Kada dizaineris būtinas, o kada jo visai nereikia?

Planuojantiems savo būstą interjero dizainas tampa vis svarbesnis. Šiandien didelė dalis šalies gyventojų, kurdami namus, yra linkę į pagalbą pasitelkti interjero dizainerius, kurie gali profesionaliai patarti, kaip praktiškai ir skoningai įrengti būstą. Tačiau su didėjančiu tokių dizainerių poreikiu, atsiranda ir problema: kaip, kuriant nuosavus namus, į savo erdvę įsileisti svetimą žmogų, kaip organizuoti patį darbą, ar įgyvendinti savo turimą namų viziją, ar visiškai pasitikėti dizaineriu?

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija.

Apie namų interjero kūrimą, skirtingus klientų poreikius, lūkesčius ir interjero dizainerių bei jų klientų bendravimo ypatumus kalbamės su interjero dizainerėmis Juste Žibūdiene bei Natalija Sirutiene ir „Domus galerijos“ vykdančiąja direktore Gintare Paškevičiene.

Gamintojo nuotr.

Kada dizaineris būtinas, o kada jo visai nereikia?

Viena didžiausių problemų, su kuria susiduria žmonės, planuodami būstą, yra manymas, jog sukurti stilingą interjerą yra labai paprasta ir tai gali atlikti kiekvienas. Visgi, interjero dizaineriai tam prieštarauja.

„Visuomet verta konsultuotis su profesionalais, nepriklausomai nuo srities. Žmonės net nesuvokia, ko ir kiek nežino, kai susiduria su tomis sritimis, kuriose neturi patirties. Natūralu, kad svarbiausia architekto bei interjero dizainerio užduotis – racionaliai suplanuoti erdves ir jų funkciją. Tai turėtų būti pradžia ir baziniai veiksmai bet kokiam interjerui ar kliento gyvenimo sąlygoms sukurti“, – mintimis dalijasi interjero dizainerė Natalija Sirutienė.

Visgi, pasak dizainerių, pasitaiko atvejų, kai patys žmonės turi gerą suvokimą, kaip turėtų atrodyti jų interjeras. Tuomet specialistas tampa reikalingas tik tuomet, kai tenka priimti sudėtingesnius sprendimus.

„Yra žmonių, kurie tikrai moka suderinti spalvas, detales bei turi gerą nuovoką. Žinoma, gal jų namai neatrodys kaip sukurti specialisto, bet kartais to ir nereikia. Jei matau, kad klientas orientuojasi šioje srityje, visuomet skatinu jį patį kurti interjerą. O jeigu kyla klausimų ar abejonių, visuomet galiu pakonsultuoti. Pasitaiko klientų, kurie kuria antrus ar trečius namus ir jau turi bendrą suvokimą, kaip vyksta būsto planavimas. Tokiais atvejais suprantu, kad mano konsultacijų reikia tik sudėtingesniems sprendimams“, – pasakoja interjero dizainerė Justė Žibūdienė.

Gamintojo nuotr.

Interjero dizainerio darbo užkulisiai

J. Žibūdienė pasakoja, kad pirmą kartą susitikusi su klientu aptarti poreikių, neskuba pasirašyti sutarčių ir pradėti darbo. Anot jos, labai svarbu išsiaiškinti, ko tiksliai jis pageidauja.

„Stengiuosi išsiaiškinti, ko tiksliai klientui reikia, kokie jo norai ir poreikiai. Manau, kad šiame darbe svarbiausias yra bendravimas – jeigu matau, kad „sutampa auros“, lengva susikalbėti, tuomet esu tikra, kad pasieksime geriausią rezultatą“, – sako J. Žibūdienė.

N. Sirutienė priduria, kad pirmą susitikimą su klientais stengiasi suorganizuoti vietoje, kurioje galima pamatyti įvairių interjero dizaino sprendimų, padedančių klientui apsispręsti, kokio interjero jis norėtų.

„Dėl to visuomet pirmą susitikimą organizuoju interjero ir baldų centre. Čia greitai ir konstruktyviai galima parodyti interjerų stilių įvairovę, išaiškinti produktų kokybę, asortimentą, peržvelgti naujas dizaino tendencijas“, – sako N. Sirutienė.

Gamintojo nuotr.

Nuo dizainerių braižo iki kurioziškų pageidavimų

Būsto interjeras – subjektyvus dalykas, nes jam įtakos turi skirtingos asmenybės, jų gyvenimo būdas bei pomėgiai. Atrodytų, kad jis ir turėtų būti kuriamas į tai atsižvelgus, tačiau, anot dizainerių, dažniau pasitaiko atvejų, kai klientai kreipiasi internete ar spaudoje pamatę dizainerių darbus ir norėdami panašų interjerą susikurti savo namuose.

„Besikreipiantys į mane ieško kažko panašaus į kitus mano darbus, pavyzdžiui, tokių pat detalių ar stiliaus, kuris atsispindi mano kurtuose interjeruose. Dažniausiai tai yra jaunos šeimos, planuojančius naujus namus, bet atsiranda ir vyresnio amžiaus žmonių“, – apie klientus bei jų poreikius pasakoja J. Žibūdienė.

Pasak Natalijos Sirutienės, yra buvę atvejų, kai žmonių poreikiai bei reikalavimai išauga iki tokio lygio, kad interjero dizaineriui tenka dirbti ekstremaliomis sąlygomis. Tai kartais priveda net prie kurioziškų ir netikėtų situacijų.

„Kartą turėjau klientą – egzotiškų žvėrių medžiotoją, kuriam reikėjo itin greitai sukurti visą interjerą. Prisimenu, kaip pasamdyti žmonės laukė nurodymo, kur tvirtinti kablius ir kabinti galingo svorio trofėjus, sudėlioti didelę kolekciją – apie pusšimtį žvėrių iškamšų. Pusė jų – milžiniško dydžio. Nebuvau pasiruošusi tokiam iššūkiui. Atskubėjusi į objektą – medžiotojo namą – buvau priblokšta, bet su iššūkiu palengva susitaikiau ir darbą pabaigiau“, – prisimena N.Sirutienė.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis