Klausimas architektei: kaip namuose sukurti erdvę vaikams

Tęsiame ciklą, kuriame architektė sprendžia Jūsų namų projektavimo problemas. Jūsų tiksliai suformuotų klausimų ir buto/namo planų laukiame: manonamai@delfi.lt.

Skaitytoja klausia: „Gyvename senos statybos blokiniame name 3 kambarių bute – planą prisegu. Šiuo metu jau esame penkiese – trys vaikai (2 mergaitės ir berniukas). 

Du mokyklinukai gyvena viename kambaryje, mažiausioji dar su mumis, bet artėja 2 metų gimtadienis ir kasdien jai didėja poreikis turėti savo lovą....

Planas
Planas
Asmeninio albumo nuotr.

Kartais pasvarstome, kad vietoj pereinamos svetainės reiktų daryti tėvų miegamąjį, arba vietoj mažos virtuvės – sūnaus kambariuką. Ar būtų įmanoma su specialistų pagalba dar ką nors išpešti iš šito buto ir berniukui turėti savo kampelį?“ 

Atsakymas: „Jūsų atveju matau dvi galimybes. Kaip jūs ir svarstote – arba atitverti pereinamą kambarį ir vietoj svetainės daryti miegamąjį, arba į svetainę kelti virtuvę ir jos vietoje įkurti kambariuką vaikui. Pateikiu pasiūlymus, kaip abjejais atvejais būtų galima suplanuoti kambarius.

Pirmame variante nereikėtų daryti daug pakeitimų: virtuvė lieka ten pat, statoma pertvara pereinamame kambaryje ir šeimyna jau gali kurtis naujuose kambariuose. Pertvarą naujajame suaugusiųjų miegamajame galima statyti mano siūlomoje vietoje, atitveriant maksimalią erdvę kambariui arba „stumti“ ją pusmetrį link lango ir koridoriuje palikti vietos spintai.

Planas
Planas
Asmeninio albumo nuotr.

Antruoju atveju reikalingos didesnės investicijos, bet, mano manymu, gali būti racionaliau išnaudotos patalpos. Berniuką įkurdinus esamos virtuvės patalpoje, kuri yra akivaizdžiai per maža penkių asmenų šeimai, svetainėje galima įsirengti labai patogią ir erdvią virtuvę su valgomuoju arba, kaip mano pateiktame plane – virtuvės zoną derinti su svetainės kampeliu. Dalis virtuvės spintelių įrengiamos nišoje vietoj esmų sieninių spintų, o didelis stalas su integruota indukcine kaitlente galėtų tarnauti ir maisto gaminimui, ir valgymui.“ 

Planas
Planas
Asmeninio albumo nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis