Profesionalų nuomonė: 3 svarbiausios 2016-ųjų metų interjero kryptys

Kasmet metų pradžioje pasirodo daugybė straipsnių ir nuomonių apie naujausias interjero dizaino tendencijas, tačiau visada kas nors liks nepasakyta iki galo, nes ši sritis – tarsi gyvas organizmas, nuolat besikeičiantis, atsiskleidžiantis kitomis spalvomis ir formomis, reaguojantis į pasaulinių įvykių realijas ir interpretuojamas skirtingais aspektais. Taigi išskyrėme tris svarbias 2016-ųjų tendencijų kryptis, apie kurias savo mintimis dalijasi interjero srities profesionalai.

Spalvos ir atspalviai

Šių metų spalvomis oficialiai buvo išrinkti du atspalviai – rožinis ir šviesiai žydras. Tokią švelnią tendenciją įvairiose parodose pastebėjo ir dizainerė, salonų „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė-Forsman: „Šiemet spalvos troškulį malšins švelni rožinės spalvos atmaina. Pavadinčiau šį atspalvį nekaltai rausva, nes jis ne tokia ryškus, prislopintas, tarsi kuklus, bet kartu traukiantis žvilgsnį ir pastebimas“.

Dizainerės nuomone, šis atspalvis neišpopuliarės Lietuvoje: „Lietuviai sunkiai įsileidžia rausvus atspalvius. Ši spalva suprantama kaip „vaikiška“ ar „moteriška“. Kad namuose „suskambėtų“ aukščiausia elegancijos nata, ji turi būti kruopščiai priderinta prie kitų elementų. O štai šiemet populiari šalavijų žalia, manau, turi daugiau galimybių. Šią spalvą interjero objektų kūrėjai naudoja daug plačiau nei „naująją“ rožinę. Šalavijų žalios iškilimas yra natūrali vandens ir dangaus spalvų mados tąsa. Įvairūs žalios ir mėlynos atspalviai prestižinių namų interjeruose pastebimi jau nebe pirmus metus. Būtent šių dviejų skirtingų spalvinių gamų derinimas tarpusavyje yra viena iš pagrindinių 2016-ųjų metų gaiviųjų naujienų“.

Gamintojo nuotr.

Tačiau studijos „Devyni architektai“ architektė Jurgita Liubartaitė tikina, kad norint sukurti madingus namus nereikėtų apsiriboti vien jomis: „Siūloma naudotis visa palete, išskiriant ir paryškinant tam tikrus akcentus. Pastelinės spalvos labai svarbios sienoms grindims, luboms dekoruoti. Juntama tendencija atsisakyti įprasto blizgesio, pritaikyti kuo daugiau matinių paviršių. Baldai galėtų būti „gilių“ tonų, tokių kaip sodri žalia, mėlyna ir pan.“

Gamintojo nuotr.

Lina Kalinaukaitė-Forsman: „Mano supratimu, interjere svarbiausia yra spalva. Ji kaip kodas susieja įvairius interjero elementus. Šiemet spalvos troškulį malšins švelni rožinė“.

Gamintojo nuotr.

Medžiagos ir faktūros

Daugelis interjero tendencijų žinovų pastebi, kad šiemet vyraus natūralios, tačiau išskirtinės medžiagos ir faktūros: į madą sugrįš kamštis, išliks nesenstančios medžio, akmens faktūros, įsitvirtins marmuro, net grubaus cemento paviršiai.

„Tiesa, nors marmuras išpopuliarės, jo atsiradimas dizaino objektuose šįkart bus subtilesnis, – pasakojo architektė Jurgita Liubartaitė. – Jis derinamas su medžiu, metalu, naudojamas saikingai tiek baldams, tiek aksesuarams gaminti, vengiama didelių plotų paviršių. Tačiau apskritai akmuo – tiek natūralus, tiek dirbtinis – interjeruose jau ne pirmus metus draugauja su blizgiais metalo elementais: auksu, žalvariu, variu. Šiemet ir toliau įsigalės metalinių detalių ir aksesuarų paklausa. Varis, žalvaris ar net auksas bus derinami visur ir prie visko, galima rinktis netgi keletą metalinių detalių, nederinant metalo atspalvių tarpusavyje, tiesiog leidžiant jiems dramatiškai disonuoti“.

Gamintojo nuotr.

Raštai ir formos

Dar viena ryški šių metų interjero dizaino kryptis – vešlios augmenijos, natūralios gamtos įvaizdis, vis labiau populiarėjantis dėl poreikio gyventi sveikiau, „žaliau“, pajusti ir namuose įtvirtinti sąlytį su gamta. Ir čia kalbama ne tik apie vešlius, išpuoselėtus augalus, bet ir apie jų atvaizdus įvairiuose interjero objektuose. Ne veltui prekės ženklas „H&M Home“ su šia tendencija sieja naujausią kolekciją. „Sodrus gamtos pozityvumas ir autentiškumas yra pagrindinės kolekcijos temos, žaluma įkvėpė natūralias formas bei raštus“, – sakė vyriausioji dizainerė Evelina Kravaev Söderberg.

Gamintojo nuotr.

Kita vertus, išlieka populiarios ir autentiškumo paieškos. „Svarbu paminėti, kad kuo toliau, tuo labiau madinga naudoti vietinės gamybos ir stiliaus gaminius, – pastebėjo architektė Jurgita Liubartaitė. – Drąsiai galima rinktis tradicinių lietuviškų raštų audinius ir aksesuarus. Parvežtiniai etnostiliaus taip pat originaliai atrodys. Skoningas kultūrų mišinys interjere jį padarys išskirtinį ir nenuobodų. Be to, kitiems metams siūlomas platus geometrinių raštų asortimentas. Jis pritaikomas visur ir visaip: ant sienų, grindų plokštumų, dekoruojant baldus, audinius ir aksesuarus“.

Gamintojo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis