100 kv.m butas jaunai šeimai

„Kartais į sudėtingą darbą reikia pažvelgti paprasčiau, su lengva humoro gaidele, ir rezultatas išeina sėkmingesnis“, – sako architektė Justina Žibūdienė, kalbėdama apie vieną naujausių objektų – per kelis lygius išdėstytą sublokuoto buto interjerą. Projekto autorė neslepia: buto erdvė architektūriniu požiūriu gana sudėtinga, tačiau geranoriškas ir net šmaikštus šeimininkų požiūris bei profesionalūs sprendimai padėjo sukurti ne tik stilingą, jaukią, estetišką, bet ir funkcionalią, jaunai šeimai patogią gyventi erdvę.

A. Narmonto nuotr.

Beveik 100 m² ploto naujos statybos sublokuotame name įrengtas butas, kuriame įsikūrusi jauna vilniečių šeima, išdėstytas per keletą lygių: iškart už laukujų durų suprojektuotas siauras koridorius su laiptais, vedančiais į pirmąjį aukštą, iš ten kita laiptų konstrukcija galima patekti į antrąjį. Atsižvelgiant į nestandartinį erdvės projektą, funkcinių zonų išdėstymą buvo nutarta „apversti“ – kitaip nei įprasta, bendrasis kambarys su svetaine ir valgomuoju įrengtas antrajame aukšte, o šeimos miegamieji – pirmajame. Interjerą projektavusi architektė Justina Žibūdienė sako, kad tokį sprendimą visų pirma padiktavo šviesos poreikis – norėjosi, kad svetainė būtų šviesesnėje erdvėje, be to, iš jos galima išeiti į gana didelį balkoną. Justina pasakojo, kad architektūriškai bendrojo kambario erdvė buvo komplikuota – daug išsikišimų, kampų, paslėptų ventiliacijos vamzdžių skaidė svetainę, trukdė sukurti vientisą interjerą. Tačiau palei galinę sieną suprojektuota atvirų lentynų konstrukcija padėjo tai užmaskuoti. Nors lentynų gylis daug kur nevienodas dėl nelygios sienos plokštumos, dėmesį nukreipia žaisminga lentynų ritmika, o erdvė atrodo vientisa ir taisyklinga.

A. Narmonto nuotr.

Šviesos ir didesnės erdvės įspūdžiui sukurti buvo pasitelkti vizualiniai efektai: baltas sienų koloritas, balinto alyvuoto ąžuolo parketlentės, santūraus dizaino estetiški ir stilingi baldai, o nuotaikai kurti įterpta ryškių, žaismingų detalių.
A. Narmonto nuotr.

Svetainės sienoje, prie kurios suformuota televizoriaus zona, paslėptas kaminas židiniui įrengti, tačiau buto šeimininkai nusprendė jo atsisakyti siekdami neužgriozdinti nedidelės antrojo aukšto erdvės.

A. Narmonto nuotr.

Svetainės interjeras dvelkia skandinavišku minimalizmu – šviesaus vienspalvio sienų kolorito ir medinių grindų fone išryškėja santūraus dizaino stilingi ir funkcionalūs baldai, o bendrą kompoziciją pagyvina ryškesni akcentai.

Kitoje antrojo aukšto pusėje, greta laiptų, buvo numatytos virtuvės ir valgomojo zonos. Tiesa, architektūrinius nesklandumus teko taisyti ir čia. Daugiausia klausimų sukėlė virtuvės zonos langai, sumontuoti žemesniame lygyje nei standartinis virtuvės darbastalio aukštis. Dėl šios priežasties teko pritaikyti nestandartinio aukščio virtuvės baldą. Tačiau architektei pavyko sukurti vientisą konstrukciją, iš virtuvės baldų pereinančią į laiptų turėklų liniją, – tai padėjo išvengti atskirų, dėmesį blaškančių ir erdvę užimančių atskirų detalių ir interjerą apgalvotai susieti į bendrą visumą. Palei laiptų sienelę iš virtuvės atsirado galimybė įrengti ilgą komodą – ji itin praverčia kaip valgomojo indauja. Į šios zonos dekoravimą šeimininkai kartu su architekte pažvelgė kūrybiškai ir sąmojingai: medicinos srityje dirbanti šeimininkė valgomajam apšviesti išsirinko šviestuvus, kurių butelio formą primenantys gaubtai su raudonais laidais tapo tarsi aliuzija į laboratorines kolbas, o virtuvės sieną virš darbastalio papuošė plytelėmis su atsitiktine tvarka išdėstytomis žaismingomis vištų figūromis.

A. Narmonto nuotr.

Interjere nestinga linksmo žaismingumo: medicinos srityje dirbanti šeimininkė valgomojo stalui apšviesti išsirinko šviestuvą, kurio butelio formą primenantys gaubtai atrodo aliuzija į laboratorines kolbas, o raudoni laidai tapo pagrindu atsirasti kitiems ryškiems akcentams.
A. Narmonto nuotr.

Virtuvės zonoje įdomiai atrodo nedidelis langelis, aplink kurį gražiai apeina pakabinamosios spintelės su vientisais baltais fasadais.

A. Narmonto nuotr.

Ryškus ir gaivus alyvuogių atspalvis pagyvina šviesią erdvę ir suteikia jaunatviškumo.

A. Narmonto nuotr.

Palei laiptus besitęsianti aukšta baltos sienos plokštuma papuošta originaliais aksesuarais – skirtingo dydžio ir spalvų apskritimo formos pakabomis, šiai zonai suteikiančiomis dinamikos ir žaismingumo.

A. Narmonto nuotr.

Antrajame aukšte įrengto nedidelio tualeto sienoms dekoruoti parinktas toks pat šmaikštus principas kaip ir virtuvėje, tik vietoje vištelių čia – paršiukai.

Pirmasis buto aukštas – gerokai tamsesnis už antrąjį, kuriame suformuotas bendrasis kambarys, todėl ši namų dalis paskirta privačiajai šeimininkų namų zonai įrengti. Projektuodama pirmojo aukšto interjerą, architektė šviesos trūkumą stengėsi ištaisyti vizualinėmis priemonėmis. Ilgas koridorius, vedantis į miegamuosius, buvo išdažytas baltos spalvos dažais. Toks pat koloritas parinktas ir talpiai spintai, sumontuotai priešais laiptų zoną, dekoruoti. Stengdamasi paįvairinti vienspalvės jos plokštumas, Justina ant spintos durų sukūrė reljefinį vertikalių linijų piešinį.

Iš ilgo koridoriaus galima patekti į miegamuosius bei vonios kambarį. Miegamiesiems dekoruoti architektė parinko šiltesnį rusvą koloritą, atskiestą ryškesniu atspalviu: šeimininkų miegamąjį praskaidrina gaivus žalias akcentas ir augaliniu piešiniu papuoštos užuolaidos, o vaiko – kelių linksmų atspalvių derinys bei prie jo derančios žaismingos klostuotos užuolaidos su šuniukų atvaizdais.

A. Narmonto nuotr.

Nelygią galinę sieną, į kurią galvūgaliu atremta šeimininkų lova, architektė vizualiai išlygino, suprojektavusi konstrukciją, ant kurios galima pastatyti šviestuvą ar susidėti prieš miegą skaitomas knygas bei kitus daiktus.
A. Narmonto nuotr.

Šeimininkų miegamojo interjerą praskaidrina ryškus žalias atspalvis, dėmesį patraukia priešais lovą įkomponuota architektės suprojektuota komoda.

A. Narmonto nuotr.

Mažylio kambaryje greta lovos suformuotas nedidelis žaidimų kampelis su originalaus dizaino Justinos sukurtais vaikiškais baldeliais.

A. Narmonto nuotr.

Vaiko kambario interjerą pagyvina linksmas ir jaukus violetinės, oranžinės ir žalios spalvų derinys.

Pirmojo aukšto vonios kambaryje buvo siekiama sukurti šilumos ir jaukumo atmosferą, todėl prie įprastos tokios paskirties patalpų apdailos – baltų keraminių plytelių – buvo derinamas ir nestandartinis sprendimas. Siena, prie kurios įkomponuota vonia, dekoruota faktūriško piešinio specialiai impregnuoto medžio plokštėmis. Ši natūrali, emociškai šilta medžiaga itin išryškėja baltų plytelių fone, todėl vonios kambaryje dvelkia natūralių medžiagų skleidžiama šiluma ir jaukumu. Siekiant šiai erdvei suteikti dar daugiau privatumo, į medinę sieną virš vonios buvo įterpta keraminių plytelių juosta su atspaustais nespalvotais atvaizdais iš šeimininkų kelionių. Romantiški jūros, kopų ir dangaus vaizdai, išrikiuoti ant medinės sienos, vonios kambarį pavertė išskirtine jaukumo, romantiškos nuotaikos ir privatumo kupina namų erdve.

A. Narmonto nuotr.

Siena, prie kurios įkomponuota vonia, dekoruota faktūriško piešinio medžio plokštėmis, į ją įterpta plytelių juosta su atspaustais nespalvotais atvaizdais iš šeimininkų kelionių.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant, kad šis koridorius atrodytų jaukesnis, visos durys suprojektuotos su žaismingais apskritimo formos iliuminatorius primenančiais langeliais, pro kuriuos į koridorių sklinda šviesa.

A. Narmonto nuotr.

Norėdama paįvairinti vienspalves prieškambario plokštumas, Justina spintos duris dekoravo reljefiniu vertikalių linijų piešiniu.

A. Narmonto nuotr.

Prieškambaryje užlenkus laiptų turėklų liniją liko vietos spintelei su žaismingais stalčiukais sumontuoti, o šiek tiek pailginus ir paplatinus vieną laiptų pakopą buvo sukurta patogi vieta prisėsti ir persiauti batus.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis