorito poilsio zonos spalvinę gamą pagyvina ryškus violetinis atspalvis, kartojamas ir kitose bendrojo kambario erdvėse – valgomajame bei virtuvėje.

Centrinėje bendrojo kambario dalyje suformuota valgomojo zona. Šeimininkė norėjo čia įkomponuoti didelį stalą, prie kurio galėtų sutilpti didelė draugų kompanija, todėl dizainerės parinko tamsaus medžio ovalo formos baldą, kurį prireikus galima padidinti. Plastiškų ovalo ir apskritimo formų temą tęsia ir prie stalo įkomponuotos aksominiu pilko atspalvio audiniu aptrauktos klasikinio dizaino kėdės. Norėdamos sukurti netikėtumo įspūdį ir paįvairinti interjerą, dizainerės valgomajame priderino ir kelias skirtingo dizaino bei atspalvio kėdes. Iš bendros erdvės valgomojo zoną padeda išskirti virš stalo pakabinti šviestuvai su veidrodiniais apvaliais gaubtais, pabrėžiančiais modernios klasikos interjero eleganciją.

Virš valgomojo stalo įkomponuoti ištaigingi šviestuvai su apvaliais gaubtais veidrodiniu paviršiumi ir paslaptimi: uždegus šviesą po jais išryškėja žaismingi klasikinio stiliaus karoliukais papuošti šviesos šaltiniai.

Valgomojo zonoje balta siena dekoruota skirtingo dydžio atsitiktine tvarka įkomponuotų apskritų veidrodžių kompozicija – ji paįvairina didelę tuščią plokštumą ir sukuria žaismingumo įspūdį.

Įėjimo zona nuo bendrojo kambario atskirta pertvara su suapvalintais kraštais – ją galima apeiti aplink. Iš prieškambario pusės čia suprojektuota patogi drabužinė ir įkomponuotas didelis veidrodis.


Buto šeimininkės pageidavimu virtuvės zona turėjo būti suprojektuota bendrajame kambaryje, tačiau kuo toliau nuo poilsio zonos. Dėl šios priežasties dizainerės ją įrengė priešingame nei svetainė bendrojo kambario gale, o tarp jų įkomponavo valgomąjį. Norėdamos užmaskuoti buitinę šios zonos paskirtį, projekto autorės atsisakė pakabinamųjų spintelių, apie maisto gaminimo zoną čia užsimena tik gartraukis, o siena virš darbastalio dekoruota sieninių apskritų šviestuvų kompozicija. Visa virtuvės įranga ir vietos daiktams laikyti suprojektuotos uždaroje spintoje, pastatomosiose spintelėse bei „saloje“: ant jos stalviršio iš virtuvės pusės sumontuota plautuvė, o iš valgomojo – baro tipo stalas su patogiomis, violetinio kolorito aksominiu audiniu aptrauktomis kėdėmis.

Modernios klasikos interjere vyrauja kontrastai: beveik balto atspalvio sienos derinamos su tamsaus medžio grindimis ir sodraus atspalvio minkštu audiniu aptrauktais baldais.

Visa reikalinga buitinė įranga ir vietos daiktams laikyti suprojektuotos aukštose uždarose spintose bei virtuvės „saloje“. Interjere svarbų vaidmenį vaidina meno kūriniai. 

Plastiškos virtuvės „salos“ stalviršio formos harmoningai įsilieja į aplinką ir susieja interjerą į bendrą visumą.

Atviroje bendrojo kambario erdvėje suprojektuotoje virtuvėje dizainerės stengėsi užmaskuoti buitinę šios zonos paskirtį.

Projektuojant butą daugiausia pertvarkų buvo daryta įrengiant šeimininkės miegamąjį: dizainerių duetas čia norėjo sukurti itin jaukią, buduarą primenančią erdvę, apie kokią svajoja daugelis moterų – su didelė drabužine ir prašmatniu vonios kambariu. Norėdamos pabrėžti tokį sumanymą, projekto autorės miegamojo sieną, už kurios įrengtas vonios kambarys, padarė iš skaidraus stiklo – taip šios dvi atskiros erdvės buvo tarsi vizualiai sujungtos, o į vonios kambarį per stiklą patenka natūrali dienos šviesa iš miegamojo. 

Pagrindiniu miegamojo akcentu tapo plati lova su ištaigingu, aukštu, aksominiu audiniu apmuštu galvūgaliu, specialiai pagamintu pagal interjerą projektavusių dizainerių užsakymą. Jo viršuje paslėptas apšvietimas – blanki išsklaidyta šviesa šiame kambaryje sukuria ypatingą nuotaiką.

Minkštumo ir jaukumo pojūtį miegamajame kuria tekstilės gaminiai: kiliminė danga, aukštas audiniu aptrauktas lovos galvūgalis, elegantiška lovatiesė, dekoratyvios užuolaidos ir net drabužinės užuolaidėlė, įkomponuota vietoj įprastų spintos durų.

Ramią miegamojo spalvinę gamą paįvairina ryškiaspalvės melsvo atspalvio dekoratyvinės pagalvėlės.


Moteriško komforto temą šiame kambaryje pratęsia ir elegantiškas tualeto stalelis su stilingu, nuo lubų nuleistu šviestuvu.


Norėdamos pabrėžti jaukumo ir minkštumo pojūtį, dizainerės atsisakė įprastų durų ir drabužinę uždengė aksominio audinio užuolaida.


Dizainerės norėjo, kad vonios kambarys būtų tarsi miegamojo tęsinys, todėl čia išklotos medžio faktūrą imituojančios keraminės grindų plytelės, sienos nudažytos beveik baltu atspalviu, vengta plytelių ir priderintas jaukus audinio dekoras.

Miegamojo zonoje už didelės skaidraus stiklo sienos įrengtas vonios kambarys buvo projektuojamas kaip miegamojo tęsinys. Dizainerės stengėsi, kad jis atrodytų kaip visavertis kambarys, todėl čia išklotos medžio faktūrą imituojančios keraminės grindų plytelės, o sienos nudažytos šviesiu, visame interjere vyraujančiu atspalviu. Keraminės sienų plytelės naudotos ten, kur būtina, – apvalių linijų dušinė buvo dekoruota plytelių mozaika, o jai uždengti taip pat pritaikyta tekstilinė užuolaida.

Užuot išklijavusios plytelėmis, sieną prie praustuvo dizainerės dekoravo dideliu veidrodžiu – jis ne tik saugo ją nuo drėgmės bei atlieka savo tiesioginę paskirtį, bet ir padeda vizualiai padidinti ir pašviesinti vonios kambarį. 

Svarbiausias šios erdvės elementas – neabejotinai elegantiška modernaus dizaino vonia, įkomponuota kambario centre palei stiklinę sieną. Prie jos dizainerės pritaikė ir grakštų staliuką, ant kurio galima pasidėti vonios reikmenis. Jaukumo šiai zonai suteikia užuolaida – panorėjus ją galima užtraukti ir paslėpti vonios kambarį.

Apvalių linijų dušinė buvo dekoruota plytelių mozaika, o jai uždengti pritaikyta dvipusė tekstilinė užuolaida.

Nuotraukos – Augio Narmonto. Projekto autorės – interjero dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė, www.interjeroprojektas.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis