Juoda spalva interjere: kilminga, prabangi, bohemiška, rafinuota?

Vienas didžiausių paklydimų interjero dizaino teorijoje – juodos spalvos sumenkinimas. Daug kas mano, kad juoda sugeria šviesą, vizualiai sumažina erdvę ir yra per daug niūri. Tačiau profesionalai žino, kad ši nuomonė klaidinga, ir plačiai naudoja juodą spalvą – kuria grafiškus, prabangius, subtilaus skonio interjerus.

Gamintojo nuotr.

Visa tiesa apie juodą spalvą

Juoda spalva drąsiai įžengė ne tik į prezentacines patalpas – priklausomai nuo jos kiekio ir pasirinkto stiliaus, rezultatas gali būti nepaprastai įdomus ir estetiškas. Vyraujantį vaidmenį juoda spalva išsaugo ir tada, kai interjere nėra naudojama kaip pagrindinė. Net vieno juodo objekto ryškios, skulptūrinės formos kambaryje iškart atkreips dėmesį – jos bus aiškiai matomos bet kokiame fone. Juodoje erdvėje pajuntame spalvos galybę, beribį, paslaptingą pasaulį, anapusinio gyvenimo dvelktelėjimą. Bet, kita vertus, ilgai išbūti tokioje tamsioje aplinkoje sunku. Po pasitenkinimo juodumos didybe ateina savęs menkumo pojūtis, galime patirti melancholijos būseną ir net depresiją. Bet, jei juoda spalva naudojama „teisingai“, galima sukurti nepakartojamą eleganciją. Taigi ši spalva visad buvo neatskiriama nuo kilmingos didybės, artistinės ir intelektualinės bohemos įvaizdžio. Juoda interjere sukuria ramią, taikią atmosferą, todėl daugelis žmonių komfortiškai jaučiasi būtent prieblandoje. Vyrauja stereotipas, kad apskritai tamsios spalvos erdvę vizualiai padaro ankštesnę. Taip, tai tiesa, tačiau šie priekaištai – ne juodai spalvai.

Gili juoda kaip tik sukuria beribės erdvės įspūdį. Puikiai derėdama su visomis spalvomis – ryškiomis, „aštriomis“, pastelinėmis – juoda sujungia į harmoningą visumą daugybę patalpoje esančių ryškių aksesuarų, prie jos puikiai atrodys švelniai rusva, balta, auksinė, raudona, smaragdo, ochros spalvos. Jeigu norite sukurti karališką atmosferą, juodą derinkite su auksine ir balta.

Gamintojo nuotr.

Klasikinis derinys: juoda ir balta

Vargu ar pamatysime visai juodą interjerą, bet, jeigu tokį ir rastume, tikriausiai tai būtų ne svetainė, ne miegamasis ir ne prieškambaris. Didesnė tikimybė vien juodus pamatyti vonią ar tualetą. Kuriant interjerus juodos spalvos pagrindu, dažniausiai kaip atsvara naudojama balta spalva. Juodą nesunku priderinti prie bet kokios spalvinės gamos, tačiau pats populiariausias derinys – juodos ir baltos kombinacijos. Baltai juodas interjeras – visada pritrenkiantis ir įspūdingas rezultatas. Ši spalvinė paletė grindžiama stipriu dviejų priešingybių kontrastu, dėl kurio nė viena detalė nepraslys pro akis. Juodai baltas interjeras – tai siurrealistinė erdvė, tai giliausias šešėlis ir absoliuti šviesa.

Grindis ir lubas galite nudažyti baltai, ir tarp juodų baldų pasijusite tarsi nesvarumo būsenos. Nuo pasaulio atsiriboti galite juoda siena, iš už kurios neprasiskverbia nei garsai, nei emocijos. Dar viena idėja: sukurti tvirtą pagrindą po kojomis (juodos grindys) arba virš galvos – patikimą ir saugų stogą (juodos lubos). Bet pats netikėčiausias pagal stiprumą, poveikį akims – tai šachmatų lenta. Padalyta kvadratais erdvė sukelia nerealumo, paslaptingumo jausmą.

Verta žinoti

Juoda ir balta spalvos neišrankios, jos komfortiškai jaučiasi praktiškai bet kokio stiliaus erdvėje: rokoko, artdeko, hightech, eklektiškame, modernios klasikos... Šios spalvos puikiai atrodo ant bet kurio paviršiaus, bet kuriame piešinyje, suderintos su kitomis spalvomis. Bet tai nereiškia, kad telieka susipirkti pirmus pasitaikiusius juodus ar baltus baldus ir apstatyti jais šviežiai išdažytą ar ištapetuotą juodai baltą patalpą. Nepamirškite: šios spalvos turi daugybę atspalvių, ir jie netgi gali visiškai nederėti tarpusavyje. Be to, juodai baltame interjere labai svarbu daiktų formos, nes būtent jos bus išryškintos, o pačios spalvos atsidurs antrame plane. Jeigu interjere vyraujančio juodos ir baltos derinio atspalviai šalti, tai visi kiti atspalviai taip pat turėtų būti šalti.

Nenaudokite gausiai įvairių raštų ir piešinių. Estetiškai atrodys ažūras ir geometrinės linijos, stačiakampių ir apvalių raštų derinys. Viena iš būtinų juodai balto interjero harmonijos sąlygų – laikytis balanso, vadovautis tradiciniu kinų principu in ir jang: sakykim, baltame kampe pastatykite juodą kėdę, o ant juodo lovos užtiesalo paguldykite baltą pagalvę. Tikriausiai daug kam iškyla klausimas: kaip jausitės erdvėje, kur tik balta ir juoda, kur šalia – pozityvas ir negatyvas? Esmė ta, kad susiliesdamos šios dvi spalvos neutralizuoja viena kitą, o jūs liekate taikioje ramybėje. Tokį interjerą paįvairinę kitomis spalvomis, galėsite kontroliuoti savo emocinę būseną.

Gamintojo nuotr.

Juodos sienos, grindys, lubos

Jeigu juodą spalvą renkatės kaip vyraujančią, sienos tegu būna juodos. Nelygu, koks užsibrėžtas tikslas ir dekoratyviniai sumanymai, toks sprendimas patalpą gali padaryti paradine ir iškilminga arba griežta ir elegantiška.

Kambaryje su juodomis sienomis būtinas bent vienas spalvingas ar baltas baldas. Dar geriau, jeigu tokių daiktų bus keletas, o prie jų dar priderinti įvairiaspalviai aksesuarai ir audiniai.
Gyvenamosioms patalpoms geriau rinktis juodą matinę spalvą: ji tauresnė, ant jos neblykčioja šviesos ir neatsiranda sujauktumo įspūdžio. Ideali spalva bus ta, kuri labiausiai panaši į mokyklinės lentos.

Juodi tapetai su neryškiu raštu atrodys geriau nei su išsiskiriančiu faktūriniu. Dar vienas variantas – faktūriška juodų plytų siena. Ji tiktų darbo kabinete, bibliotekoje, vonioje.
Puikus sprendimas – juodų plytų siena su ant jų pakabintais plakatais. Taip apipavidalinti tiktų loftą.
Apskritai juoda spalva – puikus ryškių spalvinių akcentų (skirtingų atspalvių mėlynos, violetinės, rusvos, žalios, geltonos ir, žinoma, baltos) fonas. Beje, balta spalva juodame fone suspindės dar išraiškingiau.

Labiau ginčytinas variantas – juodos lubos. Manoma, kad jos slėgs, spaus, vizualiai sumažins patalpos aukštį ir pritrauks dėmesį. Be abejo, juodos lubos taps svarbiausiu interjero akcentu, tačiau būtent dėl vyraujančio vaidmens jos visus interjero elementus sujungs į visumą.
Ne toks radikalus variantas, kaip panaudoti juodą spalvą, – juodos grindys. Pastaruoju metu jos darosi vis populiaresnės. Interjerai su tamsaus medžio grindimis iškilmingi ir solidūs, ant jų išraiškingai atrodo bet kokių atspalvių ir raštų kilimas.

Gamintojo nuotr.

Svetainėje

Svetainės interjere juodos spalvos, ypač matinės, gali būti daug – ji puikiai derės su ryškiais aksesuarais. Citrinų spalvos, raudonos, rusvos ir žydros pagalvėlės, auksiniai paveikslų rėmai, bronzinis šviestuvo stovas – tokios spalvos vienos šalia kitų puikiai atrodo tamsiame interjere ir dera tarpusavyje. Atminkite, kad ryškios detalės juodame fone išryškėja dar labiau, tad, jei norite sukurti ramų interjerą, būkite atsargūs su spalvotais aksesuarais. Juoda spalva gražiai dera su mediena. Apskritai natūralių medžiagų faktūra dar labiau išryškėja šalia kontrastingų juodos ir baltos spalvų.

Mediniai baldai ir aksesuarai iš rusvo atspalvio odos, pastelinių rusvų spalvų paveikslai netaps ryškiomis dėmėmis, tačiau raiškumo jiems nestigs. Klasikinis juodo interjero variantas svetainėje – juodų sienų derinys su auksine, rusva ir balta spalvomis. Vienas iš variantų panaudoti juodą spalvą interjere – ja nudažyti plačius medinius langų rėmus. Akcentas bus akivaizdus, o vaizdas pro langą taps ryškesnis ir skaidresnis. Kad prie baltos sienos pastatytas juodas baldas netaptų ryškia dėme, ant tos pačios sienos pakabinkite tamsaus kolorito paveikslų, o ant grindų patieskite juodos ir baltos spalvų kilimą. Juodai baltus dryžius reikėtų naudoti saikingai, nes toks piešinys – labai aktyvus.

Miegamajame

Juoda spalva miegamajame – idealu. Pavyzdžiui, šviesus miegamasis su juoda matine siena ir juodu odiniu foteliu. Čia harmoningai atrodys kailiniai pledas ir pagalvės. Juodos sienos ir juodi baldai estetiškai kontrastuos su baltais lovos skalbiniais. 

Gamintojo nuotr.

Virtuvėje

Stereotipinė nuomonė, kad juoda spalva virtuvėje nenaudotina, jau paseno: dauguma šiuolaikinių minimalistinio stiliaus virtuvinių baldų fasadų kuriami būtent juodos spalvos, nors ją virtuvės interjere reikėtų naudoti saikingai, ji neturėtų būti vyraujanti. Virtuvėje puikiai atrodo juodi geometriniai elementai. Sakykim, šachmatų lentos grindys iš juodų ir baltų plytelių – klasikinis derinys, dažnai naudojamas skandinaviško stiliaus interjere. Kaip ir juodas gartraukis ir kita virtuvės technika, ypač, jei ji dekoruota bronzinėmis detalėmis. 

Gamintojo nuotr.

Vaikų kambarys

Šiandien juoda tokia populiari, kad naudojama ir vaikų kambariuose. Ji neatrodo niūriai ir gedulingai, kaip dauguma galite pagalvoti: suderinta su ryškiais aksesuarais kambariui suteikia daugiau linksmesnės ir šventiškesnės nuotaikos nei pasteliniu atspalvių gama. Šią spalvą ypač mėgsta paaugliai: su ryškiomis detalėmis ir originaliu apšvietimu ji padeda sukurti jaunatvišką, individualų, aktyvų interjerą. Matinės mokyklinės lentos spalvos siena padės vaikui išreikšti savo kūrybiškumą. Ant tokios sienos galima piešti ir rašyti kreidutėmis – ją lengva nuvalyti šlapia kempinėle.

Gamintojo nuotr.

Vonioje ir tualete

Šiose patalpose juoda spalva atrodo itin stilingai. Juoda vonia labiau primins darbo kabinetą, o keletas auksinių ir krištolinių aksesuarų nustebins nestandartiniu dizainu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis