Kas įveikė konservų skardinę?

Kam neteko kelionėje, išvykoje ar persikrausčius į naują būstą žiūrėti į konservų skardinę ar stipriai užsuktą stiklainį ir netikėtai suvokti didžiulį savo bejėgiškumą, nes po ranka nėra tokio paprasto daikto – atidarytuvo? Jis paprastai sulaukia nelabai daug dėmesio ir tyliai tūno tolimiausiame stalčiaus kampe...

Kas įveikė konservų skardinę

Ko gero, įdomiausias skardinių atidarytuvo gyvenimo faktas tas, kad įrankis buvo išrastas tik praėjus pusšimčiui metų po 1813-iųjų, kai pradėti gaminti konservų indeliai. Lengva įsivaizduoti, kaip sunku buvo į juos „įsilaužti“, juolab kad tuo metu indeliai gaminti iš storo metalo lakštų ir sverdavo netgi daugiau nei juose esantis maistas. Britų Karališkojo jūrų laivyno kareiviams (jiems ir sukurta tokia pakuotė) buvo patariama skardines atidarinėti kaltu ir plaktuku, o, jei nepavykdavo, šie griebdavosi net ir šautuvo...

Tik pradėjus pakuotes gaminti iš plonesnio metalo buvo sukurtas jį įveikiantis atidarytuvas. Beje, labai mažai pakeistas, su medine rankena ir aštriais nedideliais lenktais ašmenimis jis ir šiandien neišnyko iš parduotuvių lentynų.

Iki XIX amžiaus pabaigos buvo išduota nemažai įvairių konstrukcijų atidarytuvų patentų. Tačiau šis įrankis išpopuliarėjo tik tuomet, kai imtas pardavinėti drauge su konservų dėžute. O iki to laiko pardavėjai patys atidarydavo kiekvieną pirkėjų įsigytą skardinę.

Įdomu ir tai, kad 1963 metais pradėtos gaminti skardinės su specialiu kabliuku (visų pirma jos buvo skirtos alui), kurioms atverti atidarytuvo nereikėjo. Nors ir labai patogios, bet per tiek dešimtmečių neišstūmė ir kitokių, tad yra vilties, kad atidarytuvas kol kas dar nenukeliaus užmarštin, juolab kad juo naudojantis šiandien nebereikia nei jėgos, nei įgūdžių, o ir dizainas toks, kad įrankio nėra reikalo slėpti virtuvės užkaboriuose.

Pjautuvo giminaitis

Pirmasis konservų indelio atidarytuvas buvo su dvejais ašmenimis: vieni įpjaudavo dangtelį, kiti išlaikydavo įrankį ant skardinės krašto. Ir dabar šis, daugiau kaip prieš šimtmetį sugalvotas pjautuvą primenantis įrankis, nors šiek tiek pakeistas, yra gerai mums pažįstamas. Tik vargu ar mėgstamas: jį naudojant reikia fizinės jėgos, o rezultatas vis tiek apgailėtinas: skardinės kraštai būna aštrūs ir kreivi, tad nepatogūs ir nesaugūs. Žinoma, įpratus juo naudotis gali tiesiog nekilti minčių rinktis kitokį, bet tada reikia kokybiško įrankio: medinė rankena turi būti gerai pritvirtinta ir nušlifuota, metalinė dalis tvirta ir tinkamai išlenkta.

Kitokia konstrukcija

Daug patogesni ir saugesni atidarytuvai su dantytais ratukais. Tokiu principu veikiantis įrankis sugalvotas 1925 metais. „Ratukinių“ atidarytuvų yra įvairiausių, skiriasi jų formos, tačiau veikimo principas vienodas: uždėjus ant skardinės krašto ir sukant svertą ratukas ją atidaro, nepalikdamas aštrių styrančių kraštų. Tokiu atidarytuvu galima atidaryti bet kokio skersmens skardines. Kai kurie modeliai – su specialiomis žnyplėmis dangteliui nuimti arba magnetu, kad nenukristų. Renkantis šį įrankį reikia atkreipti dėmesį, kad rankena ir svertas būtų ergonomiški, rankai būtų patogu jį laikyti nepriklausomai nuo to, kairiarankis ar dešiniarankis esate. Svarbiausia detalė – dantytas ratukas – turėtų būti pagaminta iš kieto nerūdijančio plieno: tik tada atidarytuvas tarnaus ilgus metus. Jei tik nesugalvosite jo pakeisti modernesniu – dabar galite įsigyti tokį, kuris įveikia ne tik skardines, bet ir užsukamus stiklainius, kamštukais užspaudžiamus butelius, hermetines pakuotes.

Tik paspauskite mygtuką

Naudojant mechaninį atidarytuvą vis dėlto teks įdėti šiek tiek pastangų, o elektrinis viską padaro pats per keliolika sekundžių. Rankinis elektrinis atidarytuvas veikia su baterijomis – tereikia uždėti ant konservų skardinės, paspausti mygtuką ir jis pats idealiai lygiai nupjaus dangtelį. Jeigu jau nutarėte investuoti į šį virtuvės įrankį, pirmenybę teikite turinčiam dangtelį pakeliantį magnetą. Elektrinis atidarytuvas gali būti ne tik rankinis, bet ir stacionarus – jis praverčia tada, kai tenka atidarinėti daug daug skardinių.

Kaip atsukti dangtelį

Skardinę be atidarytuvo įveikti labai sunku, o, kai reikia atsukti stiklainio dangtelį, bandome įvairiais būdais: atlankstome kraštus peiliu, padaužome mediniu kočėlu, pakišame po karšto vandens srove... Bet kam taip vargti, jei galima pasinaudoti specialiu stiklainių atidarytuvu? Prietaisą sudaro keli skirtingo skersmens ratukai – peiliai, atitinkantys dažniausiai pasitaikančių dydžių stiklainių dangtelius. Tereikia uždėti ant dangtelio, timptelėti, ir jis ne vargo pasiduoda. Tiesa, šis įrankis turi vieną trūkumą – taip atidarytus užsukamus dangtelius teks išmesti. Jei esate įpratę juos naudoti daug kartų, įsigykite kiek kitokį įrankį. Jį labai paprasta naudoti: uždėkite ant stiklainio dangtelio ar plastikinio butelio kamščio (skersmenį galima reguliuoti) ir pasukite į šoną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis