Gėlės motyvas – kuo jis gali pagelbėti interjere?

Gėlių raštai gal ir šaukia – „devintas dešimtmetis“, bet jie grįžta. Kuriozas, tačiau dar prieš dešimtmetį kartūnas buvo laikomas antrarūšiu audiniu, tinkančiu tik buduarams ar tarnaičių kambariams. Pirmą kartą gėlėtas kartūnas iš Indijos į Angliją buvo atgabentas XVII amžiuje.

Viktorijos laikų Anglijoje šis audinys išgyveno savo epopėją, kai visi buvo tiesiog pamišę dėl kartūnu klotų sienų savo namuose. 1900-ųjų pradžioje amerikiečių interjero dekoratorė Elsie de Wolfe „prikėlė“ kartūną mados pasauliui, pabrėžiant pakankamai pigius šio audinio kaštus, dekoravimo privalumus, kas tapo formalaus prancūziško ar angliško stiliaus vizitine kortele. Audinys turi ir savo princą – amerikiečių interjero dekoratorių Mario Buatta, kuris savo kuriamuose interjeruose naudojo tūkstančius gėlėto audinio! Interjero dekoratoriaus teigimu, gėlėtas audinys išgyveno savo istoriją – pradžioje buvo naudojami baklažano atspalviai, tada sidabro sienos ir žalios juostelės, vėliau ryškiai geltonos spalvos, o dabar madinga čartrezo (žalsvai geltona) spalva.

Gamintojo nuotr.

Natūralistiniai gėlių raštai į interjerą atėjo kartu su tekstile. Jie dažniausiai ir būna ten, kur technologiškai naudojama tekstilė: baldų apmušaluose, užuolaidose, kilimuose, tapetuose (juk anksčiau sienų apmušalai taip pat buvo šilkiniai ar medvilniniai, popierius pradėtas naudoti vėliau).

Gamintojo nuotr.

Žinoma, šie elementai daugiausia naudojami romantiniuose-klasikiniuose stiliuose. Jie pripildo būstą ypatingos šilumos ir romantikos. Gėlių raštai yra svarbūs ir kaip atskiri ryškūs dekoro elementai, ir kaip vientisa kompozicija, pvz., tapetai su gėlių motyvais.

Gamintojo nuotr.

Pasak „Interjero pasaka“ dizainerės Vaidos Žemaitytės, būtent gėlių motyvai gali būti labai naudingi zonuojant patalpas. Paprastai augaliniais raštais dekoruojama ne visa patalpa, o tik jos dalys, šiuos raštus derinant su lygia vienspalve plokštuma ar su dryžiais. Gėlių raštai rekomenduojami ramesnei, romantiškesnei patalpos zonai.

Gamintojo nuotr.

Kas svarbu, naudojant gėlių motyvus interjere?

Reikia nepamiršti, kad stilistiškai gėlės yra švelnumo ir moteriškumo simbolis. Tad, kuo daugiau patalpoje gėlių, tuo labiau ji panašėja į buduarą.

Gamintojo nuotr.

Patartina gėlių motyvus kaitalioti su vienspalvėmis lygiomis plokštumomis, juostomis.
Natūralistiniai gėlių motyvai kartu su augaliniu ornamentu atrodo perkrautai. Tokie deriniai labiau tinka istorinėse interpretacijose.

Gamintojo nuotr.

Šiemet namų tekstilėje karaliauja klasikiniai, laiko patikrinti, stambūs augaliniai kartūno motyvai. Kad atrodytų moderniai, juos patartina derinti prie kitokių grafinių raštų.

Gamintojo nuotr.

Siekiant įvesti gėlėtą kartūną interjere, svetainėje pakabinkite didelės apimties užuolaidas, valgomajame užtieskite gilaus pynimo gėlėtą staltiesę, pintus vasaros terasos baldus papuoškite gėlėtomis pagalvėlėmis, lovos galvūgalį padenkite gėlėtu apmušalu arba lovatiese iš itin daug audinio, kad lova baltame kambaryje dominuotų tarsi gėlių sodas.

Gamintojo nuotr.

Verta pažymėti, kad šį audinį pasirinko ir amerikiečių mados dizainerė Tory Burch - šią vasarą duris atvėrusioje dizainerės parduotuvėje Paryžiuje VIP kambaryje dominuoja gėlėtas airiško rašto kartūnas (užuolaidos ir sienų apmušalai).

Gamintojo nuotr.

Suderintas su moderniais akcentais gėlėtas kartūnas atrodo netgi prabangiai. Gal skamba neįtikimai, tačiau verta pabandyti.

Nuotraukų autorystė: Decoin.lt

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis