Kaip interjere sumaniai panaudoti baltą spalvą

Balta spalva ne tokia paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Už jos apgaulingo „bespalviškumo“ slypi neribotos tiek spalvinių, tiek stiliaus sprendimų galimybės. Interjere ji visuomet atrodo elegantiškai, gaiviai ir stilingai, yra ganėtinai sudėtinga ir daugiaprasmė.

Šilta – šalta


Balta spalva įdomi dėl savo savybių: visų pirma, tai idealus pagrindas atspalviams kurti – ji padeda pakeisti bet kurios spalvos sodrumą. Antra, tai puikus fonas kitiems atspalviams, ir dera ji beveik su visais. O trečia, priklausomai nuo atspalvio keičiasi baltos spalvos savybės: nuo šaltos iki šiltos, nuo aštrios iki minkštos. Nors tai – achromatinė spalva, tačiau ji ne bespalvė ir turi tiek pat atspalvių bei niuansų, kiek ir kitos spalvos (išskyrus, žinoma, juodą...). Tereikia pridėti šiek tiek pigmento, ir balta jau kitaip bus vadinama, ir kitokią nuotaiką sukurs. Tai ir dramblio kaulo, ir virinto pieno, ir natūralaus lino, ir perlamutro, ir sniego, ir grietinėlės atspalviai. Jie gali būti ir šilti, ir šalti.


X Kad interjeras būtų šviesus ir drauge įdomus, vienoje patalpoje patariama naudoti keletą baltų atspalvių (šviesiai pilką, pieno, grietinėlės), taip pat papildyti erdvę nedideliu kiekiu tamsesnių spalvų. Žaidimas įvairiausiais baltais atspalviais padeda sukurti subtilią gamą, kuri tikrai neatrodys nuobodžiai. Tiesa, čia kyla pavojus: jei fonas skaisčiai baltas, reikėtų atkreipti dėmesį, ar kiti balti atspalviai jame neatrodo šiek tiek murzini.


Shutterstock


X Baltai pilkšvi ar melsvi atspalviai kai kam gali pasirodyti pernelyg šalti, tačiau interjerui suteikia rafinuotumo. Tiesa, jie visada šiek tiek akina, tad būstas gali atrodyti pernelyg steriliai.


X Su balta įmanoma kurti sudėtingus spalvų derinius – čia praktiškai nėra jokių apribojimų. Tai puikus fonas įvairiems kavos, terakotos ir medžio atspalviams. Šie deriniai spinduliuoja jaukumą, šilumą. Balta spalva suteikia galimybę interjerą dekoruoti sodriomis, šiltomis spalvomis, nes jas sušvelnina.


X Derinant baltą spalvą su šaltomis šviesiai žalia ar mėlyna, sustiprėja jos sodrumas, todėl erdvė atrodo tokia lengva ir spinduliuojanti. Itin šiuolaikiškas baltos ir pilkos spalvos derinys.


X Pats kontrastiškiausias spalvų derinys – balta su juoda, ir jo griežtumas gali slėgti. Tačiau išties šios spalvos sukuria dinamišką įspūdį ir visuomet atrodo stilingai. Kadangi baltos ir juodos spalvos kontrastas yra šaltas, itin grafiškas ir griežtas, todėl turėtų būti daugiau tekstilės elementų, minkštų tekstūrų ir kambarinių gėlių.


Shutterstock nuotr.


Tarp jaukumo ir sterilumo


Balta spalva kaip pagrindinė interjere visuomet daro įspūdį, nes yra paprasta, šviesi ir elegantiška. Ją naudojant be ypatingų pastangų ir gudrybių galima sukurti lengvą ir gaivią nuotaiką. Tai idealus fonas, galintis sėkmingai suvienyti daiktus, pabrėžti jų formą ir suteikti jiems didesnę apimtį.


X Daug erdvės ir šviesos. Balta spalva atspindi saulės spindulius, todėl padeda vizualiai praplėsti kambario plotą – patalpa atrodo šviesi, erdvi ir atvira (ne veltui vis dar nesugalvota nieko geriau už baltas lubas...). Ji puikiai tinka mažiems kambariams – sienos tarsi praranda aiškius kontūrus. Didelėms erdvėms balta suteikia neaprėpiamą ir subtilesnį vaizdą. Tai nepakeičiama spalva tamsioms patalpoms.


X Išryškėjantys akcentai. Baltai dekoruotame kambaryje kiekvienas kitokios spalvos daiktas – grindys, baldai, net lentynose sudėtos knygos – kontrastingai išryškėja, ir menkiausia detalė tokiame fone suvokiama kaip svarbus akcentas. Taigi reikėtų itin atidžiai rinktis apdailos medžiagų, durų ir langų rėmų, tekstilės, kitų interjero aksesuarų spalvas ir faktūras. Baltas dramblio kaulo atspalvis dera su linu, oda, balintu ir vaškuotu medžiu, akmeniu. Esant neryškiam apšvietimui jis sukuria ramybės ir atsipalaidavimo nuotaiką. Lengvai gelsvo atspalvio balta tarsi paženklinta senovės dvasia. Ją galima derinti su tamsiu medžiu. Nereikėtų pamiršti, kad kiekviename kambaryje turėtų būti nors ir nedaug, bet ryškesnių nei pagrindinė erdvė akcentų – dekoratyvių pagalvėlių, vazų, paveikslų, kilimėlių. Gyvumo suteikia ir kambariniai augalai.


X Faktūrų žaismė. Nors „švarus“ baltas interjeras atrodo šiek tiek nuobodokai, bet net ir jame galima sukurti savotišką kontrastą pasitelkus skirtingų faktūrų elementų. Lengvos organzos užuolaidos faktūrinių tapetų fone, atlasas ar šilkas šalia plytų, chromuotas metalas ant gauruoto kilimo – kontrastingų derinių variantų naudojant tik baltą spalvą yra daug, juolab kad ji suvienodina daiktus ir paviršius, ir akis nekrinta jų nesuderinamumas.


X Ką lemia apšvietimas. Šviesūs atspalviai šviesą atspindi stipriau negu tamsūs, todėl balto kolorito interjeras įspūdingai atrodo net tada, kai apšvietimas prastas. O šis labai svarbus, nes čia labai išryškėja šviesos ir šešėlių žaismas, sustiprėja pro langus sklindanti saulės šviesa, net tamsūs kambario kampai atrodo šviesesni. Tiesa, esant itin ryškiam dirbtiniam apšvietimui balti atspalviai gali netgi erzinti, varginti. Bet spalvotomis šviesomis baltai dekoruotoje patalpoje galima pasiekti įvairiausių efektų – net dažyti jos nereikia.


X Kad nevarytų nuobodulio. Vis dėlto balta spalva turi ir trūkumų. Jos perteklius kelia nuobodulį, sudaro nykios monotonijos įspūdį. Balti paviršiai atrodo tobuli ir išbaigti, todėl labai sterilūs. Nereikėtų pamiršti ir to, kad balta spalva labiausiai vargina akis, nes atspindi šviesą (prisiminkite akinamai baltą sniegą). Todėl reikėtų labai atidžiai rinktis apdailos medžiagų tekstūrą. Dideli paviršiai neturėtų būti blizgūs, „švarią“ baltą spalvą reikėtų sušvelninti kokiu nors atspalviu, kad ji neakintų, ir tik tada naudoti visas interjerui apdailinti.


Dar viena baltos spalvos savybė, atbaidanti daugelį žmonių, – jos teplumas. Bet jis sąlyginis: ant baltų paviršių beveik nematyti dulkių ir pirštų atspaudų. Skirtingai nei ant tamsių... Tad baimintis pernelyg nevertėtų, tik iš anksto reikėtų pagalvoti apie tai, kad visi daiktai būtų lengvai valomi ir plaunami.


Shutterstock


Balta spalva prisitaiko prie stiliaus


Susidomėjimas balto kolorito interjerais Europoje ir Amerikoje kilo praėjusio amžiaus trečiajame ketvirtajame dešimtmetyje. Tuomet ši spalva buvo siejama su prabangiu ir rafinuotu, netgi aristokratišku, gyvenimo būdu. Vėliau ji sugrįžo visai kitu pavidalu į septintojo dešimtmečio minimalistinius interjerus, kur jos paskirtis buvo pabrėžti erdvių patalpų racionalumą ir lakoniškumą. Prie balto kolorito linksta skandinaviškas interjero stilius, kuriam būdingos paprastos ir tikslios linijos, šviesios ir sodrios spalvos, natūralios medžiagos. Balta spalva čia išreiškia patogumą, ramybę ir natūralumą. Nereikėtų nuvertinti ir to, kad balta spalva dažnai asocijuojasi su pertekliumi ir prabanga: jachtos, limuzinai, gurgždančiomis staltiesėmis užtiesti vaišių stalai suteikia jai tą teisę...


Balto kolorito interjere vienas didžiausių šios spalvos privalumų – „lankstumas“. Ją galima derinti su įvairiausių stilių daiktais, dekoro elementais, įgyvendinti įdomias dizaino idėjas ir sprendimus. Kaitaliojant aksesuarus, tarkim, turint du skirtingus naktinių užuolaidų ir baldų užtiesalų komplektus, įmanoma pagal nuotaiką kardinaliai pakeisti interjero spalvinę gamą.


Švari balta spalva itin tinkama ir mėgstama minimalistiniame interjere, kuriame tokie įprasti matiniai balti paviršiai, skaidrus stiklas ir metalinės detalės. Tačiau nereiškia, kad kitų stilių gerbėjai negali sukurti įspūdingo dizaino pasitelkę šią spalvą. Klasikiniame interjere įspūdingai atrodo baltų sienų, lubų ir kaltu metalu dekoruotų baldų derinys. Rytietiškame ar kantri stiliaus būste baltas koloritas puikiai paryškina medžio apdailą ir pintus baldus. O lengvos plevenančios užuolaidos, įdomių faktūrų tekstilės elementai baltam kambariui suteikia romantišką aureolę. Subtiliai lenktos baltų baldų linijos atrodo labai elegantiškai moderniu stiliumi dekoruotame interjere. Taigi kiekvienas galime susikurti balto kolorito interjerą pasirinkę tokį stilių, kuris geriausiai atspindi mūsų pomėgius.


Skirtingose erdvėse – skirtingas poveikis


Svetainė. „Švari“ balta spalva sukuria šviesaus ir erdvaus kambario įspūdį, bet ją sunku pavadinti jaukia. Pernelyg daug baltos, ypač dideliame kambaryje, verčia pasijusti vienišu ir bejėgiu. Balta siena prieš akis taip pat gali varginti: atrodys šalta ir nuobodi. Svetainės interjerą galite pagyvinti šiltų atspalvių (terakotos, smėlio) aksesuarais. Arba, atvirkščiai, suteikite jam gaivos pasitelkę šaltų atspalvių – žydrą, mėlyną, smaragdinį. Šių sodrių spalvų tekstilė padės pabrėžti detalių ryškumą, stiliaus individualumą.


Shutterstock


Miegamasis. Tobulai balto kolorito miegamasis gali tapti išties išskirtinis, traukiantis žvilgsnį, bet vargu ar atrodys jaukus ir nuteiks pailsėti. Nebent švelnumą ir šilumą skleis šiltas, pavyzdžiui, persikų atspalvis, ir šviestuvai bus iš spalvoto stiklo – tada net ir labai šviesus miegamasis spinduliuos šiai patalpai deramą nuotaiką.


Vaikų kambarys. Šiam sterili balta spalva nerekomenduojama: vaikui ji atrodo pernelyg nuobodi ir slegianti. Verčiau prie pastelinėmis spalvomis dekoruotų sienų ir grindų derinti baltus baldus.


Virtuvė. Jai tinka švari balta spalva, tik pagyvinkite ją ryškiaspalviais indais, kėdėmis, vaisiais... Aliuminio, plieno ar chromo detalės baltame fone impozantiškai išryškėja. Tačiau baltas grindų plyteles reikia labai prižiūrėti.


Vonios kambarys. Jis gali atrodyti pernelyg šaltas, ypač, jei tai nedidelė patalpa be langų. Jos monotoniškumą galima nuslopinti įvairiaspalvėmis plytelėmis ar margais rankšluosčiais. Balta spalva vizualiai padidina erdvę, todėl tinka ne tik vonios kambariui, bet ir kitoms mažoms patalpoms – prieškambariui, drabužinei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis