„Skaliko dantys“: dinamiškas ir kontrastingas ornamentas

Žaismingas „skaliko dantų“ ornamentas dosniai mirga ant podiumų ir interjeruose, jau keleri metai jis vėl mėgstamas ne tik mados namų dizainerių, bet ir baldų, apdailos medžiagų ir aksesuarų gamintojų. Žiemą dar dažniau pastebime šį raštą – gal todėl, kad asocijuojasi su šiltu vilnoniu audiniu (išaustas jis ir pradėjo savo kelią – vingiuotą, bet vis sugrąžinantį į populiarumo aukštumas).

Kas paliko pėdsaką?

Dvispalvis geometrinis ornamentas turi daugybę pavadinimų. Anglakalbės šalys jį vadina „houndstooth“ („skaliko dantys“), prancūzams tai – „pied-de-poule“, vokiečiams „hahnentritt“ („vištos kojelė“ arba „gaidžio pėda“). Raštas iš tiesų panašus į šuns iltis arba paukščio pėdos atspaudą, o nesiremiant vizualine asociacija galėtume jį apibūdinti kaip laužytą kvadratą. Piešinys sudėliotas iš sukryžiuotų kontrastingų juodų ir baltų siūlų, besikartojančių blokais.

Gamintojo nuotr.

Nuo piemens iki princo

Kaip ir daugelis languotų ornamentų, „skaliko dantų“ raštas greičiausiai buvo sukurtas Škotijoje. Vilnoniais drabužiais, margintais šiuo ornamentu, vilkėjo piemenys, nepriklausantys nė vienam iš konfliktuojančių klanų ir siekiantys išlikti neutralūs. Tikrojo populiarumo „skaliko dantys“ sulaukė ketvirtajame XX amžiaus dešimtmetyje (tada atsirado ir pavadinimas „hounstooth“), kai tapo gerovės simboliu, mat Velso princo, vėliau tapusio Jungtinės Karalystės karaliumi Edvardu VIII, kasdienė apranga buvo dekoruota šiuo raštu. Kad įtiktų jo skoniui, vis daugiau gamintojų naudojo „skaliko dantų“ motyvą, vis daugiau pirkėjų juo domėjosi.

Kai ornamentas atsidūrė mados kūrėjų akiratyje ir lengvos jų rankos pastūmėtas pasirodė kolekcijų pristatymuose, sulaukė ne tik dėmesio, bet ir pasaulinės šlovės. „Christian Dior“ raštą pavertė savo prekių ženklo simboliu, iš pradžių „sklaliko dantimis“ papuošęs sukneles ir švarkus, o vėliau – 1947 metais – ir kvepalų „Miss Dior“ flakoną. (Nuo to laiko daugelis „Miss Dior“ variacijų paženklintos šiuo ornamentu.)

Tuo pat metu „skaliko dantys“ sušmėžavo ir kino filmuose, o, kai Audrey Hepburn pasirodė šiuo raštu margintu švarkeliu kultinėje kino juostoje „Pusryčiai pas Tiffany“ (1961 m.), jis tapo grožio ir elegancijos simboliu.

Nuo to laiko ornamentas pasirodo garsių mados dizainerių kolekcijose kone kasmet – kas porą dešimtmečių pasiekia neįtikėtinų aukštumų ir interpretuojamas vis kitaip, vis naujai.

Gamintojo nuotr.

Retro šleifas, modernumo prieskonis

Dėsninga, kad kultinis ornamentas, nužengęs nuo podiumo, savo vietą rado interjere. Raštas puikus ir universalus: jis nekelia griežtų reikalavimų interjero spalvinei gamai, tačiau kartu yra „pavojingas“, nes sunkiai suvokiamas ir sudėtingas.

X Juodai balta aktualija. Visuotinė juodai baltų interjerų mada labai pasitarnavo „skaliko dantų“ populiarumui. Patyrę dizaineriai tvirtina, kad šis ornamentas interjere atrodo labai stilingai ir sukuria laikui nepavaldų dizainą, žavintį savita dinamika (jei tik mirgėjimas netampa pernelyg įkyrus).

X Varijuojantis dydis. „Skaliko dantys“ gali būti vos pastebimi, susiliejantys į pilkos spalvos mirgėjimą, o kartais pasiekia neįtikėtiną dydį. Nuo dydžio laibai priklauso ornamento suvokimas: smulkus praktiškai atrodo kaip vienspalvis, išdidintas – dinamiškas ir net akiplėšiškas, kontrastingas. Smulkų ir vidutinį raštą patariama naudoti gan saikingai – jis suteiks griežtumo ir lakoniškumo klasikiniam interjerui. Išdidinti „skaliko dantys“ malonesni akiai, ramesni, tad jais galima dekoruoti didesnes plokštumas ar daugiau elementų. Toks ornamentas labiau dera šiuolaikiškiems interjerams, juose atrodo natūraliau nei smulkus.

X Derinukai. Dabar madinga interjere komponuoti įvairius geometrinius raštus – tai galima išbandyti ir su „skaliko dantimis“, tačiau labai paprasta nebus. Juos tinka derinti su plokščiais langeliais, dryžiais ar augaliniais motyvais. Vis dėlto įspūdingiausiai atrodo drauge sukomponuoti skirtingo dydžio „skalikų dantų“ ornamentai.

X Ant visų plokštumų. Kontrastingų spalvų audinys – pats tradiciškiausias variantas: išradingi dizaineriai jį perkėlė ant įvairių faktūrų ir medžiagų. Ornamentas tapomas, siuvinėjamas, spausdinamas, juo dekoruojami porcelianas ir plastikas, oda ir medis. Atsirado tapetų, keraminių plytelių, kitų apdailos medžiagos su šiuo raštu, jį galima pamatyti ant patalynės, dekoratyvių pagalvėlių, užuolaidų, baldų, įvairiausių aksesuarų.

Gamintojo nuotr.

Spalvų revoliucija

Abstraktus „skaliko dantų“ raštas dažniausiai būna monochrominių spalvų – baltos ir juodos. Ornamentui populiarėjant vis dažniau pasitaiko ir kitokių, netradicinių spalvinių derinių – jie neatrodo taip kontrastingai. Ramesni pasteliniai atspalviai – išskirtinai šiuolaikinė tendencija. Prislopintos spalvinės gamos privalumas tas, kad „skaliko dantų“ ornamentas tampa ne toks dinamiškas ir juo galima dekoruoti didesnius paviršius. Stilingai atrodo baltos ir pilkos, baltos ir gelsvos, baltos ir raudonos, baltos ir žalios, raudonos ir mėlynos spalvų deriniai.

Gamintojo nuotr.

Galimybių ribos

Grindys. Smulkiems laužytiems „skaliko dantų“ kvadratėliams būdingas optinis efektas, sukuriantis gilumo iliuziją, todėl šiuo ornamentu dekoruotos grindų plytelės ir kilimai vizualiai praplečia erdvę (jei tik raštas nėra stambus).

Langų dekoras. Jei kambaryje vyrauja prislopintos spalvos, užuolaidos su šiuo raštu išsklaidys monotonišką nuotaiką. Tokiame interjere galėtų atsirasti dar keletas nedidelių „dėmių“ su išdidintu „skaliko dantų“ motyvu.

Siena. Sienų apdailai ornamentas naudojamas ne dažnai, bet kodėl nepabandžius... Dideliam plotui verčiau rinktis ramų spalvų derinį, kad siena nemirgėtų akiai nemaloniomis „žvaigždutėmis“. O labai išdidintas raštas gali slėgti, ypač, jei kambarys mažas.

Gamintojo nuotr.

Baldai. Saikingai naudojamas (geriau per mažai nei per daug) „skaliko dantų“ ornamentas padės sukurti intriguojamą ir drąsų interjerą. Kambaryje (jei tik jis nelabai didelis) visas dėmesys bus skirtas net ir vieninteliam baldui su tokiais apmušalais, todėl užtektų vienos kitos kėdės ar fotelio, o sofa jau turėtų būti „rami“, vienspalvė. Daug mirgančių baldų vizualiai užgriozdintų erdvę.

Tekstilė. Tradiciškiausia „skaliko dantų“ išraiškos forma – tekstilė. Neutralių spalvų solidūs baldai, dekoruoti pagalvėlėmis su šiuo ornamentu, tampa labiau „atsipalaidavę“, stalas, užtiestas tokia staltiese, – puošnus ir išskirtinis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis