Kokias gudrybes pasitelkti, kad namuose būtų jauku ne tik per šventes

Vis daugiau laiko praleidžiame šiltuose namuose... Tam, kad neužpultų liūdesys, namų interjero tinklaraštis „Homy Ideas“ rekomenduoja, kaip sukurti jaukumą savo būste.

Verta pasinaudoti danų laimingo gyvenimo būdo filosofija ir pritaikyti ją savo kasdienybėje. Juk Danija – laimingiausia šalis pasaulyje!

Danai HYGGE vadina viską, pradedant „menu kurti intymumą“, „sielos jaukumu“ ir baigiant „malonumu, kurį suteikia raminantys dalykai“. Šis terminas apima įvairias veiklas ir ritualus, kurie padeda rasti laimę bei harmoniją paprastuose kasdieniniuose dalykuose.

Namai danams reiškia labai daug ir būtent juose jie patiria jaukiausias akimirkas, kurias ir galima apibūdinti HYGGE. O ko reikia norint pajausti kiekvienos šių akimirkų tobulumą? Danai siūlo pasitelkti šiuos 10 ritualų, kurie kiekvienus namus pavers jaukumo oaze.

1. Jaukus namų kampelis

Danai turi net specialų terminą, apibūdinantį žodį „jaukus kampelis“ – hyggekrog. Tai jauki kambario vieta, kurioje smagu įsitaisyti su karštu kavos puodeliu ar įdomia knyga. Kad ši vieta būtų kuo mielesnė, ją siūloma dekoruoti minkštais pledais, pagalvėlėmis, žvakėmis ir kitais mielais atributais, kurie trauktų ateiti prisėsti. Toks kampelis taip pat gali būti puiki vieta atsipalaidavimui po dienos darbų ar tiesiog meditacijai ir apmąstymams. Žinoma, smagiausia ją būtų įsirengti prie lango, kur gali ne tik skaityti, bet ir stebėti rudenėjančią gamtą. Tačiau jeigu galimybės nėra, tam puikiai tinka ir kitos namų erdvės.

Shutterstock

2. Židinys

Lietingas rudens vakaras ir lėtai rusenantis židinys. Argi gali būti romantiškiau? Danams tai yra vienas svarbiausių HYGGE atributų. Žinoma, Lietuvoje židiniai nėra tokie populiarūs ir įsirengti juos butuose dažniausiai nėra galimybės. Tokiu atveju alternatyva būtų žvakės ir lempučių girliandos, kurios gali irgi sukurti jaukiai šiltą atmosferą.

Shutterstock

3. Žvakės

Kaip ir viršuje rašiau, žvakės gelbėja visais atvejais. Ar židinys yra ar ne, be jų niekaip. Kuo daugiau, tuo geriau. Žinoma, reikėtų pasirūpinti, kad jos būtų pagamintos iš natūralių medžiagų ir neskleistų į namų aplinką pavojingų medžiagų. Tam puikiai gali tikti žvakės, pagamintos iš natūralaus sojų vaško, kurios yra ekologiškos ir nekenksmingos mūsų plaučiams.

Shutterstock

4. Daiktai, pagaminti iš medžio

Kas labiau emociškai sušildo namų atmosferą negu medis? Medinės grindys, smilkstanti židinio malka, medinio stalo glotnumas. Šilti mediniai paviršiai priartina mus arčiau gamtos ir natūralumo, o tai mus ramina bei atpalaiduoja labiau nei metalas, akmuo ar kitos šaltos medžiagos.

Shutterstock

5. Gamta

Danams vien medžio interjere nepakanka, jie linkę į namus parsigabenti visą mišką. Tad pagal HYGGE siūloma namus dekoruoti geltonų lapų puokštėmis, šakelėmis, kankorėžiais, riešutais, kailiais ir pan. Nebrangu, gražu ir originalu.

Shutterstock

6. Knygos

Kokie namai be knygų? Jau vien spalvoti jų viršeliai prideda namams savito charakterio ir žavesio. O kiek jos daug pasako apie namų šeimininką… Ką jis mėgsta, kuo domisi, kiek išprusęs. Danai knygų lentynoms skiria itin garbingą vietą namuose. Kad būtų jaukiau, knygų galima padėlioti visur, ir ant kavos staliuko, ir ant lovos spintelės, ir ant komodos. Tokį dekorą galima keisti pagal norą ir skaitinių favoritus.

Shutterstock

7. Keramika

Jaukumo suteikia dailus arbatinukas su garuojančia arbata, mėgstamas puodelis ar vaza ant pietų stalo. Smulkūs, bet svarbūs HYGGE elementai, kurie suburia namiškius bei leidžia maloniai leisti laiką kartu.

Shutterstock

8. Lytėjimo kalba

Kad namai atrodytų jaukiai ir stilingai, rekomenduojama namų interjere naudoti skirtingas tekstūras. Tam tinka minėti mediniai paviršiai, minkšta tekstilė, kailis, keramika. Juos liesti yra daug maloniau nei, tarkime, plieną, stiklą ar plastiką.

Shutterstock

9. Vintažas

Vintažiniai ir antikvariniai daiktai suteikia namams unikalumo ir papildo juos savomis istorijomis. Originalus antikvariato radinys gali tapti kertine namų ašimi ir jaukiu traukos objektu, tad verta pasekti danų pavyzdžiu ir laikas nuo laiko pasižvalgyti po sendaikčių parduotuves.

10. Minkšti pledai ir pagalvėlės

Ruduo – pledų, antklodžių ir pagalvėlių sezonas. Jaukiai įsitaisius minkštuose apklotuose, smagu leisti tamsius rudens vakarus su savo šeimyniškiais. Tekstilė gali būti ne tik jauki ir minkšta, bet ir stilinga.

Shutterstock

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis