10 dalykų, kurių niekas jums neatskleidė apie mažo būsto įrengimą

Maži butai turi savo privalumų – jie kainuoja pigiau, todėl galima sau leisti išsinuomoti ar įsigyti tokį pačiame miesto centre, be to, jie dažnai būna labai jaukūs. Žinoma, jei yra skoningai ir išmaniai įrengti. Kaip tai padaryti, pataria interjero dizainerė Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

Viena iš labiausiai paplitusių klaidingų įsitikinimų įsirenginėjant mažus butus, yra manymas, kad reikia susitelkti į funkcionalumą, o ne estetiką. Tai visiškai neteisingas supratimas. Tai, kad būsto erdvė nedidelė, nereiškia, kad jis negali būti stilingai įrengtas. Labai svarbu rasti pusiausvyrą tarp funkcionalumo ir estetikos, kad sukurtumėte erdvę, kurioje jums bus patogu gyventi. Įsigykite daiktus, kurie atitinka jūsų poreikius ir atspindi estetinį skonį. Tikimės, kad mūsų pateikti patarimai padės išnaudoti visą turimą erdvę ir atskleisti savo asmenybę interjere. Nors atrodo, kad gyventi mažame būste yra sudėtinga, pateiksime patarimus, kaip jame gyventi erdviai ir patogiai.

BoConcept nuotr.

1. Kruopščiai apibrėžkite atskiras zonas

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad mažame būste labiausiai tinka atviras išplanavimas. Tačiau toks išplanavimas gali varginti akį, o ilgainiui neapibrėžtos erdvės gali atrodyti netvarkingai.
Todėl pasistenkite išskirti atskiras erdves pagal konkrečias jų paskirtis. Prie durų pastatykite kabyklą paltams ir batų stovą – taip apibrėšite prieškambarį. Tarp virtuvės ir valgomojo zonų pastatykite bufetą – bus patogiau serviruoti stalą, be to, turėsite papildomos vietos laikyti indams ir kitiems reikmenims. Prie lovos galvūgalio pastatykite sofą, kad akis iškart nukryptų į svetainės zoną. Jei turite konkretų hobį ar domėjimosi sritį, nebijokite parodyti, kas esate ir skirti jiems dėmesio interjere. Pavyzdžiui, galima sugalvoti įdomią kabyklą dviračiui, kad dviratis atrodytų ne šiaip laikomas kambaryje, o kaip interjero detalė. Taip pat erdves galima atskirti kambariniais augalais.

BoConcept nuotr.

2. Investuokite į daugiafunkcinius baldus

Mažoje erdvėje svarbus kiekvienas centimetras. Išnaudokite kiekvienų jų, investavę į baldus, kurie turi kelias paskirtis. Ne jūs prisitaikykite prie baldų, bet įsigykite prie savo poreikių pritaikytus baldus. Ypač daugiafunkciniai baldai tinka miegamajame.

BoConcept nuotr.

Pavyzdžiui, galima rinktis išskleidžiamą lovą, kurią galima suskleisti, kad ji virstų sofa, kai žiūrite televizorių. Sofą rinkitės su patalynės dėže, į kurią galima susidėti reikalingus daiktus. Valgomojo stalą rinkitės taip pat išskleidžiamą – nereikės baimintis, kai susirinks daugiau svečių. Rinkdamiesi daugiafunkcius baldus, ieškokite tokių, kurie tinka jūsų erdvei pagal dydį. Jei baldai bus per dideli, jūsų būstas atrodys dar mažesnis. Daugiau apie tokius baldus skaitykite ČIA

BoConcept nuotr.

3. Peržiūrėkite nenaudojamas erdves

Ilgesnį laiką gyvenant vienoje, dažniausiai įsisukame į rutiną – įprantame naudotis vienomis erdvėmis ir daiktais ir pamirštame apie kitus. Įprantame kepimo formas laikyti nenaudojamoje orkaitėje, žvakes – viename iš virtuvės stalčių, o švarią patalynę – patalynės dėžėje ar stalčiuje po lova. Bet ar kada susimąstėte, kad galbūt savo erdvės neišnaudojate veiksmingiausiai? Įdėmiai apžiūrėkite savo būstą ir atraskite visus „mirties taškus“ arba erdves, kurios nėra veiksmingai išnaudojamos.

BoConcept nuotr.

Pavyzdžiui, nenaudojami kampai ar tuščios sienos. Tada pagalvokite, kaip juos galite pritaikyti savo poreikiams. Pavyzdžiui, plačią palangę naudokite kaip darbo erdvę, kai nusprendžiate vakare baigti darbus iš namų. Įsigykite kampinę lentyną, kur galėsite susidėti būtinus daiktus. Ant šaldytuvo užkelkite kelias dėžes, kuriose galite laikyti, pavyzdžiui, rečiau naudojamus indus.

4. Daiktų laikymo sistemas planuokite ne tik horizontaliai, bet ir vertikaliai

Norint optimaliausiai išnaudoti turimą erdvę, reikia mąstyti ne tik horizontaliai, bet ir vertikaliai. Mažose erdvėse, kur reikia išnaudoti kiek įmanoma daugiau erdvės, geriausiai tinka aukštos, siauros daiktų laikymo sistemos. Iš abiejų durų pusių įrenkite vienodas lentynas knygoms – jos atrodys kaip integruotos.

BoConcept nuotr.

Didelis, nuo grindų iki lubų namų pramogų centras padalins kambarį į miegojimo ir gyvenamąją erdvę. Turimas sienų erdves galima išnaudoti dar veiksmingiau – prie jų pritvirtinti išlankstomus baldus, pavyzdžiui, lovą.

BoConcept nuotr.

5. Susikurkite organizavimo sistemą

Visi žino, kad mažame būste svarbiausia yra vietos, kur laikyti daiktus. Kad ir kaip minimalistiškai stengtumėmės gyventi, be būtiniausių daiktų vis vien neapsieisime, tad labai svarbu juos susidėti taip, kad jie nesudarytų netvarkos įspūdžio.

BoConcept nuotr.

BoConcept nuotr.

Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad laikymo sistemos skirtos ne tam, kad į juos sumestume viską kaip pakliuvo ir uždarytume dureles – labai svarbu, kad prireikus kokio daikto, lengvai jį rastume. Todėl verta investuoti į tokias daiktų laikymo ir organizavimo sistemas ar baldus, kuriuose viską galima būtų surūšiuoti.

BoConcept nuotr.

Pavyzdžiui, speciali pakabinama medžiaginė batų laikymo sistema su kišenėlėmis gali būti naudojama ne tik batams laikyti: į ją galima susidėti praktiškai viską – nuo valymo produktų iki užkandžių. Į atviras lentynas sudėję vienodus krepšius, sukursite nuoseklumo įspūdį, o dėžėse galėsite paslėpti daiktus, kurie šiaip sudėti į lentynas atrodo netvarkingai. Kai tik įsirengsite kelias laikymo sistemas, svarbiausia įprasti jas naudoti. O įpročiui susiformuoti tereikia 21 dienos.

6. Išsirinkite tinkamą spalvų paletę

Mažam būstui labiausiai tinka šviesi spalvų gama. Tamsios, sodrios spalvos vizualiai sumažina erdvę, o šviesios, atvirkščiai – išplečia. Savo buto interjerui stenkitės išsirinkti tinkamą spalvų paletę. Susitelkite į tris spalvas – dvi šviesias, ryškias, kuriomis dekoruokite didžiąją dalį erdvės. O tada pagyvinkite interjerą viena tamsesne kontrastine spalva, kad interjeras vizualiai atrodytų įdomesnis.

BoConcept nuotr.

Jei visiškai negalite gyventi pasaulyje su mažai ryškių spalvų, savo mažoje erdvėje galite pritaikyti monochromatiškumo principą. Pasirinkite vieną vyraujančią spalvą ir apstatykite tą erdvę tokios pat spalvos baldais (arba galite juos nudažyti). Tada pasirinkite antrą, ryškesnę spalvą kambario akcentams. Pasistenkite ryškesnės spalvos akcentą sukoncentruoti vienoje buto dalyje. Jei bus per daug išsiskiriančių spalvų, maža erdvė taps pernelyg apkrauta.

7. Rinkitės aptakių linijų baldus ir dekoro elementus

Kadangi dauguma mažų butų yra dėžės formos, rinkitės aptakių formų baldus, kad akis galėtų pailsėti. Lenktų formų baldai padeda išvengti monotonijos. Pavyzdžiui, galite rinktis apvalų valgomojo stalą arba sofą ir krėslą su aptakiais ranktūriais. Išsirinkę baldus, kurie atitinka jūsų poreikius ir asmeninį stilių, prie jų priderinkite panašių formų aksesuarus. O vietoj paprasto keturkampio veidrodžio vonioje, rinkitės išskirtinį apvalų. Miegamajame ar svetainėje vietoj ant grindų pastatomų šviestuvų rinkitės stalinius, apvalesnių formų. Jei jūsų būste yra nestandartinių vietų, būtinai jas išnaudokite. Išskirtinės formos langą paverskite jaukia skaitymo erdve – pastatykite prie jo kėdę ir knygų lentyną. Jei būste neuždengtos sijos, tegul jos tampa interjero akcentu – rinkitės industrinį dizainą.

BoConcept nuotr.

8. Sluoksniai suteikia gylio

Mažoms erdvėms trūksta gylio. Laimei, vizualiai gylio galima pridėti interjere naudojant sluoksnius. Ant sienos galite pakabinti dėžes ar lentynėles su matinio stiklo durelėmis. Ant grindų patieskite kelis kilimėlius, kad užklotumėte kiliminę dangą. Lovą užtieskite keliais užtiesalais, pridėkite ant jos pagalvėlių – tai suteiks ne tik gylio, bet ir jaukumo įspūdį.

BoConcept nuotr.

Svarbu suprasti, kad sluoksniavimas nereiškia tiesiog sukrauti daiktus vieną ant kito. Svarbiausia kurti kontrastą. Tad nusprendę pritaikyti šį būdą, rinkitės įvairias medžiagas, tekstūras ir raštus. Pavyzdžiui, jei jūsų sofa neutrali, pridėkite ant jos pagalvėlių su ryškiais raštais. Jei grindys neįspūdingos, rinkitės sunkesnį kilimą, kuris interjerui suteiks svorio.

9. Naudokite kabančius baldus

Dideli, griozdiški baldai perkrauna erdvę, kambarys atrodo užgriozdintas. Interjere pritaikę pakabinamus baldus, vizualiai atversite erdvę, nes akis nebeklius už didelių baldų, be to, kabantys baldai suteiks tokį patį funkcionalumą. Vietoj pastatomos knygų lentynos verčiau pakabinkite lentynėlių, o vonios kambaryje rekomenduojama kabanti kriauklė ir unitazas.

BoConcept nuotr.

Nepamirškite, kad baldai, kurie stovi ant kojelių, vizualiai atrodo užimantys mažiau vietos nei tie, kurie yra pastatyti tiesiai ant grindų. Pasistenkite viską susieti į bendrą visumą, naudodami pakabinamus baldus ir dekoro elementus. Pavyzdžiui, galima įrengti galerijos tipo lentynų derinį – pakabinkite kelias įvairaus dydžio lentynas. Pasitelkite kūrybingumą ir sukurkite iš jų unikalų derinį. Lentynas papuoškite piešiniais, paveikslais, fotografijomis, statulėlėmis, aksesuarais. Ilgai netruksite, ir turėsite individualią namų ekspoziciją.

10. Reguliariai atsikratykite nenaudojamų daiktų

Kurį laiką gyvenant vienoje vietoje, natūralu, kad joje susikaupia daiktų, kurių nenaudojame ir kurie tik užima vietą. Tačiau jei būstas mažas, nenaudojami daiktai jį užgriozdina daug greičiau, nes jų nėra kur paslėpti, tad netvarka būna labiau matoma. Vieną ar du kartus per metus peržiūrėkite savo turimus daiktus ir įvertinkite, kuriuos jų verta pasilikti. Nustebsite pamatę, kiek daiktų jums visai nereikia, ir kaip bus lengva kvėpuoti, kai juos išmesite arba atiduosite.

Jei jums sunku įveikti daiktų perteklių ir netvarką, nusistatykite terminą, ir vienu metu tvarkykite tik vieną erdvę. Pradėkite nuo labiausiai užgriozdintos. Darbą suskirsčius mažomis užduotimis, jis atrodys labiau įveikiamas, atsiras jėgų ir motyvacijos jį pradėti, o ilgainiui ir baigti.

Net jei gyvenate mažoje erdvėje, nereiškia, kad reikia atsisakyti interjero dizaino sprendimų ir susitelkti vien tik į funkcionalumą. Pabandykite išlaikyti pusiausvyrą tarp šių dviejų polių. Linkime taip įsirengti savo nedidelį būstą, kad jis atitiktų visus jūsų poreikius ir atrodytų stilingai.

Daugiau informacijos: www.boconcept.com/lt-lt/

Užsakymo nr.: PT_74378538

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis