Kaprizingasis aksomas – kaip jį prisijaukinti savo namuose

Dar prieš kelerius metus aksomu aptraukti baldai šiuolaikiniame interjere buvo beveik neįsivaizduojami, tačiau dabar ši medžiaga tampa vienu madingiausių audinių. Aksomas į modernų interjerą šiandien grįžta dėl daugelio priežasčių: būstui jis suteikia ne tik šilumos, elegancijos, bet ir bohemiškos dvasios.

Aksomas yra minkštas, vidutinio sunkumo audinys iš medvilnės arba šilko pluošto, išsiskiriantis iš kitų medžiagų tankiu, blizgiu, trumpučiu pūkeliu, kuris susidaro kerpant viršutinį verpalo sluoksnį. Aksomo gimtine laikoma Azija, tačiau šis audinys apie 690-uosius metus išpopuliarėjo Bagdade. Ši moderni naujiena netruko paplisti ir Egipte, kurio sostinė Kairas tapo didžiausiu aksomo gamybos centru. Iš Egipto aksomas laivais buvo gabenamas į Veneciją, Malio imperiją, Al Andalūziją ir kitus uostus. Iš šilko siūlų audžiamas minkštas ir švelnus aksomas, ypač pamėgtas įvairių šalių vadovų, buvo vertinamas ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Be šio audinio didikų rūmai tapo nebeįsivaizduojami: iš jo siūti rūbai, juo dekoruotos karietos ir net išvietės. Aksomo klestėjimo metas pasibaigė atradus elektros srovę ir sukūrus ja maitinamas stakles: tuomet gryną šilką pakeitė medvilnė, linas, vilna, sintetiniai ir kiti audiniai.


Malonūs pojūčiai


Net iki vėlyvųjų viduramžių aksomas buvo prieinamas tik aukštiesiems visuomenės sluoksniams, nes jis austas iš itin brangių šilko siūlų. Modernizacija nulėmė tai, kad šiuo metu beveik visas pasaulio aksomas gaminamas pramoniniu būdu. Dabar aksomas audžiamas ne tik iš šilko, bet ir iš medvilnės, viskozės bei kitų pluoštų, tačiau tai nesumenkina šio prabangaus audinio vertės, o tik suteikia jam tvirtumo ir supaprastina priežiūrą. Aksomą malonu liesti, jo faktūra erdvei suteikia puošnumo bei ištaigingumo, todėl šią medžiagą itin mėgsta baldų gamintojai.


Shutterstock


Moderniame interjere aksomas puikiai dera su kitais audiniais, todėl interjero dizaineriai siūlo nebijoti ir papildyti šiuolaikišką erdvę aksominėmis detalėmis.


Subtilumo ribos


Išskirtinis audinys tinka ne tik smulkioms dekoracijoms pagyvinti, bet ir papuošti nedideliems baldams bei sofoms. Baldams skirtas aksomas gali turėti išraiškingą įvairaus dydžio eglučių, langelių ar „vištos kojelės“ raštą. Tačiau aksomą rinktis reikia atsakingai, svarbu atkreipti dėmesį į jo dėvėjimosi ypatumus. Medvilninis aksomas labai tvirtas, tačiau neretai susislegia, todėl kai kuriais atvejais yra praktiškesnis sintetinio pluošto audinys. Ne mažiau svarbus ir spalvos tonas – jis turėtų papildyti kambario sienų spalvą, nekonkuruoti su ja. Aksomas – gana kaprizinga medžiaga, todėl baldų ir sienų kontrastas neturėtų peržengti subtilumo ribų.


Madingos spalvos


Šiais metais aksomas bus itin madingas, ypač – žalios, geltonos, raudonos spalvų ir įvairių jų atspalvių. Nesuklys pasirinkę žalios spalvos detales: pušų ar mėtų žalią. Geltonas aksomas idealiai tiks prie pilkų erdvės atspalvių, o jeigu rinksitės raudonu audiniu aptrauktus baldus, statykite juos rytinėje kambario pusėje. Madingas bus ir mėlynas bei žydras aksomas, suteikiantis gaivos įspūdį.


Ypač populiarus tamsių spalvų aksomas: jūros mėlynos, šlapios žolės žalios, tamsiai pilkos, šie gilūs ir sodrūs atspalviai atrodo itin puošniai ir įspūdingai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis