110 kv.m. loftas Vilniuje: tamsių ir šviesių atspalvių dermė

Istoriniame lofte – kadaise dvaro ansambliui Vilniuje priklausiusio pastato mansardoje – įrengtame bute subtiliai išgryninta santūri miesto stiliui būdinga estetika, priderinti kontrastingi, tačiau neutralūs šviesūs ir tamsūs tonai, o išraiškingas natūralias faktūras paryškina industrinių medžiagų metalo ir betono fragmentai.

Objekto dosjė:
Tipas – butas renovuotame istoriniame pastate.
Plotas – 110 m².
Lubų aukštis – 3,5 m.
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys ir 2 miegamieji.
Gyventojai – jauna keturių asmenų šeima.
Interjero projekto autoriai – šeimininkai.

A. Narmonto nuotr.

Erdvus butas, įrengtas naujai pastatytoje atnaujinto istorinio pastato mansardoje, jau turėjo savo istoriją: gyvenamoji erdvė buvo suprojektuota pagal ankstesnių šeimininkų poreikius, išklotos grindys, parinktos didžiųjų plokštumų apdailos medžiagos, liko kai kurie stacionarūs baldai, atviras židinys. Naujieji buto šeimininkai – jauna vilniečių šeima – ketino be didelių pertvarkų prisitaikyti prie esamos erdvės, perdaryti tik esminius dalykus. Pirmiausia jie nutarė pakeisti visas buvusias duris – vietoj senųjų sumontuotos medinės, reljefiško rašto, nudažytos baltai, o prie iš seniau likusių tamsių parketlenčių spalviškai priderintos grindjuostes. Taip didelėje erdvėje pavyko sukurti vientisumo pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Didelėje erdvėje labai svarbu išlaikyti tinkamas proporcijas, kitaip ji atrodys nejauki ir „išsibarsčiusi“. Norėdami išvengti tokio įspūdžio šeimininkai svetainės poilsio zonai išrinko masyvią sofą, o tuščią aukštą erdvę virš jos pagyvino žaisminga šviestuvų kompozicija.

A. Narmonto nuotr.

Dideles šviesias sienų plokštumas puošiantys lietuvių menininkų darbai interjerui suteikia išskirtinumo, kuria jaukią, estetišką aplinką.

A. Narmonto nuotr.

Prie grubios faktūros sijomis suskaidytų baltų betono lubų, būdingų industrinio stiliaus erdvėms, šeimininkai priderino atitinkamo dizaino baldus – oda aptrauktą sofą, staliuką ir konsoles su metalinėmis kojomis.

Pagrindiniu bendrojo kambario akcentu neabejotinai tapo aukštos išskirtinės lubos, padiktavusios ir viso interjero koncepciją. Prie grubios faktūros sijomis suskaidytų baltų betono lubų, būdingų industrinio stiliaus erdvėms, šeimininkai priderino atitinkamo dizaino baldus. Svetainės poilsio zonoje įkomponuota didelė, patogi, oda aptraukta itališko dizaino sofa su juodomis metalinėmis kojelėmis. Priešais ją puikiai tiko metalinio korpuso stalelis su natūralaus medžio stalviršiu. Toks pat grubaus metalo ir ryškios faktūros medžio derinys kartojamas ir valgomojo zonoje. Didžiulis išskirtinių proporcijų stalas buvo gaminamas pagal individualų užsakymą. Šeimininkai norėjo, kad jis primintų seną, iš kartos į kartą keliaujantį šeimos baldą, todėl ypač didelis dėmesys buvo skiriamas ąžuolinio stalviršio faktūrai: jis turėjo atrodyti tarsi natūraliai pasenęs ir per laiką nusitrynęs.

A. Narmonto nuotr.

Didžiulis valgomojo stalas su išraiškingu sendintu ąžuolo stalviršiu ir prie jo priderintas ilgas tokio pat dizaino suolas interjere neturi konkurentų ne tik dėl išskirtinės dizaino koncepcijos, bet ir dėl praktiškumo.

A. Narmonto nuotr.

Koridorius iš bendrojo kambario veda į miegamuosius, vonią ir greta jos įrengtą patogų pagalbinį kambarėlį.

A. Narmonto nuotr.

Kuriant interjerą buvo nuspręsta palikti senuosius virtuvės baldus – per visą sieną nusitęsiančią vientisą konstrukciją. Norėdami, kad jie labiau atitiktų interjero koncepciją, šeimininkai pakeitė stalviršį ir sieną virš darbastalio išklijavo baltomis plytelėmis.

A. Narmonto nuotr.

Kad neužgožtų išskirtinio valgomojo stalo, šeimininkai išrinko stilingas tonuoto plastiko beveik permatomas kėdes.

Galinėje buto dalyje įrengtame šeimininkų miegamajame išsaugota santūri, rami, jauki atmosfera. Pertvarkant interjerą čia buvo pakeistos sieninės spintos durys – vietoj ankstesnių sumontuotos tamsios tonuoto stiklo plokštumos paįvairina neutralių matinių atspalvių erdvę. Jaukumo ir minkštumo pojūtį čia kuria tekstilės faktūros – šeimininkai pasirinko didžiulę pagalvę primenančią stilingą itališko dizaino audiniu aptrauktą lovą su minkštu galvūgaliu, prie jos priderintas ir audinio šviestuvas bei lengvos didžiulius langus dengiančios užuolaidos.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Interjerui dekoruoti šeimininkai rinkosi išraiškingas detales, ypač daug dėmesio skirta apšvietimo sistemai. Miegamajame apibus lovos įkomponuoti garsaus dizaino praėjusio amžiaus viduryje skurti bauhauzo stiliaus šviestuvai, pabrėžiantys industrinę šio interjero estetiką.

A. Narmonto nuotr.

Neutralią miegamojo spalvinę gamą pagyvina ryškus akcentas – naktinę spintelę atstojantis mėlynas keraminis pufas.

Daugiausia pokyčių pareikalavo vonios kambarys: nors šeimininkai iš pradžių ketino pakeisti tik plyteles, galiausiai teko iš naujo montuoti visą santechniką. Siekiant, kad ši patalpa atrodytų jaukesnė ir įgautų kambario statusą, buvo paliktos ankstesnių šeimininkų sudėtos specialiai impregnuotos tamsaus medžio grindys. Erdvių išdėstymas iš esmės taip pat liko nepatikęs: vienoje patalpos pusėje įrengta vonia ir dušinė, kitoje – higienos zona. Centrinėje vonios kambario dalyje, tiesiai priešais duris, – praustuvų zona. Joje šeimininkai įkomponavo natūralaus medžio faktūros spintelę, ant jos sumontuoti du stilingi praustuvai. Didžiulis šios zonos veidrodis vizualiai paplatina erdvę, o originalaus dizaino abipus praustuvo zonos nuleisti balti šviestuvai tarsi atkartoja bendrojo kambario apšvietimo schemą.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Visame interjere atmosfera kuriama skirtingomis faktūromis – tokia priemonė pritaikyta ir vonios kambaryje: sienoms dekoruoti šeimininkai parinko originalias keramines plyteles, kurių paviršius imituoja suglamžytą popierių.

A. Narmonto nuotr.

Tamsaus medžio vonios grindys atkartoja visame interjere pritaikytą kontrastingą tamsių ir šviesių atspalvių dermę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis