Interjero dekoras: dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurias darome visi

Tinkamas interjeras džiugina akį ir leidžia pailsėti. Pateikiame patarimus, kaip parinkti tinkamus baldus, teisingai dekoruoti namų sienas, pasirinkti tinkamą interjero spalvų gamą. Juk įsirengiant svajonių namus, kiekviena smulkmena yra svarbi. Pirmyn!

1. Tobulas interjeras
Kambarys, kuris atrodo kaip iš nuotraukos žurnale – klaida. Juk realybėje žmonės gyvena ne taip. Kataloguose ir žurnaluose nuotraukos spausdinamos specialiai tam, kad padėtų parduoti baldus ir aksesuarus, o profesionalūs dizaineriai siūlo jums idėjas, kaip gali atrodyti jūsų namai. Todėl iš nuotraukų žurnaluose tiesiog semkitės idėjų ir kurkite savitą, nepakartojamą, gyvą interjerą, kuriame bus patogu ir jauku gyventi būtent jums.

2. Idėjos
Rinkdamiesi interjerą mes dažnai pasikliaujame emocijomis ir noru užpildyti namus originaliausiomis idėjomis ir aksesuarais. Didžiuliai sėdmaišiai, keistos formos šviestuvai ir keisčiausių spalvų baldai mums atrodo būtent ta „razina“, kuri suteiks interjerui originalumo. Tačiau madingas tendencijas vertinkite atsargiai. Po kiek laiko jas pakeis kiti dizainerių pasiūlymai, tad nors pakeisti šviestuvą arba perklijuoti tapetus visgi įmanoma, atsikratyti iš mados išėjusių baldų daug brangiau ir sudėtingiau.

3. Nepatogios kėdės
Nėra nieko nemalonesnio, nei sėdėti ant nepatogios kėdės. Prieš pirkdami kėdes prie pietų stalo visų pirma ant kiekvienos atsisėskite, kad suprastumėte, ar jums bus patogu ant jų sėdėti ilgą laiką, ar jums tinka jų aukštis. Jei kėdes ir stalą perkate atskirai, būtina žinoti stalo išmatavimus, kad kėdės tiktų prie jo pagal aukštį.

4. Netvarkingas interjeras
Neestetiška netvarka ir chaosas namuose sukelia stresą ir sugadina malonų interjero įspūdį, kurį taip stengėtės sukurti. Išdėliokite namuose įvairias stilingas dėžes ir krepšius įvairioms smulkmenoms, kurios visada turi būti po ranka. Krepšius ir dėžes galima sudėti į lentynas, į spintą arba pakišti po stalu. Jei daiktų itin daug, geriausias sprendimas – įsigyti spintą su daug stalčių ir lentynų.

5. Netinkami baldai
Parodų salės daug didesnės nei jūsų svetainė, atsižvelkite į tai rinkdamiesi ir pirkdami baldus. Tai, kas parduotuvėje atrodo patrauklu, gali netikti jūsų svetainės erdvėje. Norėdami išvengti klaidų, kai renkatės baldus, nepamirškite:

• nusibraižyti patalpos plano ir jame nurodyti, kur stovės stalas, foteliai, spinta, atsižvelgdami į jų dydį. Numatykite patogius praėjimus tarp baldų;
• nesistenkite sutalpinti kuo daugiau objektų;
• išsimatuokite kambarį, tai padės išvengti klaidų.

6. Per daug spalvų
Jei interjere per daug spalvų ir raštų, jis atrodo perpildytas, pernelyg margas, jame sunku susikaupti. Tokiame kambaryje akys labai greit pavargsta. Įsirengdami būstą naudokite 2-3 spalvas, o kitas naudokite dekoruodami kambarius aksesuarais.

7. Grindų kilimai
Dažniausiai daroma klaida – iš pradžių nusipirkti kilimą, o paskui bandyti jį įtalpinti tarp baldų. Reikia daryti atvirkščiai. Pirmiausia nubraižykite kambario planą, nurodykite dydžius. Nuspręskite, kokio dydžio kilimas reikalingas ir tik tada eikite jo pirkti.
Kilimas ant grindų visada jungia baldų grupę, pavyzdžiui, minkštą kampą, mažą staliuką ir krėslą arba vienos zonos baldus. Kad tvirtai stovėtų, visas priekines baldų kojeles stato ant kilimo.

8. Netinkamas apšvietimas
Dienos metu name reikalingas skirtingo intensyvumo apšvietimas. Tai priklauso nuo patalpos paskirties ir dienos meto. Interjere naudokite įvairų apšvietimą: lempas, prie sienos tvirtinamas lempas, mažas lemputes, stalines ir pastatomas lempas, LED juostas.

Dabar galėsite pasirinkti tą, kuris reikalingas. Dar vienas puikus išradimas – apšvietimo reguliavimo įtaisas. Jį nesudėtinga įmontuoti, naudoti, o ir kainuoja jis ne itin daug. Su juo lengva reguliuoti apšvietimo intensyvumą, nustatyti reikiamą.

9. Paveikslai ir plakatai ant sienų
Jei norint apžiūrėti paveikslą, plakatą ar nuotrauką ant sienos reikia pakelti galvą, vadinasi, pakabinote per aukštai. Prisėsti ir pasilenkti – irgi neteisinga. Idealus papuošimo ant sienos aukštis – jūsų akių lygis. Atkreipkite dėmesį į durų lygį – nuotraukos ir paveikslai turi kabėti ne aukščiau šio lygio. Jei nusprendėte pakabinti paveikslą virš minkšto baldo, atstumas nuo paveikslo apačios iki sofos atkaltės turi būti ne mažesnis 20 cm.

10. Sintetiniai baldų užtiesalai
Saugote baldu, stengiatės jų nesutepti? Suprantama, bet sintetiniai, polietileniniai užvalkalai – ne vienintelė išeitis. Yra įdomesnių, patogesnių būdų – yra apsauginių purškalų minkštiems baldams, galima užkloti sofą pledu ir padėlioti pagalvėlių. Papildoma puošmena gali tapti gražus užtiesalas.

11. Nepamirškite langų
Tai vienas nesudėtingiausių ir nebrangiausių būdų įnešti į kambarį naujumo. Įprastai užuolaidas kabina 5 – 7 cm virš lango. Jei lubos neaukštos, užuolaidas galima kabinti tiesiai nuo lubų – tada kambario sienos atrodys aukštesnės. Galima pakabinti ant lango linines užuolaidas – saulėtą dieną užtemdysite kambarį, o ir pačios užuolaidos taps interjero puošmena.

12. Nebijokite spalvų
Daugumai žmonių patinka ryškios, sodrios spalvos, tačiau taikyti jas interjere vijo, abejoja, ar mokės tinkamai parinkti. Neatsižadėkite mėgstamų spalvų, pasinaudokite mūsų patarimu – prieš remontą nudažykite sieną jums patinkančia spalva. Kelias dienas stebėkite, kaip spalva atrodo ryte, dieną, vakare, esant dirbtiniam apšvietimui, ar nevargina. Paskui neliks abejonių, koks atspalvis jums yra komfortiškas.

13. Per daug niekučių
Aksesuarai, niekučiai, papuošimai – galite vadinti tai, kaip norite, bet dažniausiai viso to per daug. Apsidairykite – daugelis niekučių kažkada jums patiko, bet dabar nebeaktualūs. Nereikia išstatyti visko, ką turite, apdėlioti visus paviršius. Atrinkite tuos aksesuarus, kurie atitinka interjero stilių, dera vieni su kitais. Gerai parinkta nedidelė kolekcija visada atrodo geriau nei chaosas.

14. Dirbtiniai augalai
Tai ginčytinas klausimas, tačiau mes manome – dirbtinės gėlės nepuošia interjero. Jos renka dulkes ir neįneša į namus gyvybės, kaip gyvos gėlės. Žinoma, gyvos gėlės brangesnės, tačiau gražiau atrodo, kvepia. Na, nebūtina nuolat pirkti gyvų gėlių pamerkti, vietoje jų galima pastatyti vazą su ryškiais vaisiais – citrinomis, apelsinais, obuoliais) ar kompoziciją su bambuko ūgliais.

15. Per daug sofos pagalvėlių
Sofos (interjero) pagalvėlės labai puošia kambarį, bet kai jų per daug, jos trukdo patogiai sėdėti ar gulėti ant sofos. Nešvaistykite pinigų bereikalingoms pagalvėlėms. Vietoj jų įsigykite sienos dekorą, kurį galėsite apžiūrinėti sėdėdami ant sofos.

16. Kilimėlis prie unitazo
Dažnai kilimėlis prie unitazo būna iškirptas pagal unitazo apačią, kad jį galima būtų patiesti prie pat unitazo. Nerekomenduojame pirkti tokio tipo kilimėlio. Tai nehigieniška, nes tokį kilimėlį teks labai dažnai skalbti, be to, bus sunku atsikratyti nemalonaus kvapo. Įsigykite stačiakampį kilimėlį ir patieskite jį kiek tolėliau nuo unitazo pagrindo.

17. Per daug nuotraukų
Mes esame sentimentalūs, todėl dažnai sienas, stalus, lentynas puošiame artimųjų, draugų ar mums svarbių įvykių nuotraukos. Tai nepuošia interjero, o ir pačiai nuotraukai neįmanoma skirti dėmesio nes jis išsiblaško, kai nuotraukų tiek daug. Sprendimas? Išsirinkite kelias pačias ryškiausias, maloniausias emocijas keliančias nuotraukas ir pakabinkite jas ant sienos ar padėkite ant lentynos. Kitas nuotraukas sudėkite į teminius albumus pagal datas ir įvykius. Taip jūs lengvai rasite tas nuotraukas, kurias norėtumėte peržiūrėti ar parodyti kitiems, o interjeras bus lengvas ir harmoningas.

18. Prieškambario ignoravimas
Prieškambaris – puiki galimybė prisistatyti, kas jūs, kokie jūsų namai, ką jūs mėgstate. Prieškambaris nebūtinai turi būti grandiozinis, tačiau bet koks prisistatymas geriau nei nieko. Įsirengdami prieškambarį nepamirškite spalvų ir raštų. Ant sienos pakabinkite veidrodį ar paveikslą. Gražus, didelis veidrodis vizualiai gerokai padidins šios dažniausiai nedidelės patalpos plotą. Nepamirškite prie išėjimo pakabinti lentynėlių, ant kurių galima pasidėti raktus, skėtį, laiškus, pakabinti rankinę.

19. Teminio interjero dekoras
Namų interjeras turi būti tikras ir parodyti, kur jūs realiai esate. Jei jums patinka tropikų paplūdimys, dekorui pakaks kelių akcentų, tokių kaip kriauklės ar koralai, palmės vazonuose ir atitinkama spalvų gama. Tokie akcentai turi kelti malonias asociacijas, bet kartu palikti erdvės fantazijai, neužgožti minčių. Nepaverskite visos patalpos Havajų paplūdimiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis