Pataria specialistai: kaip sukurti jaukumą nuomojamame bute

Nors specialistai tikina, kad šiais laikais butą geriau įsigyti, o ne nuomoti, nemažas būrys žmonių to daryti neskuba. Dažniausiai tai jauni, tik pradedantys savarankiškai gyventi arba pastovumo nemėgstantys žmonės.

Tačiau net ir laikinuose namuose susikurti sau malonią erdvę – būtina. Visgi dažnai tam prieštarauja buto savininkas, dideliems pokyčiams trūksta vietos, o ir noro, juk nemaža tikimybė, kad gali būti bet kada iškraustytas.

Pasak interjero dizainerių, nuomojamas būstas taip pat gali būti jaukus, ir kartais tam visai nereikia drastiškų pokyčių. O į nuomojamo būsto įrengimą patariama žiūrėti itin atsakingai, juk vieta, kurioje gyvename, daro didelę įtaką mūsų savijautai.

Vengti tamsių spalvų ir didelių ornamentų

Anot interjero dizainerės Gintarės Jarmalavičiūtės, svarbiausia renkantis nuomojamą būstą, atsižvelgti į tai, ar jame pakankamai šviesu ir ar yra visi reikalingi baldai: virtuvės komplektas, valgomojo stalas, lova, o visą kitą bus galima susikurti patiems. „Eidami tokiu keliu išvengsite gyvenimo pagal kito skonį ir susikursite jaukius namus“,  tikina specialistė.

Dizainerė patarė vengti tamsių spalvų, sunkių, grubių ornamentų, taip pat nesirinkti būsto su ryškiai išdažytomis ar dekoruotomis sienomis, nes jos vargina ir greitai atsibosta.

„Mano nuomone, sienos turi būti kaip žmogaus oda  natūralios ir suprantamos. Šviesios spalvos didina erdvę ir suteikia švaros pojūtį. Jei norite sienas optiškai paaukštinti, rinkitės vertikalių juostų dekorą.

Savitą interjerą kurkite pasirinkdami lengvai transportuojamus baldus, kad kraustantis kitur jie nesukeltų papildomų rūpesčių. Tai gali būti sėdmaišiai, sulankstomos kėdės. Vietoje kavos staliuko galite naudoti pintą dėžę, tai atrodys originaliai ir neapkraus erdvės. Ramaus fono būste galite žaisti rinkdamiesi patinkančių spalvų dekoro elementus. Žvelkite kūrybiškai. Rinkitės ryškias pagalvėles, ant sienų derinkite paveikslus ar plakatus. Pufai, sėdmaišiai, kilimai taip pat gali tapti interjero akcentais. Be abejo daiktus reikia derinti tarpusavyje ir neužsižaisti su spalvomis bei ornamentais“,  pasakojo G. Jarmalavičienė.

Dizainerės penki praktiški patarimai:

1. Visų pirma reikėtų rintis būstą nuomai su kuo neutralesniomis sienomis, kad visą dekorą ir jaukumą galėtumėte kurti patys.

2. Interjero zonoms atskirti naudokite kuo lengvesnes pertvaras. Tai gali būti knygų lentynos, širmos ar užuolaidos.

3. Rinkitės kuo fukcionalesnius baldus bei daiktus. Tokius, kuriuos būtų lengva transformuoti, o prireikus perkelti į kitą vietą ar erdvę.

4. Dekorui naudokite spalvingus, įdomius elementus, sienas puoškite sau mielais paveikslais ar nuotraukomis.

5. Į būsto dekorą žvelkite kūrybingai. Kavos staliuku gali būti ir pinta dėžė, galbūt tinkamų baldų galite rasti pas mamą ar močiutę ir juos prikelti naujam gyvenimui.

Dėmesys detalėms

Taip pat interjero dizainere dirbanti Marija Akselrod teigia, jog jeigu būstą sudaro du kambariai, geriausia juose naudoti panašias spalvas – taip jie vizualiai sujungiami. Tokio paties principo reikėtų laikytis ir renkantis grindis. Geriausia jei jos iš šviesaus medžio arba kiliminės dangos.

„Neutralios, blyškios ar balta spalva geriausiai atspindi šviesą, vizualiai sienas „pastumia“ atgal. Nedideliame kambaryje patartina naudoti būtent šviesias spalvas su mažais, tamsiais akcentais, kurie erdvei suteiks kontūrus ir įvairovės, padės išvengti nuobodaus interjero įspūdžio. Viename kambaryje nenaudokite daugiau negu dviejų spalvų – daug raštų bei ornamentų išblaško vaizdą. Rinkitės šviesių audinių minkštus baldus, baltus užvalkalus bei blyškius raštus ant kitų tekstilės elementų – pagalvėlių, užuolaidų, staltiesių“, - pasakojo dizainerė.

Ypatingą dėmesį specialistė patarė atkreipti į baldus. Pasak jos, geriau vienas didesnis baldas, nei daugybė mažų, kurie tiesiog sukuria perpildytos erdvės vaizdą: „Erdvės neužgriozdina, bet joje lengvai prapuola baldai su peršviečiamomis detalėmis (pavyzdžiui, staliukas su stiklu). Atvira keturkojė kėdė taip pat turi mažesnį optinį svorį nei gobelenu aptrauktas fotelis. Apvalūs stalai visuomet užima mažiau vietos nei kvadratiniai. Idealu jeigu apvalų stalą galima dar sumažinti, kai viena jo pusė nusileidžia žemyn – tuomet lapo formos stalą galima naudoti kaip dekoratyvinį ar rašomąjį stalelį. Padarykite kambaryje daugiau sėdimų vietų nenaudodami taip brangaus grindų ploto – pasitelkite pufus, pagalvėles, ir pakiškite juos po aukštesniais žurnaliniais staliukais ar kitais panašiais baldais. Mažame kambaryje turėtų būti bent vienas aukštas elementas, kuris akį trauktų žiūrėti į viršų  į laisvą erdvę.“

Erdvę praplėsti gali padėti veidrodžiai, juos galima kabinti visur – koridoriuje, virš stalų ar lentynų viduje, o pakabinus juos vienas priešais kitą ir parinkus apšvietimą iš šono, bus sukurtas šviesos ir atspindžių žaismas ir net tinkamai parinktos užuolaidos: iš vienspalvių įdomios tekstūros audinių.

„Svarbiausia, kuriant nedidelio būsto interjerą, neapkrauti jo detalėmis, neužgriozdinti jo nereikalingais baldais ir daiktais – tokiuose perkrautuose namuose vieną dieną gali pradėti trūkti oro. Sugriaukite mažos dėžutės įspūdį – rinkitės šviesius lengvus interjero elementus bei spalvas, vientisą erdvę, su nuobodulį iš interjero išvaikančiomis jaukiomis detalėmis“,  patarė M. Akselrod.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis