Kaip persikraustyti netraumuojant vaiko: 5 esminiai principai

Kraustymasis veikia mus visus, tačiau vaikus – ypač. Jie gali nerimauti dėl to, kaip jausis naujuose namuose, kaip atrodys jų kambarys, ar bus su kuo žaisti kieme ir dėl daugybės kitų dalykų. Pabandėme atsakyti į klausimą, kaip paversti persikėlimą į naujus namus nuostabia patirtimi ir nuotykiu.

„Paprastai vaikai nemėgsta pokyčių“, – sako vaikų psichologė Lynetė Fry. – „Jiems reikia stabilumo ir rutinos, o kraustymasis to tikrai nesuteikia.“ Viena vertus, vaikai jautriai reaguoja į kintančias gyvenimo aplinkybes, kita vertus, jie greitai prie jų prisitaiko. Tik reikia padėti jiems apsiprasti.

1. Pradėkite nuo vaikų kambario

Vaikams svarbu jaustis saugiems, todėl pirmiausia, ką reikėtų padaryti persikėlus į naujus namus, – suteikti jiems šį pojūtį. Savo kambaryje vaikai praleidžia begalę laiko – miega, žaidžia, skaito ir mokosi. Nieko keisto, kad jiems gyvybiškai būtina saugi ir rami nuosava erdvė.

Taigi, vos įžengę pro naujų namų duris, palydėkite vaiką į jo kambarį ir pradėkite pakuoti dėžes. Vaikai daug lengviau prisitaikys prie pokyčių ir daug labiau jais džiaugsis, kai juos sups pažįstami ir mieli daiktai. Be to, jie turės kuo užsiimti, kol jūs tvarkysite kitus kambarius.

Shutterstock nuotr.

2. Nesiimkite drastiškų pokyčių

Pasistenkite, kad vaiko kambarys būtų panašus į tokį, koks buvo jūsų ankstesniuose namuose. Pasijausti kaip namie jiems padės mėgstamos muzikos grupės plakatai arba draugų dovanoti piešinėliai. Jeigu vaikas pakankamai didelis ir nori kažko naujo – puiku. Tik nesiimkite to daryti savo iniciatyva. Leiskite vaikams patiems siūlyti idėjas, skatinkite jų kūrybiškumą – taip padėsite jiems jaustis ramiems, saugiems ir laimingiems.

Shutterstock nuotr.

3. Įtraukite vaikus į naujų namų kūrimą

Paverskite kraustymąsi žaidimu! Jei turite galimybę, duokite vaikui šiek tiek kišenpinigių, už kuriuos jis galės įsigyti kokį nors daiktą savo naujam kambariui. Nebrangios detalės – kaip spalvinga lempa, raštuotas kilimėlis prie lovos, šiltas pledas ar minkštos žaismingos pagalvėlės – leis pasijusti vaikams interjero dizaineriais, o kartu padės jiems greičiau prisijaukinti erdvę.

Ryšį su naująja aplinką padės sutvirtinti tvarkos pojūtis. Leiskite vaikams patiems susistatyti knygeles į lentynas, išdėlioti žaislų kolekcijas, galbūt prisidėti ir prie kitų darbų – pavyzdžiui, surūšiuoti stalo įrankius.

Atsižvelgdami į vaikų amžių, pasistenkite įtraukti juos į kuo daugiau sprendimų – tai padės jiems jaustis lygiaverčiais erdvės šeiminkais.

Shutterstock nuotr.

4. Skirkite daug dėmesio spalvoms

Spalva – vienas svarbiausių dalykų aplinkoje, lemiančių ne vien vizualinį įspūdį, bet ir savijautą, gerą nuotaiką. Tinkamai parinktos spalvos gali padėti mažyliams geriau prisitaikyti prie naujos aplinkos, jaustis saugiems ir laimingiems.

Spalvomis suteikite stabilumo

Norėdami padėti vaikams jaustis ramiems ir užtikrintiems, nudažykite jų naujojo kambario sienas tokia pačia spalva, kokia buvo išdažytas kambarys senuose namuose.
Dėl to erdvė taps jiems artimesnė ir asocijuosis su namais.

Shutterstock nuotr.

Išlaikykite ramybę pastelinėmis spalvomis

Kraustymosi laikotarpis paprastai būna itin chaotiškas. Pasteliniais atspalviais galite sukurti ramų kampelį savo vaikams, kuriame jie galės sutelkti jėgas ir puikiai pailsėti.
Galite rinktis kokią norite spalvą, svarbiausia, kad ji nebūtų intensyvi ir kurtų raminamą, malonią atmosferą.

Shutterstock nuotr.

Nepamirškite geros nuotaikos

Šiltos spalvos, pavyzdžiui, oranžinė ir saulėtai geltona, pakelia nuotaiką. Išdažę vaiko kambarį šiltais tonais, suteiksite jam gerų emocijų. Tai nuteikia labai teigiamai.

Shutterstock nuotr.

Suteikite harmonijos su žalia spalva

Žalia spalva padeda susitelkti, suteikia harmonijos ir pusiausvyros – būtent to ir reikia jūsų vaikams po įtempto kraustymosi.

Shutterstock nuotr.

Dažydami sienas galite sluoksniuoti skirtingus žalios spalvos atspalvius – nuo ramių, prislopintų tonų iki ryškių, žvalumo teikiančių atspalvių.

Įveskite tvarką su mėlyna

Mėlyna spalva spinduliuoja tvarką. Tai nepaprastai rami ir raminanti spalva – leidžiant laiką mėlyname kambaryje gali sumažėti kraujospūdis, sulėtėti širdies ritmas.

Jei nerimaujate dėl atžalų patirtos įtampos, išdažykite jų kambarį mėlynai. Ši spalva sugrąžins jiems ramybės jausmą ir pojūtį, kad viskas yra gerai, būtent taip, kaip turi būti.

Galite sukurti spalvingą spalvų paletę, naudodami ryškiai mėlyną, įliedami į ją raudonų ir geltonų atspalvių pagalvėlėmis, patalyne ar užuolaidėlėmis.

Shutterstock nuotr.

Jeigu vaikai jau ūgtelėję, rinkdamiesi spalvas, atsižvelkite į jų nuomonę. Baigę dažyti kambarį, leiskite vaikams prisidėti prie dekoro kūrimo – jie gali parinkti derančius papuošimus, akcentus. Patikėkite – prisidėję prie erdvės kūrimo, vaikai tikrai jausis patenkinti.

5. Suteikite namams jaukumo

Nesvarbu, kad dar ne visos dėžės išpakuotos, pasistenkite sukurti namų pojūtį. Paprasčiausiai pamerkite į vazą gėlių, ant virtuvės stalo padėkite dubenį su šviežiais vaisiais, jei turite židinį, jį užkurkite.

Dėmesio! Atsisiųsk naująją nemokamą „Sadolin Visualizer“ programėlę, nuskanuok norimą patalpą, išsirinki spalvą ir iš karto pamatyki, kaip ji atrodys po atnaujinimo. Savo idėjomis dalinkis su draugais, šeima ir kurkite savo svajonių namus kartu! Atsisiųsti programėlę galite paspaudę ČIA

Užsakymo nr.: PT_72198982

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis