5 gudrybės, dėl kurių mažoje erdvėje bus gera ir jauku gyventi

Viena iš didžiausių dilemų įrenginėjant mažas erdves yra, kokius sprendimus priimti, kad ji taptų ne tik jauki, bet ir artima. Visų pirma, tam reikalingi ne pinigai, o kūrybiškumas, fantazija ir geras skonis. Tačiau tam, kad tai virstų realybe, būtina žinoti ir tam tikras taisykles, su kuriomis sutiko pasidalinti interjero dizainerė Justė Petreikienė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

1. Kuo mažiau daiktų. Erdvė turi tarnauti žmogui, o ne atvirkščiai. Dėl to pirmiausiai vertėtų atidžiai apžvelgti būstą, kuriame gyvenate ir atsakyti į klausimą, ar tikrai visi daiktai yra būtini. Galbūt kai kurių iš jų net nesate išpakavę ir net neplanuojate panaudoti artimiausiu metu? Būkite kritiški – lygiai tokie patys, kai bandote atlaisvinti savo drabužinę. Interjero dizainerė taip pat pataria, kad kitas svarbus žingsnis – atsikratyti savo baimių. Būtent mažose erdvėse mes veltui vengiame veidrodžių, baldų su kojelėmis, spalvinių sprendimų.

BoConcept nuotr.

2. Spalvos, spalvos ir dar kartą spalvos. Kaip jau minėjome pirmajame punkte – tai viena didžiausių lietuvių baimių. Bet būtent, galbūt iš pirmo žvilgsnio, neįprasti sprendimai, gali padėti namams sukurti naują veidą. Pirmiausia – pabandykite kitaip pažvelgti į šviesius atspalvius, kadangi jie atspindi šviesą.

BoConcept nuotr.

Tobulas derinys – šviesios spalvos, pavyzdžiui, balta su pilkais, melsvais atspalviais. Tai – ir ramina, ir atrodo stilingai. Tokie pasirinkimai padės padidinti erdvę ir sukurti harmoningą nuotaiką. Tai žinodami, būkite atsargesni su šiltais atspalviais – jie labiau tinkami didelėms erdvėms. Be to, pravartu pasidomėti ir spalvų psichologija – juk oranžinė spalva didina apetitą, tad toks pasirinkimas virtuvėje, nėra pats sumaniausias.

Tiesa, su spalvomis galima žaisti ir pasitelkus tapetus. Tik vėlgi nepamirškite šviesių atspalvių, taip pat galite rinkti smulkiai ornamentuotus ar vertikaliai dryžuotus – toks pasirinkimas paaukštins lubas ir sukurs erdvumo įspūdį. Kita gudrybė – tapetus panaudokite vienai ar dviem sienoms, kitas – dažykite. Patikėkite, rezultatas jus tikrai nustebins.

BoConcept nuotr.

Be to, kai rinksitės dažus ar tapetus, turite apmąstyti ir baldų atspalvius. Tai vienas iš lemtingų sprendimų kuriant namų atmosferą. Kadangi geriausia parinkti sienoms šviesias spalvas, tuomet baldams dizainerė rekomenduoja kontrastuojančius atspalvius. Dėl tokio pasirinkimo baldai vizualiai atrodys mažesni. Pavyzdžiui, svetainės sofa gali būti tamsi, juoda, mėlyna, žalia, sodriai raudonos. „Jeigu sekate tendencijas, tuomet šį sezoną galiu padrąsinti rinktis sodrius, tamsius brangakmenių atspalvius – safyro mėlyną, smaragdo žalią, rubino raudoną. Jei apgalvotai parinktumėte ir audinį, pavyzdžiui, aksomą, jie suteiktų ir prabangos pojūtį“, - dalijasi dizainerė.

BoConcept nuotr.

3. Vertikalūs sprendimai. Jeigu norite paaukštinti lubas rinkitės ne tik vertikaliai dryžuotus tapetus. Aukštų lubų pojūtį suteiks ir vertikalės balduose. Tarkime, projektuojant virtuvę viršutines spinteles galime įrengti iki pat lubų. Nors jų viršutinė lentyna ir bus labai aukštai, bet pasilypėjus ant kopėtėlių ar laiptelių, jas lengvai pasieksite. Kitos išeitys – aukštos lentynos, spintos iki lubų. Tokie sprendimai yra ne tik estetiški ir funkcionalūs, bet kartu padeda sandėliuoti rečiau naudojamus daiktus, kas ypatingai aktualu gyvenant mažoje erdvėje.

COMO lentynos
COMO lentynos
BoConcept nuotr.

4. Ištarkite „taip“ veidrodžiams. „Esame įpratę veidrodžius kabinti koridoriuje, miegamajame ir vonios zonoje. Visgi siūlyčiau šį funkcionalų daiktą naudoti ir kaip dekoro elementą. Tai ypač pritiktų svetainės erdvei. Tarkime, virš komodos ar sofos. Taip pat verta įsirengti veidrodinę spintą ar dekoruoti bent vieną sieną siaurame koridoriuje – rezultatas maloniai nustebins“, - originaliais sprendimais dalijasi dizainerė Justė Petreikienė.

Pats metas atsikratyti visų baimių, kurios susiję su veidrodžiais – dabar tai yra paviršius, kurį ypač lengva valyti ir pirštų antspaudai nebėra galvos skausmas. O parinkę veidrodžiui originalų rėmą ar savitą formą bei suderinę su įvairaus dydžio paveikslais, nuotraukomis, liksite sužavėti rezultatu. Taip pat svarbu nepamiršti, kad dabar galite rinktis veidrodžius su skirtingais atspalviais. Jie ir mažiau teplūs, ir jau patys savaime yra tarsi meno kūriniai.

5. Racionalus baldų pasirinkimas. Nors, kad ir kaip svarbu kuriant savitumą namuose pasitelkti fantaziją, tačiau renkantis baldus vertėtų viską apgalvoti iki smulkmenų. „Jei apstatysime namus komodomis, komodėlėmis, pufais ir krėslais, dėl to, kad jie gražūs – erdvumo pojūtį galime pamiršti. Rekomenduočiau įsigyti baldus tik gerai apsvarsčius jų dydį ir funkcijas, pavyzdžiui, geriau rinkitės sofą su gulima dalimi kojoms ištiesti, o ne sofą ir krėslą su papildoma kėdute kojoms. Apskritai, geriausia rinktis funkcinius baldus, t.y. baldus, suteikiančius kelias panaudojimo opcijas“, - pataria interjero specialistė.

Kita gudrybė – „lengvo“ dizaino sofos, pavyzdžiui, baldai su kojelėmis. Tai neapkraus erdvės, o kartu interjere nepaskęs sumaniai pasirinktas medienos parketas. Nebijokite dulkių – po to tokiu baldu jas kaip tik lengviau pasiekti. Jei vis dėlto, aukštos baldų kojelės ne jums, stenkitės prie sofos žemomis kojelėmis derinti grakštesnio dizaino staliukus, komodas ir pan. Tai padės sukurti ir išlaikyti harmoniją.

BoConcept nuotr.

Ne toks dažnas sprendimas – kabinti baldus. Žinoma, jei tik turite tam galimybę. Tokių baldų levitacija suteikia mums taip trūkstamo bei trokštamo lengvumo ir, žinoma, originalumo.

Na, ir galiausiai – būkite atsargūs rinkdamiesi užuolaidas. „Mano asmenine nuomone, užuolaidos yra tarsi vyšnia ant torto, interjero užbaigtumo ženklas. Bet turint nedidelę erdvę nesirinkite barchatinių, sunkaus, prabangaus audinio užuolaidų, vertėtų atsigręžti į šiek tiek šviesai draugišką liną, natūralias drobes, lengvus audinius“, - temą užbaigia ekspertė.

Nuo šiol daugiau edukacinių straipsnių interjero tema, kuriuos padeda paruošti interjero salonas BoConcept, sulauksite kiekvieno mėnesio pabaigoje.

Daugiau informacijos: www.boconcept.com/lt-lt/

Užsakymo nr.: PT_73520686

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis