Kaip keičiasi lietuvių namai: drąsos daugėja

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje sparčiai keitėsi visuomenės požiūris į madą, dizainą, jis stipriai veikiamas Skandinavijos bei Vakarų šalių. „Domus Galerija“ įsikūrusių salonų atstovų nuomone, šiandien gyventojai atsakingai planuoja ir įsitraukia į būsto kūrimą, o konservatyvius ir atsargius sprendimus pakeičia drąsesnės idėjos, įkvėptos asmeninių patirčių.

Drąsesnis ir nestereotipiškas interjeras rodo brandesnį požiūrį

Itališki baldai – kokybiškiausi ir brangiausi, mediniai baldai – būtinai iš ąžuolo masyvo, o stalviršio spalvą reikia derinti prie parketo – tokiais stereotipais besivadovaujančių žmonių interjero salonų atstovai sako sutinkantys vis rečiau. Net ir taip stipriai prigijusi mada tapetuoti kurią nors vieną namų sieną po truputį traukiasi, o toks išsivadavimas iš stereotipinių pasirinkimų ir kaimynų stiliaus kopijavimo yra brandesnio požiūrio į interjero dizainą požymis. Gyventojai į namus įsileidžia daugiau individualumo ir ryžtasi drąsesniems sprendimams.

Pasak salono „Retroforma“ įkūrėjos Linos Kalinauskaitės-Frosman, interjeras glaudžiai susijęs su naujomis patirtimis. „Kelionės, patirtys, naujai išmokstami dalykai stipriai formuoja namų interjerą, kuo daugiau pasaulio įsileidžiama į namus – tuo jie drąsesni, originalesni ir labiau atspindintys asmenybę. Džiugu, kad Lietuvos gyventojų skonis tolsta nuo konservatyvumo – žmonės labiau domisi ir pasaulinėmis dizaino tendencijomis, nebebijoma namų sienų dekoruoti šiuo metu itin madingais gamtos ir palmių motyvais“, – pasakoja L. Kalinauskaitė-Frosman.

Anot interjero namų „Casa Bella“ pardavimų ir marketingo vadovės Laimos Butkienės, drąsesniems eksperimentams dažniau ryžtasi žmonės, namus įsirenginėjantys jau nebe pirmą kartą. Jie renkasi drąsesnių spalvų ar modelių baldus, yra užtikrintesni dėl norimo stiliaus ir savo sprendimų. Turintys patirties įsirengiant būstą dažniausiai jau žino nuo ko pradėti paieškas ir tikslingiau formuoja klausimus, todėl greičiau randa tai, kas patinka.

Pagrindiniai patarimai kuriant originalius namus

Namai bus skirti visai šeimai, todėl pasirinkimai turi patikti visiems. Vieni žmonės greitai pajaučia, ko reikia ir gali išsirinkti per porą valandų, tuo tarpu kitiems komforto zonos paieškos užtrunka ilgiau.

Interjero salonų ekspertai pataria pirmiausia į saloną ateiti su asmenine savo namų vizija, žinoti temą, stilių ar bent kuria kryptimi formuojamas interjeras ir neieškoti baldų visiems kambariams iškart. L. Kalinauskaitė-Frosman rekomenduoja namų puošybą rinktis panašiu principu kaip suknelę.

„Suknelės juk neperkame dešimtmečiui į priekį, ją renkamės tokią, kokią norime vilkėti šiandien, gražiai atrodyti dabar, šią minutę. Namams turėtų galioti tokia pati taisyklė – stengtis įsirengti namus tokius, kokių nori dabar. Neverta išsikelti sąlygos, kad ir po daugelio metų interjeras nepabostų, išlaikytų rinkos vertę ar bendruomenės normas, nes paprastai tai veda prie originalių ir gražių namų idėjos atsisakymo“, - sako dizaino ekspertė. Ji priduria, kad siekis įsirengti namus, kurie būtų taip pat gražūs ir po dešimties metų yra vienas iš konservatyvumo bruožų. Neįmanoma suplanuoti emocijos, kuri bus po 10 metų, todėl pastangos rasti tokią puošybą, kuri nenusibostų ilgą laiką galiausiai priveda prie kokio nors bespalvio varianto, nesukeliančio jokių emocijų nei šiandien, nei po dešimtmečio.

Pasimetusiems ir nežinantiems nuo ko pradėti kurti savo svajonių būstą L. Butkienė pataria pirmiausia imtis virtuvės. Šiai zonai paprastai skiriama daugiausiai laiko, nes virtuvės baldai projektuojami individualiai, todėl reikia apgalvoti ne tik kokios spalvos ir dizaino norima, bet ir apsispręsti kokie daiktai ten bus laikomi, sugalvoti, kaip patogiai juos išdėstyti, kad būtų smagu ir malonu gaminti. Pasak jos, žmonės įprastai negaili laiko ir renkantis kokybišką valgomojo stalą bei patogias kėdes, nes šie baldai yra naudojami šeimos narių kiekvieną dieną ir net ne po kartą, taip pat čia sodinami ir vaišinami užsukę svečiai.

Kaip drabužiai gali atspindėti gyvenimo stilių, taip ir mūsų namai reflektuoja mūsų charakterį. Dienos pabaigoje kiekvienas pailsime tik mums asmeniškai tobulame būste – komforto zonoje, kuri atskleidžia mūsų paties asmenybę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis