Interjero spalvos sukurs harmoniją namuose

Teisingai pasirinkus spalvas, galima vizualiai pašalinti daugelį buto ar namo išplanavimo trūkumų. Kokie spalvų deriniai padės į gerąją pusę pakeisti mūsų gyvenimą? Pastaruoju metu interjero dizaineriai spalvų terapijai (mokslui apie spalvų poveikį žmogaus savijautai) skiria net didesnį dėmesį nei fengšui filosofijai.

Tai suprantama, nes sumaniai suderinus spalvas galima vizualiai pašalinti daugumą išplanavimo trūkumų ir ištaisyti ne idealias patalpų proporcijas. Pateiksime keletą patarimų, kaip derinant interjero spalvas galima pagerinti savo gyvenimą.

Pagrindinė tendencija (nors ir ne pati originaliausia, bet universaliausia) yra juodos ir baltos spalvų derinys. Šios dvi spalvos subalansuoja viena kitą ir išryškina interjerą. Kaip alternatyvą galima naudoti dramblio kaulo ir šokoladinį atspalvius.

Visos kitos spalvų tendencijos tarsi primena apie artėjantį pavasarį ir vasarą. Geltona, oranžinė ir raudona bei įvairūs žalios, mėlynos ir violetinės atspalviai šiandien naudojami ne tik sofų, fotelių ir kėdžių, bet ir fasadų dekoravimui.

Ryškesnės spalvos baldus rekomenduojama statyti griežtesniame fone arba derinti su baltomis interjero detalėmis Svarbu jausti saiką ir nepadauginti spalvų. 

Spalvų gamoje šiltos spalvos yra nuo geltonos iki raudonai violetinės. Tačiau kadangi viena spalva veikia kitą, raudonai violetinio atspalvio objektai atrodys šiltesni, jei bus netoli žalių, o šalia oranžinių objektų atrodys šaltesnio atspalvio.

Prie šaltų spalvų priskiriamos spalvos nuo mėlynai violetinės iki geltonai žalios. Jų atspalvis taip pat priklauso nuo „šaltų“ ir „šiltų“ kaimynių.

Juoda ir balta

Baltos spalvos tonų kambarys atrodo erdvesnis ir švaresnis, tačiau taip pat ir labiau izoliuotas bei nuobodus. Interjerą galima pagyvinti akcentais – aktyvesnių spalvų objektais. Tradicinis, todėl praktiškai amžinas variantas – juodos ir baltos spalvų derinys. 

Manoma, kad balta spalva teigiamai veikia žmogaus dvasingumą, o juoda ugdo savigarbą. Tačiau mums svarbu kitkas – neutraliame fone visi tamsūs objektai atrodys ryškesni ir patrauklesni. Galimas ir atvirkštinis variantas – balti akcentai juodame fone.

Geltona ir oranžinė

Dvi saulėtos spalvos – geltona ir oranžinė – labai tinka vaikų kambaryje ir, kaip bebūtų keista, kabinetuose. Šios spalvos tonizuoja ir suteikia energijos, skatina mąstymą ir žingeidumą.

Tačiau turėkite omenyje, kad šių spalvų perteklius gali labai erzinti, todėl patariama jas naudoti tik atskiriems kambario objektams – pasirinkite oranžinės arba geltonos spalvos spintelę arba fotelį.

Žalia

Žalios spalvos baldai ir aksesuarai tarsi užpildo augmenijos trūkumą, kurį itin jaučia miesto gyventojai. Žalių atspalvių kambarys tampa savotišku gamtos kampeliu.

Tinka visi žalios atspalviai – šviesiai žalia, tamsiai žalia, samanų ir chaki spalvos. Visos jos ramina ir ne tik priartina prie gamtos, bet ir skatina draugiškumą.

Violetinė

Nusipirkę violetinio atspalvio baldus, pareikšite apie save kaip apie kūrybinę asmenybę. Tačiau ši deklaracija neturi būti pernelyg garsi, nes violetinės spalvos perteklius vargina ne tik šeimininkus, bet ir svečius.

O jei jums ši spalva atrodo pernelyg intensyvi, siūlome ne tokį radikalų sprendimą – mėlyno, žydro arba purpurinio atspalvio baldus. Šios spalvos taip pat skatina kūrybingumą.

Raudona

Pati intensyviausia spalva, žinoma, yra raudona. Ji veikia tonizuojančiai, įkvepia, suteikia energijos ir jėgų. Kadangi šios spalvos poveikis toks stiprus, interjere ji taip pat naudojama tik akcentams.

Ypatingai ji tinka kambariuose, kur skatintinas gyvas judėjimas – prieškambaryje ir virtuvėje. Tačiau dabar gamintojai primygtinai rekomenduoja išplėsti raudonos spalvos pritaikymą - siūloma naudoti ją svetainėse, miegamuosiuose ir kabinetuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis