Lietuvio biuro projektas pripažintas geriausiu tarptautiniame konkurse

Geriausi pasaulio biurų architektai ir dizaineriai pripažino lietuvio kūrėjo talentą. Dizaineris Saulius Remeika kartu su savo „Remeika Design“ studija triumfavo Maskvoje vykusiame tarptautiniame biurų dizaino ir technologijų konkurse „Best Office Awards 2014“. „Remeika Design“ 2013 m. sukurtas biuro Maskvoje interjeras buvo pripažintas geriausiu nominacijoje „Už erdvės organizavimą“.

Tarptautiniame konkurse „Best Office Awards 2014“, Maskvoje kasmet vykstančiame jau penkerius metus, šiemet dalyvavo 170 darbų, atrinktų iš viso pasaulio – JAV, Rusijos, Japonijos, ES šalių. Jie buvo nominuoti dešimtyje skirtingų kategorijų. S. Remeikos sukurtas interjeras buvo nominuotas dviejose kategorijose: be kategorijos „Už erdvės organizavimą“, kurioje triumfavo, jis taip pat buvo nominuotas kategorijoje „Už ergonomiką ir dizainą“. Darbus vertino tarptautinė komisija, kurią sudarė 30 pripažintų architektų, dizainerių ir projektų vadovų iš įvairių pasaulio šalių.

Organizatorių nuotr.

Eskizų kiekis prilygo storai knygai

S. Remeika, interjero projektavimu užsiimantis jau apie dvidešimt metų, sako, kad projektuojant apdovanojimą pelniusį Rusijos įmonės „Litrada“ interjerą nuveiktą darbą gali pavadinti dideliu ir sėkmingu. Viską nuo erdvių planavimo iki medžiagų ir baldų parinkimo dizaineris atliko pats su savo įmonės darbuotojais, o baldus biurui pagal specialų užsakymą pagamino biuro baldų projektavimo ir gamybos įmonė „Ergolain“, viena šios srities lyderių Lietuvoje, aktyviai dirbanti ir tarptautinėje rinkoje. Dizaineris džiaugiasi, kad visa prie projekto prisidėjusi komanda užduotis atliko ne tik profesionaliai, bet ir itin greitai.

Organizatorių nuotr.

„Visas procesas užtruko rekordiškai trumpą laiko tarpą: projektavimo darbus pradėjau 2013 m. rugpjūtį, o statybos darbai baigti ir baldai sumontuoti buvo jau šių metų vasarį. Toks trumpas laikas lėmė, kad darbą atlikti buvo dar sudėtingiau. Sukūriau visą pagrindinę koncepciją, bendrą biuro viziją, teko labai ilgai apmąstyti kiekvieną detalę. Kruopščiai derinome viską: sudėjus visus eskizus į vieną krūvą, būtų galima išleisti storą knygą“, – sako dizaineris.

Didžiausi iššūkiai – funkcionalumas, ergonomika ir estetika

Anot S. Remeikos, svarbiausias uždavinys projektuojant buvo suderinti funkcinius aspektus – kad biuras būtų ergonomiškas, patogus dirbti – ir estetinę pusę.

„Ergonomika ir patogumas projektuojant biurą buvo didžiausi iššūkiai. Biuro erdvė sudarė apie 900 kvadratinių metrų. Projektuodamas ypač didelį dėmesį kreipiau į erdvės išplanavimą kuriant skirtingas biuro vietas pagal jų atliekamas funkcijas. Siekiau, kad darbo zonos, atskirų darbuotojų darbo vietos pagal funkciją, pasitarimų kabinetai, vadovų kabinetai, uždaros patalpos – viskas būtų suprojektuota teisingai“, – pasakoja S. Remeika.

Organizatorių nuotr.

Kiti su funkcionalumu susiję tikslai, kuriuos iškėlė užsakovas ir projektuodamas biurą norėjo įgyvendinti dizaineris – itin geros akustinės savybės biure, kokybiškas, grynas oras ir daug žalumos. Sprendžiant, kaip paslėpti vėdinimo vamzdžius ir kondicionavimo sistemas, tuo pačiu per daug nepažeminant lubų aukščio, buvo sukurtos išpūstos lubos. Kadangi lubos pagamintos iš akustinės medžiagos, pažymi S. Remeika, jos užtikrina gerą akustiką biure, o darbo zonose papildomai suprojektuotos ir vertikalios akustinės lubos, leidžiančios dar labiau sumažinti triukšmingumo lygį ir užtikrinti komfortą.

Organizatorių nuotr.

Svarbi visuma

Estetika, S. Remeikos teigimu, projektuojant biurą greta funkcionalumo užėmė tokią pat svarbią vietą. Pasak dizainerio, jis siekė visame biure sukurti plastiškumo, šviesumo, skaidrumo įspūdį, pasiekti, kad biuro dizaino atskiri elementai susijungtų į visumą, nebūtų atskirų detalių kratinys.

Organizatorių nuotr.

„Mano kūrybinis tikslas buvo pasiekti, kad biuras nebūtų atsitiktinių kreivių kratinys, bet pasižymėtų visapusiškai plastiška struktūrine kompozicija, kurią suformuotų visa sienų ir lubų plastika, aptakių formų augalai. Todėl visos mažosios architektūros detalės ir baldai buvo kuriami būtent šiam interjerui“, – teigia S. Remeika.

Iš dulkėtų gatvių – į žalią biurą

Dizaineris pažymi, kad žalumos integravimui į biuro erdves jis skyrė ypatingą dėmesį. „Kadangi Maskvoje gana didelė tarša, užsakovas pageidavo, kad biure būtų pakankamai žalumos ir žmonės, patekę į biurą iš dulkėtų gatvių, metro ir kamščiuose stovinčių automobilių, pasijustų maloniai. Siekiau, kad žalumos būtų daug ir kad ji nebūtų chaotiška, bet augalai formuotų ypatingas kompozicijas“, – sako S. Remeika.

Organizatorių nuotr.

Aliuzijų į ekologiją dizaineris nevengė ir parinkdamas spalvas naujajam biurui. Jis pažymi, kad biurą buvo siekiama padaryti kuo skaidresnį, šviesesnį, todėl jo interjere vyrauja žalia, balta ir pilka spalvos. Darbo zonos yra aiškiai atskiriamos nuo pasitarimų zonų: visas biuras pasižymi monochrominiu koloritu, išskyrus pasitarimų zonas, kurias paryškina žolės spalvos kiliminė danga ir kontrastingi raudoni minkštasuoliai. S. Remeikos teigimu, toks saikingas ryškių spalvų akcentas į interjerą įneša virpesio ir jį pagyvina.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis