Malkos ne tik šildo: praktiški būdai, kaip jas įkomponuoti namų interjere

Malkos, sudėtos šalia židinio ar krosnelės, – išskirtinai dekoratyvus interjero elementas, puikiai derantis prie bet kokio dizaino baldų, patalpos kolorito. Jos nesugadins vaizdo net itin šiuolaikiškoje aplinkoje.

Jauki dekoracija

Tikriausiai daugelis savo namuose norėtų turėti tikrą židinį, kūrenamą malkomis. Jais paprastai galėdavo džiaugtis senų pastatų, kažkada šildomų krosnimis, gyventojai. Praėjusio amžiaus antroje pusėje pastatytuose daugiabučiuose įrengti tradicinį židinį galimybių beveik nebuvo – gyva ugnimi teko mėgautis kaimo sodybose ir užmiesčio namuose. Tačiau dabar ne tik nuosavų namų šeimininkai, bet ir naujųjų miesto daugiabučių gyventojai gali džiaugtis židiniu, namuose skleidžiančiu ne tik šilumą, bet ir jaukumą.

Shutterstock nuotr.

Tik kur laikyti malkas židiniui kūrenti? Šis klausimas tampa vis aktualesnis. Jų laikymo vieta turi būti ir funkcionali, ir estetiška, juk židinys – namų centras, reikšmingiausia detalė, visą šeimą suburiantis objektas. Ir ne tiek dėl naudos, kiek dėl jaukumo ir dekoratyvaus grožio.

Malkų glėbio estetika

Apie malkų dekoratyvumą net ir kalbėti neverta – ir taip akivaizdu. Tai – visomis prasmėmis natūralu: kvapas, tekstūra, spalva... Todėl ir vasarą, kai židinio nekūrename, malkų dažniausiai neskubame išnešti į lauką ar rūsį, o paliekame gražiai sukrautas pakuroje arba šalia švariai išvalytos židinio angos. O ką daryti, jei židinys – ne tradicinis, kūrenamas malkomis, o elektrinis ar dujinis? Juk vis tiek norime turėti tikro židinio atributų... Tada malkos tampa dekoratyviniu elementu. Sakykime, negilioje nišoje galima pridėti trumpų tvarkingų malkų nuopjovų – pripildyti visą įdubimo erdvę ir sukurti malkų rietuvės įspūdį. Užtektų ir kelių beržo pliauskų (geriau neskaldytų), sudėtų į estetišką dėtuvę – tekstilinį maišą ar pintą krepšį. Improvizuokite, fantazuokite, dėkite pliauską prie pliauskos, meistraukite „šulinį“ ar sukurkite kitokį ornamentą. Jei kompozicija ras vietą kambaryje, ji tikrai papildys interjerą šiltais dekoro atspalviais.

Shutterstock nuotr.

Kur ir kaip sudėti?

Specialios nišos, lentynos

Žinoma, patogiausia, jeigu yra galimybė, malkas laikyti šalia židinio. Geriausias variantas – nišos sienoje arba specialiai malkoms sudėti suprojektuotos konstrukcijos – lentynos, impregnuotos karščiui atspariomis medžiagomis toje pusėje, kuri liečiasi ar yra arčiausiai židinio pakuros. Šis variantas labiausiai tiks, jei malkų reikia nemažai arba jei norima ryškaus dekoratyvinio akcento. Nišos gali būti simetriškos iš abiejų židinio pusių, gali būti statmeno ir aukšto ar žemo ir pailgo stačiakampio formos. Laikyti malkas nišose šalia židinio – ir patogu, ir saugu, nes liepsnos jų nepasieks, malkos visad bus sausos. Tinkamai kraunant jų galima sudėti nemažai, o prireikus bus nesunku į židinį įmesti vieną kitą pliauską. Originaliai atrodys „malkinė“, įmontuota į knygų lentyną, spintą, sekciją ar kitą baldą. Taip sutaupysite vietos ir sukursite jaukų namų kampelį.

Shutterstock nuotr.

Niša sienoje – keli patarimai:

1. Kiek eilių? Svarbu nusistatyti labiausiai tinkamą pliauskų dydį ir suskaičiuoti, kiek malkų eilių tilps nišoje. Kad malkos būtų sausos, pakanka vienos ar dviejų eilių, nes, jei prikrausite daugiau, esančios gilumoje prasčiau vėdinsis ir bus drėgnesnės.

2. Matmenys. Įsirengiant nišą malkoms sudėti vis dėlto patariama laikytis tokių gylio matmenų: viena eilė – 35–40 cm, dvi eilės – 70 cm.

3. Kaip dėti? Pliauskas kraukite kuo tankiau, kruopščiai glauskite vieną prie kitos, venkite netvarkingo chaoso. Laikomos šildomoje ir vėdinamoje patalpoje jos gerai džius ir suspaustos, o tarpai tarp jų padidės savaime.

4. Apsauga. Veikiantis židinys – tai atvira ugnis, ir su ja reikia elgtis atsargiai. Nepalikite be priežiūros degančio židinio ilgam, šalia ugnies nelaikykite lengvai užsiliepsnojančių daiktų.

Shutterstock nuotr.

Dėtuvės: metalinės, pintos, medinės...

Kalto metalo dėtuvės – ne tik puiki vieta malkoms laikyti, bet ir tikri meno kūriniai, estetiškai dekoruojantys židinio zoną. Beje, šalia tokios dėtuvės labai tiks kalto metalo įrankiai, reikalingi židiniui kūrenti. Ypač patogus ir originalus – paprastas metalinis rėmas, į kurį ir sudedamos pliauskos. Beje, ant šios konstrukcijos su malkomis galima užvilkti drobinį užvalkalą – nebyrės šapai, pjuvenos, o maži vaikai nesusibraižys liesdami malkas.

Shutterstock nuotr.

Malkų krūvelės atrodo estetiškai sudėtos į krepšius ar pintines: apvalias, pailgas, gilias ir plokščias. Į jas paprastai telpa vienas geras glėbys malkų. Labai tiks ir medinės dėžės, ypač imituojančios pramoninio dizaino tarą. Malkų rietuvė puikiai atrodys ir dabar madinguose iš šiurkštaus popieriaus padarytuose maišuose arba pasiūtuose iš grubaus natūralaus audinio, taip pat ir nertuose. Be to, taip laikyti malkas labai praktiška, nes visos šiukšlės, pjuvenos, žievės gabaliukai liks dugne.

Shutterstock nuotr.

Su ugnimi žaiskite atsargiai

To niekada neužmirškite gėrėdamiesi ugnimi. Nors mediena užsidega esant maždaug 300 laipsnių temperatūrai, malkos gali savaime užsiliepsnoti, jei ilgą laiką liesis prie iki 100 laipsnių įkaitusio židinio ar krosnelės sienos. Taigi reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Štai vienos svarbiausių:
Nuolat išvalykite vietą, kur laikote malkas, – iššluokite pjuvenas ir šapus;
Jeigu rietuvė sukrauta arti židinio, jam degant malkas uždenkite ugniai atspariomis medžiagomis impregnuotu užtiesalu;
Malkų rietuvė nuo židinio turėtų būti 40 centimetrų atstumu;
Saugiausia malkas laikyti įstiklintoje nišoje ar lentynoje;
Jeigu malkos laikomos kilnojamose dėtuvėse, patraukite jas nuo liepsnojančios angos per 1,5 metro. Baigę kūrenti, gražią malkų kompoziciją grąžinsite prie židinio;
Pliauskų ilgis neturi būti didesnis už židinio pakuros ilgį.

Kokybiškos malkos – saugu ir jauku

Sutikite: kad ir kaip gražiai, originaliai sudėtumėte malkų rietuvę, jeigu joje bus grubiai suskaldytų, šakotų, apipelijusių pliauskų, vargu ar kompozicija atrodys gražiai... Beje, tokios malkos degs prastai – bus sunku užkurti arba smilks ir skleis nemalonų kvapą. Pasišildyti taip pat neteks, nes pasklidusius dūmus teks vėdinti atidarius visus langus. Taigi, kad būtų šilta ir jauku užkūrus židinį, tuo reikia pasirūpinti iš anksto ir atsakingai. Jeigu pasiruošite gerai išdžiovintų ir kokybiškų malkų, bus taip, kaip ir svajojote: pakuroje traškantis medis, ryškūs liepsnos liežuvėliai ir malonus degančių malkų kvapas... Idilė!

Shutterstock nuotr.

Nepamirškite pasidomėti, iš kokios medienos jūsų pasirinktos malkos. Jeigu svarbu ypatingas degančio židinio aromatas, pasirūpinkite, kad rietuvėje atsirastų glėbelis vyšnios, obels medienos malkų, turėkite ir kadagių šakelių. O paprastai židiniui kūrenti labiausiai tinka lapuočių mediena – beržo, ąžuolo, alksnio, uosio, drebulės. Sakuotos spygliuočių malkos spragsi, „šaudo“ kibirkštis, tad atviro tipo židiniui jos netinka, nes žiežirbos gali nuskrieti labai toli.

Beje, jei ant židinyje degančių malkų užbersite valgomosios druskos, liepsna nusidažys gražia geltona spalva.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis