Kaip tinkamai priderinti baldus prie kambario spalvos

Spalvų derinimas dažnai būna traktuojamas kaip savotiška meno forma. Tačiau visa tai nėra taip sudėtinga. Šiame straipsnyje pateiksime patarimus, kurie padės jums pasiekti trokštamą spalvų harmoniją, kuomet baldus derinate su kambariu.

Atsižvelkite į baldus

Pirmiausia išsirinkite baldą, kuris bus jūsų atspirties taškas. Nuo jo priklausys jūsų tolimesnis spalvų schemos pasirinkimas. Jei pasirinktas baldas yra vientisos spalvos, tuomet kambarį dažykite spalva, priklausančia tai pačiai spalvų grupei (angl. color family). Nesirinkite lygiai tokios pačios spalvos, taip kambarį padarysite monotonišką ir nuobodų.

Jei jūsų baldai raštuoti, tuomet kambariui dažyti rinkitės kontrastines spalvas, kurios dominuotų. Taipogi galite pasirinkti spalvą, kuri rašte naudota mažiausiai ir ja nudažyti kambarį. Tokiu būdu kambarį subtiliai susiesite su jame esančiais baldais.

Atsižvelkite į kambarį

Turbūt esate girdėję apie seną taisyklę – mažus kambarius dekoruoti šviesiomis spalvomis, o didesnius - tamsiomis. Tačiau net ir mažesnio kambario pasirinktą sieną nudažę tamsią spalva galite sukurti įspūdingą efektą. Jei turite tamsius baldus, tuomet galite jų atspalvį perteikti sienoms (kaip jau minėjome, jei kambarys mažas koncentruokitės ties viena siena).

Kitas variantas būtų kambarį nudažyti neutraliomis spalvomis – taip tarp baldų ir sienų sukursite kontrastą. Jei nesate įsitikinę, ar jūsų pasirinkta spalva derės su baldais, pradėkite dažyti vietas, kurių paprastai nesimato (pvz: kur paprastai stovi spinta).

Kai kuriais atvejais, tik užtepus dažus ant sienos galite suprasti, kad šie atrodo visiškai kitaip, nei jūs iš pradžių įsivaizdavote, todėl nebijokite pakeisti nuomonės – juk tai sienos, į kurias žiūrėsite kiekvieną dieną!

Spalvų derinimas

Jei esate įsitikinę, jog radote spalvą, idealiai papildančią jūsų baldus, bet manote, jog ji kiek per drąsi ir ryški visoms keturioms kambario sienoms, galite išbandyti įvairių dažymo variantų, pavyzdžiui, dažyti sienas pasitelkdami vieną ar kelis papildomus kiek blankesnius pasirinktosios spalvos tonus.

Šviesesnėmis spalvomis dažykite tik vieną sieną, taip sukursite naują akcentą kambariui. Taip pat galite šviesiau galite dažyti sienų kraštus, tarytum sukurdami rėmą ryškiajai spalvai arba išbandykite dažymą horizontaliomis linijomis, taip vizualiai platindami sieną.

Verta žinoti

Kai jau pagaliau sienos bus nudažytos, kambarį dekoruokite baldais, paveikslais ir kitais daiktais, atitinkančiais tą pačią spalvų grupę. Nebijokite eksperimentuoti, maišyti skirtingų raštų bei tekstūrų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis