Pojūčius žadinantys namai - kas tai?

Kuriant interjerą įprasta rūpintis jo vizualia dalimi – kad viskas derėtų tarpusavyje, gražiai išsidėliotų erdvėje, kad spalvų gama būtų patraukli akiai, raštai ar ornamentai dėliotų vaizdinį ritmą. Tačiau, pasak britų dizainerės Ilse Crawford, kuriant interjerą svarbu nepamiršti ir kitų pojūčių – lytėjimo, uoslės, skonio ir klausos. Tiesa ta, kad suvokdami Pasaulį mes daugiausia naudojamės rega, tačiau, kaip teigia I. Crawford, tokiu būdu tolstame nuo mus supančios aplinkos. Rega sudaro galimybę atstumui, žvilgsniui iš šalies, tuo tarpu kiti keturi pojūčiai priartina mus prie aplinkos, padeda kurti su ja artimesnį, betarpiškesnį ryšį.

Šias I. Crawford mintis prisiminiau gamindama pietus, kai į dubenį beriamų pupelių garsas ir lytėjimo pojūtis semiant jas į delną ir beriant atgal, netikėtai priminė vaikystės namų virtuvę, baltas ir bordo splavų pupeles, kurias lyg ir reikėjo atrinkti vienas nuo kitų (ar tikrai?), o galbūt aš su jomis tiesiog žaidžiau… Mintis apie pupelių perrinkimą nukėlė į Pelenės istoriją, kurioje ji turėjo atskirti pelus nuo grūdų. Istoriją, kuri pasakoja apie mergaitės atsiskleidimą, išdrįsimą žengti į jai nepasiekiamą, nepažįstamą Pasaulį ir būti jo priimta.

Ši pasaka yra apie tai, ką vienaip ar kitaip turbūt gyvenime patiriame kiekvienas. Mintys beriant pupeles šuoliavo labai greitai, ir galbūt man priminė svarbius gyvenimo patyrimus. Norėjosi sustoti toje akimirkoje ir joje pabūti, per daug negalvojant, tiesiog mėgaujantis patiriamais pojūčiais.

Shutterstock

Lietaus barbenimas į palangę, automobilių gausmas gatvėje, medinių laiptų girgždesys, rytinės kavos aromatas ir skonis, vilnonio pledo šiurkštus švelnumas, gryno oro gūsis pro langą, kilimo masažas kojoms, taip gerai pažįstama melodija grotuve, skani ir kvapni vakarienė, susėdus drauge, – visi šie ir dar daugiau potyrių kuria namų jausmą. Galbūt kartais neregimą, bet dar gilesnį ir labiau pažįstamą. Tad įsirenginėjant ar toliau kuriant namų interjerą I. Crawford kviečia galvoti ne tik apie vizualią jo dalį, bet ir apie tai, kaip jame bus žadinami ir kiti keturi mūsų pojūčiai: lytėjimas, uoslė, klausa ir skonis.

Šaltinis: www.namuterapija.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis