Kokios spalvos ir formos vyraus namų interjere šį rudenį?

Ruduo – tai metas, kada iš klajonių gamtoje mes vėl sugrįžtame ten, kur geriausia. Prieš akis laukia ilgas šaltasis metų laikas, todėl labai svarbu susikurti tokius namus, kuriuose būtų gera, gražu ir jauku.

Dizainerė Lina Kalinauskaitė - Forsman dalijasi naujausiomis tendencijomis, kurias užfiksavo rugsėjo pradžioje vykusioje tarptautinėje gyvenimo būdo tendencijų parodoje „Maison & Objet”, Paryžiuje.

Gamintojo nuotr.

„Kiekvienoje svarbiausioje interjero dekoro tendencijų parodoje pirmiausia akis pastebi tai kas nauja ir atsikartoja ne vienų gamintojų ekspozicijose“, - sako pašnekovė.

Šiemet interjero specialistų dėmesį pirmiausia patraukė nauja rožinės spalvos atmaina, kuria dekoruojamos pagalvės, audiniai, indai ir kiti interjero aksesuarai. „Pavadinau šią spalvą nekaltai rausva, nes ji ne tokia ryški, prislopinta, tarsi kukli, bet tuo pačiu traukianti žvilgsnį ir pastebima“, – teigia interjero dekoro specialistė.

Gamintojo nuotr.

Vis tik L. Kalinauskaitė - Forsman abejoja, kad ši spalva smarkiai išpopuliarės Lietuvoje, nes lietuviai nėra linkę į savo namus įsileisti rausvus atspalvius. „Ši spalva suprantama kaip vaikiška ar moteriška. Tam, kad suskambėtų interjere aukščiausia elegancijos nata, rausva turi būti kruopščiai suderinta su kitais namų elementais. Pas mus vis dar dominuoja pagrindinis namų apstatymas, žmonės renkasi neutralias spalvas ir tikisi, kad naują spalvą galės įvesti vėliau, bet dažniausiai taip ir neišdrįsta.“

Ji vis daugiau šansų šiuo metu duoda ypač populiariai šalavijų žaliai. Šią spalvą interjero objektų kūrėjai naudoja daug plačiau nei „naująją“ rožinę. Ja dekoruojamos ne vien atskiros detalės ir aksesuarai, bet ir baldai; šalavijų, šaltesnės melsvos atspalvių tapetais dekoruojamos kambario sienos, dažniausiai miegamieji kambariai.

Gamintojo nuotr.

Anot dizainerės, šalavijų žalios iškilimas yra natūrali vandens ir dangaus spalvų mados tąsa. Įvairūs žalios ir mėlynos atspalviai prestižinių interjero namų interjeruose pastebimi jau nebe vienerius metus. „Vandens spalvos rekomenduojamos, kai norima į namus įnešti gaivos, erdvės, šviežio oro įspūdžių“, – pastebi interjero specialistė.

Būtent šių dviejų skirtingų spalvinių gamų derinimas tarpusavyje ir yra viena iš pagrindinių sezono naujienų. Populiarėja ir neutrali spalvų gama - baltos, balandžių pilkos, šviesaus sidabro ir grietinėlės spalvos deriniai.

Gamintojo nuotr.

Kalbėdama apie naujas interjero dekoro tendencijas, L. Kalinauskaitė - Forsman atkreipia dėmesį į veidrodžių ir šviestuvų „spiečius“. „Iš įvairių formų veidrodžių elementų formuojami ornamentai yra nepaprastai dekoratyvūs. Panaši tendencija įžvelgiama ir šviestuvų madoje: keli nedideli skirtingų formų šviestuvai sukabinti vienoje vietoje dėl mažų charakteringų detalių tampa vienu įspūdingu, dėmesį traukiančiu objektu.“

Dar viena šių metų Paryžiaus parodoje pastebėtų tendencijų yra prabangių akmens (marmuro, agato) paviršių ir akmens rašto iškilimas. Tikras akmuo naudojamas staliukų paviršių gamybai, o akmens raštas ar jo faktūros atsiduria ant sienų tapetų. Akmuo interjeruose jau ne pirmus metus draugauja su metalo elementais: auksu, žalvariu, variu.

Gamintojo nuotr.

Nebijokite netikėtų derinių

Interjero namų vadovė Agnė Povilonytė teigia, kad 2015 –ųjų namai pilni stambių raštų, juose nebijoma ryškių spalvų ir netikėtų tonų. Interjero kūrėjai rekomenduoja derinti kelias faktūras vienu metu, neapsiriboti vienu pasikartojančiu raštu.

„Labai populiarūs gamtos motyvai: dominuoja natūralus, šukuotas, mažai apdirbtas medis, sendinta ir labai minkštai išdirbta oda. Į modernų miesto namų interjerą sparčiai skverbiasi ir plunksnų ar kailio dekoras įnešdamas šiek tiek laukinio interjero pojūtį“, - sako A. Povilonytė.

Gamintojo nuotr.

Anot jos, nepaisant spalvų ir raštų siautulio interjero madas diktuojantys dizaineriai pagalvoja ir apie ištikimus klasikiniam stiliui klientus. „Jiems šį sezoną siūlomas amžinai patrauklus juodos ir baltos derinys. Tai itin paprasta, bet tuo pačiu ir labai elegantiška“, - sako specialistė.

Ant grindų – naujos seno interpretacijos

Galerijoje įsikūrusio vieno salono atstovė Rima Rūtalienė , kalbėdama apie naujas kilimų kolekcijas, atkreipia dėmesį į belgų kūrėjus „Louis De Poortere“. Žymių Belgijos Flamandų krašto gamintojų kolekcijose bohemiškos natos persipina su subtilia prabanga. Pavyzdžiui, kolekcijoje „Silver Lining“ dizaineriai panaudojo žvilgančias gijas, jomis pabrėždami svarbiausias kilimo rašto detales.

Tų pačių gamintojų kolekcijoje „BoBo Tribe“ moderniai interpretuojami senieji rytietiški kilimai. Anot R. Rūtalienės, ši kolekcija turėtų patikti norintiems į savo namų interjerą įnešti ryškų motyvą. Naujo ir seno derinimas matyti ir laisve bei romantika dvelkiančioje kolekcijoje „Bobo Flowers“. Šios kolekcijos įkvėpimas – siautulinga „gėlių vaikų“ era.

Gamintojo nuotr.

Interjero salonų tinklo atstovė pabrėžia ir šiuo metu madingas spalvas – kakavos rudą, raudoną ir įvairius jos atspalvius, pilką ir pilką į mėlynumą, taip pat vynuogių žalią.

Gamintojo nuotr.

Kalbinti interjero profesionalai pataria nebijoti sezoninio namų dekoro atnaujinimo. Dažnai norint, kad jūsų namai pražystų iš naujo nebūtina griauti sienų ar lupti grindų. Užtenka vieno kito naujo interjero dekoro akcento, kad į savo namus grįžtumėt kaip į naujus ir būtumėt koja kojon su naujausiomis pasaulinėmis madomis.

Domus Galerija nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis