115 kv.m butas Vilniuje: harmoningas stiliaus ir spalvų „miksas“

Projektuojant interjerą neretai tenka atsižvelgti į kelių šeimos narių – vyro, žmonos, vaikų – jaukių namų vizijas ir jas įgyvendinti, todėl planavimo, stilistiniai bei spalviniai kompromisai – neišvengiami. Dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė skirtingus šeimininkų norus pavertė privalumu ir erdviame keturių asmenų šeimos bute sukūrė linksmą, žaismingą, jaukų spalvinį bei stilistinį „miksą“.

Projektuojant erdvaus, 115 m², ploto naujos statybos name, Vilniuje, įrengtą butą, vienas svarbiausių uždavinių buvo tinkamai ir funkcionaliai suplanuoti erdvę, kad būtų patogu visiems šeimos nariams. Šeimininkai norėjo išsaugoti didelės ir šviesios erdvės įspūdį, tačiau ne ką mažiau svarbi ir privačioji namų zona. Taigi interjerą projektavęs kūrybinis dizainerių Eglės Balčiūnaitės ir Jurgitos Dragūnaitės duetas, planuodamas funkcines buto zonas, numatė tris miegamuosius – du vaikų ir vieną šeimininkų, suprojektavo gana didelį vonios kambarį, o likusį plotą paskyrė bendrajam kambariui, kuriame buvo suformuotos svetainės, valgomojo bei virtuvės zonos. 

A. Narmonto nuotr.

Laikantis atviros erdvės išsaugojimo principo, nuspręsta atsisakyti mažų uždarų kambarėlių, todėl didžiajame kambaryje, priešais laukujes duris, buvo įrengta pertvara, už kurios sukurtas nedidelis, pusiau atviras prieškambaris. Tokį sprendimą interjero autorės pasirinko norėdamos šiek tiek užmaskuoti įėjimo zoną, kad ji nebūtų matoma iš svetainės. Kartu pavyko išspręsti ir drabužinės klausimą: pertvaroje iš prieškambario pusės sumontuota spinta – čia patogu pasikabinti lauko drabužius grįžus namo. Prieškambario sieną dizainerės dekoravo spalvingomis skirtingo pločio juostomis dekoruotais tapetais, sukuriančiais linksmą ir žaismingą nuotaiką. Iš kitos prieškambario pertvaros pusės Eglė ir Jurgita suprojektavo valgomojo zoną. Pertvaros plokštuma čia dekoruota smulkių elegantiškų raštų tapetais, puikiai derančiais prie juostuotų prieškambario sienų. Šiltame, pasteliniame jų fone išryškėja stilingi valgomojo baldai – apskritas stalas, kurį galima padidinti, su keturiomis patogiomis skirtingų atspalvių gobelenu aptrauktomis kėdėmis. Šią kompoziciją užbaigia originalus modernaus dizaino virš stalo įkomponuotas šviestuvas.

A. Narmonto nuotr.

Norėdamos išsaugoti šviesos pojūtį, dizainerės priešais laukujes duris suprojektavo pertvarą, palikdamos erdvius įėjimus tiek į virtuvę pro vieną pusę, tiek į miegamąjį pro kitą.

A. Narmonto nuotr.

Prieškambaryje gražiais akcentais tapo įrėmintos senos šeimos nuotraukos, o patogus staliukas suteikė žaismingumo.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Kontrastinga ir ryškiaspalvė valgomojo baldų spalvinė kompozicija, derinama prie svetainės baldų apmušalų bei prieškambario tapetų atspalvių, interjere sukuria žaismingą ir linksmą nuotaiką.

A. Narmonto nuotr.

Klasikinių formų svetainės zonos baldai aptraukti minkštais, aksominės tekstūros sodraus geltono atspalvio apmušalais, vizualiai sušildančiais ir pagyvinančiais modernią, šviesiais tonais dekoruotą aplinką.

Didžioji bendrojo kambario dalis skirta svetainės poilsio zonai. Atsižvelgdamos į šeimininkų norą sukurti erdvius ir šviesius namus, dizainerės parinko šviesų koloritą, tačiau įterpė linksmumo ir žaismingumo gaidelę pritaikiusios ryškiaspalvių akcentų. Pastelinio kolorito poilsio zonoje įkomponuotos sodrios geltonos spalvos sofos, prie jų dera ir atokiau įkomponuoto valgomojo kėdžių apmušalai, taip pat prieškambario tapetų atspalviai. Minkštiesiems baldams aptraukti buvo parinkti aksominiai apmušalai – juos malonu paliesti, be to, švelni audinių faktūra vizualiai sušildo modernią, šviesiais tonais dekoruotą aplinką, suteikia jai jaukumo.

Bendrajame kambaryje suprojektuota ir nemaža atvira virtuvė, nusitęsianti per visą šoninę sieną. Dizainerės stengėsi kuo labiau paslėpti jos buitinę paskirtį, todėl parinko baltus, santūriomis įsprūdomis dekoruotus baldų fasadus: spalviškai jie tarsi susilieja su šviesiomis sienomis, todėl netraukia žvilgsnio, tačiau durelės su įsprūdomis virtuvės zonai suteikia jaukumo. Šį įspūdį dar labiau sustiprina medžio faktūros plokšte dekoruota siena virš darbastalio. Nenorėdamos akcentuoti buitinės virtuvės paskirties, dizainerės atsisakė ir plytelių – jomis išklijuota tik nedidelė grindų juosta prie darbo zonos. Pagrindiniu akcentu čia tapo funkcionali „sala“, suprojektuota tam, kad vizualiai atskirtų šią zoną nuo svetainės erdvės. Kita vertus, prie jos patogu prisėsti išgerti kavos ar papusryčiauti, todėl nenuostabu, kad šis baldas tapo mėgstamiausia visų šeimos narių susibūrimo vieta.

A. Narmonto nuotr.

Pastelinio kolorito poilsio zonoje įkomponuotos sodrios geltonos spalvos sofos, suteikiančios erdvei išskirtinumo ir spalvų.

A. Narmonto nuotr.

Virtuvės akcentu tapo funkcionali „sala“ – ji tarnauja kaip patogus pusryčių stalas, čia yra daug vietos įvairiems daiktams susidėti, be to, itin dekoratyviai atrodo šonuose suformuotos atviros lentynos buteliams laikyti.

A. Narmonto nuotr.

Šeimininkai pageidavo patogios ir didelės virtuvės, todėl darbastalis su pastatomosiomis ir pakabinamosiomis spintelėmis buvo suprojektuotas palei visą šoninę bendrojo kambario sieną.

A. Narmonto nuotr.

Virš virtuvės „salos“ įkomponuoti dekoratyvūs šviestuvai atitinka interjere vyraujančio mišraus stiliaus koncepciją ir pabrėžia jo žaismingumą.

Erdviame bute dviem šeimininkų vaikams – mergaitei ir berniukui – įrengti atskiri kambariai. Interjerą projektavusios dizainerės pasakojo, jog buvo svarbu sukurti funkcionalius kambarius, kad vienoje palyginti nedidelėje erdvėje būtų galima sutalpinti net keletą skirtingų zonų – miegojimo, darbo, žaidimų, daiktų laikymo. Stilistiniu požiūriu dizainerės stengėsi sukurti jaukią, šviesią ir neatsibostančią aplinką, kurią būtų lengva keisti vaikams augant ir kintant jų poreikiams. Dėl šios priežasties abiejuose miegamuosiuose pritaikytas ramus, pastelinis vyraujantis koloritas – sienoms išklijuoti parinkti jaukūs foniniai tapetai, ant grindų patiesta švelnaus šilto rusvo atspalvio kiliminė danga, įkomponuoti neutralių tonų baldai. Tačiau pagrindiniu akcentu čia tapo ryškios detalės: viena siena abiejuose kambariuose dekoruota spalvingais tapetais, prie jų derinamos panašaus kolorito raštais papuoštos klostuotos užuolaidos, dėmesį patraukia smulkios detalės – žaislai, knygos, kitos smulkmenos.

A. Narmonto nuotr.

Vaikų kambariuose vyrauja pasteliniai, ramūs tonai, o pagrindinis dėmesys sutelkiamas į užuolaidas, žaislus, knygas bei kitas detales, kurias prireikus galima lengvai pakeisti kitomis ir taip atnaujinti interjerą.

A. Narmonto nuotr.

Viena berniuko kambario siena dekoruota žaismingais spalvotais tapetais, derančiais prie kitų ryškių spalvinių akcentų.

A. Narmonto nuotr.

Visos vaikų kambario grindys išklotos kilimine danga, kad erdvė atrodytų jaukesnė.

Tėvų miegamajame dizainerės sukūrė lengvą, ramią ir šiltą nuotaiką – sienos buvo dekoruotos jaukiu rusvu atspalviu, prie kurio dera ir minkšta kiliminė grindų danga. Kambario viduryje įkomponuota patogi ir stilinga lova su minkštu, šviesiu audiniu aptrauktu rėmu dar labiau pabrėžia jaukumo ir ramybės pojūtį. Kaip ir visame interjere, nuotaika čia kuriama spalvingomis bei išraiškingomis detalėmis: didelė lova dekoruota įvairiaspalvėmis pagalvėlėmis ir raštuota lovatiese, o langus puošia sodrios violetinės naktinės užuolaidos.

Interjerą kūrusios dizainerės Eglė ir Jurgita pasakojo, kad projektuojant buto erdves nemažai diskusijų sukėlė vonios kambarys – šeimininkai negalėjo apsispręsti, ar įrengti du mažesnius, ar vieną didelį. Tačiau buvo priimtas galutinis sprendimas suformuoti vieną, tačiau erdvų, patogų ir estetišką vonios kambarį, kuriame tilptų visa būtina įranga – tiek patogi praustuvų zona, tiek vonia bei dušo kabina. Norėdamos pabrėžti vonios, kaip pilnaverčio gyvenamojo kambario, paskirtį, dizainerės jam dekoruoti rinkosi dažus, o plyteles naudojo tik ten, kur būtina, pritaikė jaukius medinius baldus, o aplinkai jaukumo suteikė ryškiomis detalėmis.

A. Narmonto nuotr.

Norėdamos pabrėžti vonios, kaip pilnaverčio gyvenamojo kambario, paskirtį, dizainerės jam dekoruoti rinkosi dažus, o plyteles naudojo tik ten, kur būtina, pritaikė jaukius medinius baldus, o aplinką paįvairino ryškiomis detalėmis.

A. Narmonto nuotr.

Tėvų miegamajame didelė lova dekoruota įvairiaspalvėmis pagalvėlėmis ir raštuota lovatiese, o langus puošia sodrios violetinės naktinės užuolaidos.

A. Narmonto nuotr.

Veidrodinės sieninės spintos durys pabrėžia interjere kuriamą erdvės ir šviesos pojūtį.

Projekto autorės – interjero dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis