110 kv.m butas Kaune FOTO

Indrė Ruzgė į interjero dizaino sritį įžengė prieš penkerius metus. Nuotraukose matomas butas Kaune – jos pirmasis kurtas interjeras. 110 kv.m erdvė buvo rekonstruota, kas padėjo ne tik apjungti erdves, bet ir sukurti harmoningą atmosferą būste.

Teko nuveikti nemažai svarbių darbų – pakeisti seną vamzdyną, šildymo sistemą, elektros instaliaciją, panaikinti seną apdailą, perplanuoti erdves ir suprojektuoti funkcionalų bei jaukų interjerą.

Buto planas PRIEŠ rekonstrukciją
Buto planas PRIEŠ rekonstrukciją
Asmeninio archyvo nuotr.

Tokie darbai gan ilgai trunka, tad neveltui šio buto interjeras buvo kuriamas kelerius metus, kol pagaliau pavyko išpildyti visus dizainerės sumanymus.

Iš 4 kambarių buvo padaryti trys – išgriauta siena ir svetainė sujungta su valgomojo zona, išliko miegamasis ir darbo kambarys.

Esminiai pokyčiai atlikti šiame bute buvo erdvių apjungimas – sumažėjo kambarių skaičius, būstas tapo vientisesnis bei funkciškai patogesnis. Panaikinti du sandėliukai – vienas buvo prijungtas prie miegamojo ir įrengta drabužinė su atskiru įėjimu, kitas – prijungtas prie vonios kambario, tokiu būdu padidinant erdvę.

Buto planas PO rekonstrukcijos
Buto planas PO rekonstrukcijos
Asmeninio archyvo nuotr.

Dizainerė mano, jog kuriant interjerą svarbu suderinti namo vidų su jo išore. Jei tai yra senesnės statybos pastatas, interjeras turi bent kažkiek reflektuoti jo amžių. Kadangi namas statytas 1936 metais, kuomet vyravo Art Deco stilius, kuris yra gan brangus, o tokio stiliaus baldų ir apdailos medžiagų pasirinkimas Lietuvoje gan ribotas, buvo nuspręsta kurti tiesiog klasikinio stiliaus interjerą.

Namuose vyraujantis klasikinis interjero stilius kuria vizualiai estetišką, tačiau ne sterilią, o jaukią ir harmoningą aplinką.

Butas apstatytas klasikinės stilistikos pagal interjero autorės brėžinius individualiai pagamintais natūralaus medžio baldais.

Miegamasis kambarys

Svarbiausias sprendimas, kuris buvo padarytas šiame kambaryje – panaikinta niša, kurioje stovėjo spinta ir, išgriovus sieną bei prijungus pagalbinę patalpą, atsirado erdvės didesnei drabužinei. Dėl šių sprendimų miegamasis optiškai tapo mažiau apkrautas.

Taip pat, pakeitus miegamojo durų vietą, atsirado galimybė koridoriaus nišoje įrengti spintą, kurioje būtų galima susidėti vizualiai neatraktyvius buitinėms reikmėms naudojamus daiktus.

Miegamajame dizainerė stengėsi sukurti šviesią ir lengvą modernios klasikos stilistiką. Buvo parinktas elegantiškas šviesiai pilkos ir baltos spalvos derinys, kurį sušildo natūralaus medžio grindų faktūra.

Tiesa, daug kam būna netikėtas sprendimas, jog miegamajame vyrauja pilka spalva. „Anksčiau dauguma nesuprasdavo tokio pasirinkimo, tačiau dabar ji tampa artimesnė ir jos praktiškumas tampa akivaizdesnis vis didesnei daliai vilniečių, nors kauniečiai į ją vis dar žiūri kritiškai“, – pastebi interjero dizainerė I. Ruzgė.

Miegamajame jaukumo ir ramybės atmosferą kuria minkštos faktūros ir raštai. Dizainerė nusprendė labiausiai akcentuoti galinę miegamojo sieną, kuri labiausiai matoma iškart įėjus į kambarį. Ją dekoravo klasikinių raštų sienų apmušalais prie kurių priderino užuolaidų audinį. Jaukumui ir poilsio nuotaikai pabrėžti dizainerė parinko patogią ir stilingą lovą minkštu, šviesiu audiniu aptrauktu rėmu bei akcentuotu galvūgaliu, kurį puošia stilingos pagalvėlės.

Svetainė ir valgomasis

Kadangi bute planavo gyventi du žmonės, buvo siekta, jog erdvės nebūtų išskirstytos, dėl to dizainerė pasiūlė praktišką sprendimą – sujungti du kambarius ir įrengti bendrą svetainės ir valgomojo zoną.

Šeimininkai jau turėjo trijų dalių klasikinio stiliaus minkštus svetainės baldus, todėl tai padiktavo šios zonos interjero stilistiką ir visi kiti baldai bei aksesuarai buvo derinami prie jų. Tai tapo tarsi pradiniu atspirties tašku.

Kad natūralia dramblio kaulo spalvos oda traukti baldai įgautų jaukumo, dizainerė nusprendė juos papuošti keliomis pagalvėlėmis, kurių audinių raštus priderino prie kilimo bei užuolaidų.

Subtiliai parinktos detalės svetainėje kuria prabangos įspūdį – šviestuvai iš Murano stiklo, klasikiniais ornamentais dekoruoti bei auksu puošti išskirtinio dizaino baldai, staliukas su akmens stalviršiu bei puošnios užuolaidų draperijos. Tačiau tai atsveria paprasti, bet mieli akcentai – pastelinė smėlio spalva, orchidėjos, toršeras.

Erdvumo būstui suteikia 3,2 metrų aukščio lubos, kurių dekoro elementai pabrėžia klasikinį interjero stilių bei optiškai pažemina lubas. Dizainerės parinkto lubų dekoro juostos motyvas atsikartoja ir pakabinamų šviestuvų formose bei į sieną įleistame dekoratyviniam apšvietime.

Autentikos ir savitumo butui priduoda paveikslai, kurie buvo kruopščiai derinami prie baldų.

Ieškodama meno kūrinių dizainerė apsistojo ties Arūno Rutkaus darbais, nes jie puikiai dera ir papildo šio buto interjerą. Svetainei dizainerė parinko A. Rutkaus paveikslą „Mergina žydromis akimis“ – kūrinyje atsikartoja interjere vyraujantys raštų motyvai bei spalvos.

Siauro koridoriaus gale įkomponuotas paveikslas „Rojaus paukštis II“ iškart patraukia dėmesį, kūrinys idealiai dera ne tik spalviškai, bet ir simboliškai – paslaptinga dama su paukšteliu vylingai atsisukusi į miegamojo pusę tarsi vilioja užeiti. Paveiksle vyraujantys raštai papildo lubinio apšvietimo dekorą.

Ant lentynėlės svetainėje dizainerė įkomponavo du Irmanto Kazlausko kūrinius – „Laumžirgis“ ir „Orchidėja“. Glazūra dengti ir subtiliai 24 karatų aukso lydiniu padengti keramikos darbai puikiai dera tiek prie svetainės baldų stilistikos, tiek prie šviestuvų iš murano stiklo.

„Šie kūriniai parinkti ne vien dėl to, kad dera vizualiai, jie taip pat turi labai gražią simbolinę reikšmę, kiekviename darbe slypi autoriaus užmanytas prasmingas turinys. Įvairiaspalvis laumžirgio kūnas atspindi šviesą ir keičia spalvas. Dėl to šis simbolis asocijuojamas su gebėjimu kurti aplink save tokį pasaulį, kuriame pats nori gyventi. Orchidėja – egzotiško grožio ir grakštumo augalas, simbolizuojantis pasiekimus svarbiose gyvenimo srityse“, – pabrėžia dizainerė I.Ruzgė.

Paklausta ar buvo tokių sprendimų, kurių vėliau gailėjosi, dizainerė atsakė, jog ne – visi pasirinkimai atrado savo vietą tiek funkcionaliu, tiek estetiniu atžvilgiu.

Virtuvė

Virtuvėje šeimininkai norėjo jaukios itališko stiliaus atmosferos, todėl buvo parinkti šviesiai dažyti ir sendinti klasikinio stiliaus ąžuolo baldai. Prie jų dizainerė parinko rusvai alyvinės spalvos klasikinio stiliaus orkaitę bei kaitlentę ir spalviškai priderino sienų plyteles. Virtuvės grindys derintos su stalviršiu, kad būtų išlaikyta vientisa spalvinė gama, taip pat parenkant grindų spalvą atsižvelgta į praktiškumą, kad kuo mažiau matytųsi nešvarumai. Gyvumo šiai patalpai suteikia gėlėtos užuolaidos, o vakare galima jaukiai gerti arbatą uždegus sieninius šviestuvus.

Vonios kambarys

Šeimininkė norėjo didelio vonios kambario, todėl išgriovus sieną buvo nuspręsta sandėliuko patalpą prijungti ne prie virtuvės, o prie vonios ir taip padidinti jos erdvę.

Erdvus vonios kambarys su dviem langais atspindi šeimininkės pomėgius – tai tarsi SPA zona. Patalpos kampe įrengtas dušas su patogiu mozaika dekoruotu suoleliu skirtas praustis, o elegantiška ovali vonia – atsipalaiduoti mėgaujantis žvakių šviesa ir miela muzika.

Dizainerei nepriimtinos masyvios kampinės vonios, todėl ji klientams pasiūlė kitokį sprendimą – įmontuoti ovalios formos subtilaus dizaino vonią į iš gipso suformuotą kampinę konstrukciją, kuri buvo dekoruota natūralaus akmens mozaika.

Pilnai pasiteisino priimtas sprendimas suformuoti vieną, tačiau erdvų, patogų ir estetišką vonios kambarį, kuriame tilptų visa būtina įranga – tiek skalbimo mašina, tiek patogi praustuvo zona, tiek vonia bei dušo kabina.

Vonios kambaryje visi buitinės paskirties prietaisai ir daiktai paslėpti balduose, išsaugant tvarkos ir estetikos įspūdį.

Koridorius

„Prieangis ir koridorius – gana svarbi namų erdvė, nuo kurios priklauso pirmas įspūdis, o šeimininkams turi būti patogi naudoti“, – sako interjero dizainerė Indrė Ruzgė.

Šiame bute koridoriaus nebuvo galima praplėsti, nes per visą buto ilgį eina namo siena. Buvo ieškota sprendimų, kaip pagyvinti ilgą ir tamsią erdvę, todėl prieangyje įrengta didelė spinta su veidrodinėmis durimis, kurios optiškai praplečia patalpą, o virš spintos įrengtas langas į virtuvę, pro kurį į patalpą patenka dienos šviesa.

Per visą koridoriaus ilgį įrengtas dekoratyvus lubinis apšvietimas, kurio pagalba nukreipiamas dėmesys nuo patalpos formos. Nors jis siauras ir ilgas, tačiau panaudojant šviestuvus ir Rutkaus reprodukcijas, dizainerė šią zoną pavertė namų puošmena.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis