Jaukesnė atmosfera namuose: pasitelkite įvairias spalvas virtuvėje

Dažnai mūsų emocijos lemia indų, serviravimo elementų, baldų, staltiesės spalvas ir apskritai visus spalvinius sprendimus. O kokiomis spalvomis save apsupti, norint kontroliuoti apetitą?

Nejaukiai jaučiatės baltuose kambariuose, oranžinė spalva kelia nepaaiškinamą nerimą, o kavinėje, išdažytoje švelnia žydra spalva, norisi sėdėti ištisomis dienomis? Taip, žmonės turi savo mėgstamų spalvų, viskas priklauso nuo pomėgių, gyvenimiškos patirties ir pan. Ir vis tik mokslininkai seniai patvirtino – tam tikros spalvos kelia žmonėms tam tikrus jausmus.


Šis triukas veikia pasaulinių mitybos tinklų reklamose – pakanka prisiminti vieną greitojo maisto kavinių tinklą. Jūsų dėmesiui – sąrašas spalvų, kurios turi įtakos apetitui. Tad dabar galėsite parinkti virtuvei reikiamas spalvas ir įsigyti idealių indų.


Indų spalvos


Achromatinės


Achromatinės spalvos, arba bespalviai tonai, yra juoda, balta ir visi pilki atspalviai.


Norintiems sulieknėti pavojingiausia spalva – balta, nes valgis patraukliausiai atrodo didelėje, baltoje lėkštėje. Be to, balta nenukreipia dėmesio nuo valgymo, kuris gali užtrukti, o porcijos padidėti.


Pilkos spalvos indų pasitaiko retai – psichologiškai suvokiame pilką kaip nepatrauklią ir nevalgomą, ši spalva ramina ir slopina emocijas.


Juodi indai atrodo stilingai, neįprastai, šios spalvos indai mažiausiai skatina persivalgyti.


Šiltos spalvos


Šilti, jaukūs geltonos, rusvos, raudonos ar oranžinės atspalviai labiausiai skatina apetitą. Šios ugningos spalvos mus aktyvina, skatina seilių išsiskyrimą, didina apetitą.


Dažnai rekomenduojama pirmam patiekalui naudoti būtent tokių spalvų lėkštes – didelė tikimybė, kad didelės pirmos porcijos nebenorėsite valgyti.


Šaltos


Apetitą slopina visi šalti atspalviai, ypač tamsūs – mėlyna, violetinė, tamsiai alyvinė. Žydri atspalviai laikomi neutraliais, slopinančiais apetitą, bet turko spalva apetitą žadina.


Žali, kaip ir melsvi, atspalviai, ramina ir veikiau silpnina norą valgyti, nei skatina. Bet kuo ryškesnė ir šiltesnė bus žalia, tuo daugiau išsiskirs skrandžio sulčių, tad žolės ar salotų žalumo indų geriau vengti. Rinkitės vėsesnių smaragdinių, samanų atspalvių indus.


Raštai ir ornamentai


Viena vertus, raštai ir ornamentai ant indų traukia dėmesį, kita vertus, atitraukia nuo to, kas guli lėkštėje. Jei jums patinka piešiniai, drąsiai pirkite margus indus, tik atsiminkite, kad svarbi raštų spalva. Čia veikia ta pati taisyklės, kaip ir su vienspalviais indais – raudoni piešiniai žadins apetitą, o mėlyni ar juodi – gelbės nuo persivalgymo.


Valgio spalvos


Raudona, oranžinė, geltona


Raudona, oranžinė ar geltona spalvos lėkštėje teikia valgančiajam energijos, teigiamai veikia imuninę sistemą, padeda atsikratyti neigiamų emocijų, slogios nuotaikos. Daugiausia vitaminų turi oranžiniai ir geltoni produktai – tai citrusiniai vaisai, kurių būtina įtraukti į racioną pavasarį. Būtent minėtos trys spalvos teigimai veikia medžiagų apykaitą, žadina apetitą, todėl norintys sulieknėti turėtų atsargiau rinktis šiuos produktus.

Žalia



Regis, nieko nėra naudingesnio sveikatai už žalius produktus – šparaginės pupelės, kopūstai, brokoliai, agurkai, kiviai, obuoliai, sąrašą būtų galima tęsti iki begalybės. Drąsiai kirskite žalios spalvos produktus – jie ne tik patraukliai atrodo, bet ir yra naudingi. Įtraukite į valgiaraštį žalumynų, darykitės kokteilius, eksperimentuokite – pavyzdžiui, vietoj raudonos šaltos sriubos pasigaminkite žalią.


Žydra, mėlyna, violetinė, juoda


Visi tamsūs mėlynos paletės atspalviai nekelia asociacijų su maistu ir vargu ar žadins apetitą. Bet yra išimčių – skanios, vertingos uogos (mėlynės, gervuogės, juodieji serbentai) vargu ar kam pasirodys nepatrauklios.

Juodas maistas – atskira šneka. Tokiuose produktuose ypač daug amino rūgščių, mineralinių ir maistingų medžiagų, be to, jie atrodo stilingai ir neskatina persivalgyti. Juodieji ikrai, juodieji ryžiai, baklažanai, tamsūs makaronai – nepamirškite šių produktų.


Balta


Baltas maistas, kaip ir balti indai, labai klastingas – į šią kategoriją patenka daug angliavandenių turintys produktai: baltieji ryžiai, cukrus, bananai, pieno produktai ir, žinoma, balta duona. Balta spalva žadins apetitą, bet stenkitės valgyti saikingai.


Aplinkos spalvos


Interjeras ir serviravimo elementai


Visos šiltos, ryškios, sodrios spalvos žadins apetitą, stimuliuos psichiką, todėl virtuvėje neturėtų būti labai daug tokių spalvų daiktų. Geriau, kad interjeras būtų vėsių, ramių tonų. Žydros, vėsios žalsvos spalvų virtuvė bus jauki, ramins.


Apšvietimas


Kurdami interjerą dažnai pamirštame apšvietimą, o juk jis stipriai veikia mūsų aplinkos suvokimą.

Šilta, prislopinta šviesa skatina suvalgyti daugiau. Pastebėjote, kaip mėgstame ilgai sėdėti prie stalo žvakių šviesoje, prieblandoje? Na šalta ar ryški dienos šviesa, priešingai – slopina apetitą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis