Stiliaus paieškos: kaip interjere pasitelkti ombre spalvą

Terminu ombre apibūdinamas subtilus, ramus spalvų persiliejimas iš šviesesnių tonų į tamsesnius. Tonai ar atspalviai kinta palaipsniui, be aiškių ribų, ir tai sukuria įdomų vizualų efektą. Švelnus kontrastas, šviesos ir šešėlių žaidimas – tuo žavi ombre stilius.

Kur susitinka spalva ir šešėlis

Ombre kilęs iš prancūziško žodžio „ombrer“, reiškiančio „užtemdyti, mesti šešėlį“, giminingų žodžių yra ir italų kalboje – „umbra“ ir „ombrare“ prasmė tokia pati. Ombre technika naudota Europoje jau Viktorijos epochoje (XIX amžiuje), nors galbūt tai buvo nekokybiško tekstilės dažymo rezultatas, nepavykus tolygiai nuspalvinti audinių... Visai kitaip nutiko praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio viduryje, kai dizaineriai labai sėkmingai sugalvojo šį „defektą“ panaudoti kuriamų disko stiliaus drabužių kolekcijoms padailinti. (Tiesa, tuo metu atspalviai derinti šiek tiek chaotiškai ir ne taip subtiliai.) Beje, nereikėtų pamiršti ir žavesio neprarandančių nutrintų džinsų – kas jie būtų be ombre efekto...

Gamintojo nuotr.

Pastaraisiais metais ombre stilius vėl madingas – įdomu tai, kad jį išpopuliarino plaukų dažų gamintojai, sukūrę priemonių dažyti plaukus persiliejančiomis spalvomis. Palaipsniui ombre okupavo naujas teritorijas, mados dizaineriai irgi neliko abejingi. Šiuolaikiniai drabužiai atrodo gerokai elegantiškesni, atspalviai persilieja nuosekliai ir subtiliai, ribos tarp jų beveik nepastebimos. Tad nieko keista, jog 2014-aisiais ombre stilius įkėlė koją ir į interjerus, o šiandien jau akivaizdu, kad jam užteks ištvermės išlikti ilgiau nei vienus metus.

Gamintojo nuotr.

Bohemiškas ar elegantiškas?

Ombre stilius gali būti toks, kokį norite matyti, – nuo romantiško ir subtilaus iki įžūlaus ir ryškaus. Spalvų paletė įvairi – tai gali būti ne tik monochrominiai atspalviai, bet ir ryškesni deriniai: jie lemia kuriamą nuotaiką, suteikia interjerui artistiškumo ir unikalumo, nes ombre efektas visada įdomesnis nei kelių „švarių“ spalvų dermė.

Gamintojo nuotr.

X Persiliejančios spalvos gali būti kelios. Tiesa, šiuo atveju reikia išskirtinio atidumo, nepatariama derinti kontrastingų spalvų, nes jos gali būti „rėkiančios“. Patikimiau rinktis giminingas – jos atrodys estetiškiau.

X Švelnūs pasteliniai tos pačios spalvos atspalviai, palaipsniui visiškai išbąlantys, spinduliuoja elegantiškumą ir rafinuotumą. O ryškesnė iš šviesaus į tamsų toną pereinanti spalva interjerui suteikia dramatiškumo. Beje, sodrios spalvos, derinamos su pastelinėmis, vizualiai atrodo tamsesnės.

X Kai tamsesni paviršių plotai gan apibrėžtai atskiriami nuo šviesesnių ir atspalviai persilieja staigiai, vizualus įspūdis griežtokas. Jei ribų visai nematyti, atspalviai keičiasi labai palaipsniui ir visai nežymiai, interjeras atrodo subtilesnis ir lengvesnis.

X Naudojant monochrominę spalvų paletę ombre efektas malonus akiai, kuria atpalaiduojamą, paslaptingai romantišką nuotaiką. Itin elegantiškai atrodo pilka ar melsva spalvos.

Gamintojo nuotr.

Idealus netobulumas

X Sienos. Ombre efektą naudoti sienoms (tiek jas dažant, tiek dekoruojant tapetais ar netgi nedidelėmis plytelėmis) – pats įspūdingiausiais pritaikymo būdas: jis labiausiai pastebimas, nes iš karto krinta į akis. Tiesa, ir sudėtingiausias bei rizikingiausias. Neaukštą kambarį apačioje patariama dekoruoti tamsesne (ji suteikia stabilesnį pagrindą), o į viršų – šviesėjančia spalva: kuo jos daugiau, tuo didesnės erdvės įspūdis sukuriamas, o lubos atrodo aukštesnės, nei yra iš tiesų. Jei patalpa aukšta ir šviesi, spalvos gali persilieti bet kuria kryptimi – netgi horizontaliai. Tada šviesiausi plotai turėtų būti palei langus, o tolimesni kampai – tamsesni.

Gamintojo nuotr.

X Tekstilė. Tekstilės gamintojai ombre motyvus naudoja labai plačiai ir sėkmingai. Staltiesės, pagalvėlės, užuolaidos, patalynė – visur persiliejantys atspalviai išraiškingi. Itin žavu, kai dažymo stilius primena akvarelę, yra šiek tiek atsainus, bet drauge ir lakoniškas. Ant lino, medvilnės, šilko, organzos ir kitų lengvų audinių tai atrodo įspūdingai – audinys tarsi plevena ore, įgauna lengvumo. Pro ombre technika dekoruotas užuolaidas sklindanti šviesa pasiskirsto netolygiai ir sukuria paslaptingą nuotaiką. Tradiciškai užuolaidų apačia būna tamsesnė, šviesėja jos į viršų. Prie tokių užuolaidų tiktų derinti tos pačios spalvinės gamos gėlėtus audinius.

Gamintojo nuotr.

X Baldai. Ombre efektas sėkmingiausiai taikomas korpusiniams baldams su keliais horizontaliais ar vertikaliais paviršiais – durelėmis ar stalčiais – dekoruoti. Kai plokštuma nėra vientisa, nebūtina taip tiksliai komponuoti persiliejančių spalvų, tereikia, kad kiekvienas paviršius būtų nudažytas pora tonų šviesiau nei ankstesnis, išsaugant vientisą spalvinę gamą. Šis būdas itin tinka seniems baldams atnaujinti – tai šiek tiek supaprastintas ombre variantas, bet rezultatas toks pats įspūdingas. Baldųams dekoruoti tinka ir sodresnės spalvos, kita vertus, kai nedažyta mediena palaipsniui įgauna švelnų atspalvį, ji taip pat atrodo žaviai. Ombre tinka ir laiptams – kiekviena pakopa vienu ar keliais tonais turėtų skirtis nuo šalia esančios. Tai nesunku įgyvendinti, nes laiptai nesudaro vientisos plokštumos.

Gamintojo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis