Kodėl tamsaus kambario negalima dažyti baltai?

Bekuriant namų interjerą dažnai kyla klausimas, kokią šviesią spalvą parinkti tamsiam kambariui? Kaskart, kai užduodamas toks klausimas, galimas tik vienas atsakymas – šviesi spalva netinkama tamsiame kambaryje.

O štai sodri spalva niūriai ir nuobodžiai erdvei gali suteikti šiltumo ir šviesos, net jeigu ji visiškai negauna natūralios šviesos.

Iš pirmo žvilgsnio visiems kažkodėl atrodo, kad šviesūs tonai leis tamsiam kambariui atrodyti šviesiau. Ši taisyklė negalioja kalbant apie tamsių kambarių interjerą. Jeigu tai patyrėte savo kailiu, neabejotinai stipriai nusivylėte ir nesuprantate, kodėl tamsus kambarys nepašviesėjo, o priešingai – tapo pilkas ir nuobodus. O problema – apšvietime.

Kadangi apšvietimas turi įtakos bet kokiai kambario spalvai, ji taip pat veikia ir šviesias spalvas bei atspalvius. Kad šviesios spalvos ir atspalviai iš tikrųjų atskleistų visą savo grožį, tam jiems reikia užtektinai natūralios saulės šviesos. Kitaip jie tamsioje patalpoje taps niūriais ir negyvais.
Mažai dienos šviesos gaunantį kambarį nudažę baltai jūs neabejotinai nusivilsite – kambarys atrodys pilkas ir niūrus.

Įsiminkite, kad šviesūs (ir pasteliniai) atspalviai, tarp jų ir balta spalva, geriausia atrodo tik pakankamai gerai natūraliai apšviestuose interjeruose.

O dabar įsivaizduokite tą pačią erdvę, bet išdažytą kokia nors sodria šilta spalva, pavyzdžiui, geltonai-oranžine. Ja išdažius kambarys ne tik nepatamsės, bet ir įgys pastebimą ryškumą, taps jaukesnis.

Būtent dėl šios priežasties namuose įrengtos kino salės, drabužinės ir kitos natūralia šviesa neapšviestos patalpos paprastai yra dažomos sodriomis ir ryškiomis šiltomis spalvomis. Dažniausiai tokiose patalpose nėra langų ir esate priversti visada, įeidami į jas, jungti šviesą. Čia slypi dar viena dizaino taisyklė: tamsioje patalpoje bet kokiu atveju turi būti pakankamas apšvietimas ir šis apšvietimas (šiuo atveju dirbtinis) dar labiau išryškins pasirinktos sodrios spalvos – geltonos, oranžinės, persikinės – ryškumą ir turtingumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis