Mažos erdvės sprendimai: taisyklės ar išimtys?

Maža erdvė įnoringa: kad nedidelių namų nepaverstume ankštais ir nepatogiais, juos kurdami išties turime atsižvelgti į daugelį svarbių dalykų ir laikytis tam tikrų taisyklių. Tačiau kai kurios taisyklės turi išimčių. Architektė Laura Giržadė ir dizainerė Monika Juknienė paneigia dažniausius mitus, kai manome, kad tam tikrų dalykų negalima daryti mažoje erdvėje, bet klystame.

(Ne) atsisakykite užuolaidų


Dažnai manoma, kad jos „suvalgo“ erdvę ir mažame kambaryje geriau rinktis kitokius langų dekoro variantus. Tačiau tai nebūtina: tinkamai parinktos užuolaidos pritraukia dėmesį, žvilgsnis nukreipiamas aukštyn į lubas, taip sukuriamas erdvės ir aukščio pojūtis. Rinkitės vientisas užuolaidas, nuo lubų iki grindų, vizualiai aukštesnės patalpos įspūdį sukurs per ilgos, ant grindų krintančios užuolaidos.


Gamintojo nuotr.


Tamsios spalvos ir raštai – ne tabu


Jei norisi spalvų, nereikia jų atsisakyti. Bet elkitės saikingai: ryškiau dekoruokite tik vieną, labiau akcentuojamą, kambario sieną. Stenkitės, kad tos spalvos elementas atsirastų ir kitose interjero detalėse. Nereikia bijoti ir tamsiai mėlynos, žalios spalvos ar net juodos – tokios spalvos vizualiai nutolina sienas. Svarbu, kad atspalvis būtų šaltas. Sienoms dekoruoti nesirinkite šiltų spalvų: raudonos, geltonos, salotinės ir panašių giminingų atspalvių. Atkreipkite dėmesį į grafiškus tapetų raštus: dryžuoti tapetai sustiprins erdvės pojūtį, o smulkesni raštai bei ornamentai vizualiai padidins plokštumą.


Gamintojo nuotr.


Kaip nesuklysti

Apsiribokite trijų spalvų deriniu: rinkitės dvi dominuojančias ir vieną papildomą spalvą.


Geriau viena sofa nei du foteliai


Dažnai manoma, kad nedideliems kambariams geriau rinktis lengvus, mažesnių gabaritų baldus. Tačiau, kaip matome pagrindinėje nuotraukoje, tiesa ne visai tokia: erdvė vizualiai atrodys didesnė, jei pasirinksite atvirkščiai – masyvesnius baldus. Jie padės sukoncentruoti dėmesį, sukurs optinę apgaulę, kad patalpa yra didesnė nei iš tiesų.


Atvirų lentynų ritmika


Jei gyvenate nedideliame bute, dar nereiškia, kad turite atsisakyti mielų smulkmenų ar dekoratyvių detalių. Atviros lentynos nebūtinai apkrauna erdvę, tik svarbu labai gerai išrinkti vietą, išnaudoti tuščias plokštumas. Puikiai tiks siena virš sofos, lovos ar rašomojo stalo. Galima joms paskirti net visą sieną, tačiau kitas palikite tuščias – tai padės kurti vientisumo ir erdvės pojūtį. Nekabinkite lentynų ant visų sienų, išnaudokite nišas – jos ypač tinka lentynoms įrengti.


Achitektės Justės Žibūdienės projektas.


Begalybės įspūdis


Neretai erdvę vizualiai padidinti mėginama veidrodžiais. Vyrauja nuomonė, kad jie suteikia interjerui šviesos, „praplečia“ sienas. Tačiau tiesa ne visai tokia. Norėdami interjerą pašviesinti naudokite baltą – ši spalva geriausiai atspindi šviesą, ne veltui ja tradiciškai dažomi langokraščiai. Veidrodinius paviršius derinkite atsargiai: atspindėdami prieš juos esančius daiktus jie ne tik sukuria begalybės įspūdį, bet ir iškreipia erdvės proporcijas, apkrauna ją papildomomis detalėmis, todėl kambarys atrodo perkrautas. O tinkamoje vietoje, pavyzdžiui, priešais langą ar ant kolonos, pakabintas veidrodis išties gali pakoreguoti erdvės trūkumus.


Architektų studijos "Jurta" interjero projektas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis