Erdvės stygius: kaip gyventi patogiai ir jaukiai mažame bute

Gyvenimas mažame bute gali turėti trūkumų, tačiau kiekvienas stengiamės, kad mūsų namai būtų komfortiški ir jaukūs. Dažniausia diskomforto priežastis – laisvos erdvės stygius. Žinoma, nėra taisyklių be išimčių, tačiau kuriant mažo buto interjerą tam tikri dėsniai egzistuoja. Tad belieka konsultuotis su dizaineriu ar pasikliauti savo išmone ir, vadovaujantis protingais patarimais, įgyvendinti sumanymus.

Būdai, norai, galimybės

Norint sukurti patogų ir jaukų nedidelio ploto buto interjerą, reikia paisyti tam tikrų taisyklių ir pritaikyti jau išbandytus sprendimus. Realiai padidinti buto plotą galima tik vienu būdu – išgriauti pertvaras (tik ne atramines sienas!) ir sujungti į vieną didelę erdvę kelias patalpas. Taip pat ir lodžiją. Tik nepamirškite, kad darant tokias rekonstrukcijas reikės pasirūpinti leidimu.

Ne toks radikalus erdvės didinimas – zonavimas. Sukurti atskiras gyvenamąsias zonas galima net ir vieno kambario bute – dideliu akvariumu, baru, širma, knygų lentyna. Mažame bute reikia stengtis maksimaliai išnaudoti visus erdvės centimetrus, kampus – taip pat, statant juose specialiai jiems skirtus baldus.

Atsisakykite patalpų paskirties stereotipų. Miegamąjį perkelkite į didžiausią kambarį, kuriame gal dar įrengsite ir darbo kampą, o svetainei atiduokite nedidelę, bet jaukią miegamojo erdvę. Senuose namuose aukštomis lubomis yra galimybė kambario dalį padalyti į du aukštus ir miegamą vietą įsirengti antrame. Kitas variantas – suprojektuoti podiumus. Tokia konstrukcija visų pirma sukurs atskirą kambario zoną, antra – vietą po podiumu galima panaudoti daiktams ar ištraukiamai lovai laikyti.

Mažame bute neturėtų vyrauti daugiau nei dvi ryškios spalvos – baldų, kilimų ir užuolaidų. Šviesius atspalvius subalansuosite juodais elementais – paveikslo rėmais, pagalvėlėmis, vazomis. Juoda spalva geba visus atspalvius sukoncentruoti į vieningą spalvinę gamą.

Langai ir užuolaidos

Jeigu lango rėmus nudažysite sienų spalva, vizualiai praplatės ir langas, ir siena. Siaurą langą praplatinsite, jeigu pusiau permatomas užuolaidas pakabinsite už jo nišos ribų, uždengdami iš šonų šiek tiek ir sienos. Giliai į sieną įleistiems langams su plačia palange tiks užuolaidos prie pat stiklo. Atsivėrusi tuščia palangės plokštuma tarsi praplatins kambario erdvę, o atvirą palangės plotą galima panaudoti kaip lentyną. Tačiau dekoruokite ją santūriai: užteks vieno nedidelio gėlių vazonėlio, keleto knygų ar krūvelės žurnalų. Langą su plačia palange galima uždengti pastatoma mini širma, kurią, reikalui esant, lengvai nuimsite. Nedideliame bute reikėtų atsakingai rinktis užuolaidas. Labiausiai tiktų natūralūs audiniai: šviesių pastelinių spalvų linas, medvilnė, šilkas.

Atspalvį ir piešinį, žinoma, derinsite prie bendro interjero, tačiau dizaineriai rekomenduoja vis dėlto atsisakyti tamsių spalvų ir stambių raštų. Venkite sunkių naktinių užuolaidų, rinkitės ploną, krentantį audinį. Apskritai mažame bute, nepaisant to, ar palangės plačios, ar siauros, labiausiai tiktų prie stiklo priglundančios ritininės užuolaidos.

Nedidelio buto baldai

Visų pirma nuteikite save: kuo baldų mažiau, tuo geriau. Rinkitės tokius daugiafunkcius daiktus kaip fotelis-lova, sofa-lova, lentyna-pertvara, atviras lentynas ar baldus stiklinėmis durelėmis. Uždari baldų fasadai apsunkina erdvę. Kita vertus, jeigu interjero daiktus pirksite atsižvelgdami tik į jų kompaktiškumą ir grakštumą, didelė rizika, kad bendras patalpos vaizdas bus ne itin vykęs.

Dažniausiai mažagabaritinis butas neišsiskiria aukštomis lubomis. Kad viršutinė plokštuma nespaustų, o bute būtų daugiau oro ir šviesos, interjerą kurkite pasinaudodami rytietiško stiliaus elementu – žemais baldais. Kuo baldai žemesni, tuo aukštesnės atrodys lubos. Žemi baldai tiks ir ant podiumo. Baldų salonų asortimentas paprastai palankesnis didesnėms erdvėms. Mažo buto savininkai turi dvi išeitis: gamintis baldus pagal užsakymą arba pirkti baldus-transformerius: suskleidžiamus stalus ir kėdes, atlenkiamą lovą, kuri dieną virsta priekine spintos plokštuma, fotelį-lovą, dviaukštę lovą vaikams, sofą su ištraukiamais stalčiais patalynei ir t. t.

Mažame dar mažesnis: virtuvė, vonia, prieškambaris

Virtuvė. Net ir 5 kvadratinių metrų virtuvėje nereikėtų atsisakyti virtuvinio baldų komplekto. Optimalus jo išdėstymas – vienoje linijoje arba L raide. Puikus sprendimas – blizgūs, šviesą atspindintys paviršiai. Ideali virtuvės spintelė – horizontaliai ištęsta su į viršų atsidarančiomis durelėmis. Funkcionaliai galima panaudoti palangę, paverčiant ją papildomu stalviršiu. Į palangę galima įmontuoti plautuvę. Vietos sutaupysite senus radiatorius pakeitę šiuolaikiškais, kompaktiškais.

Vonios kambarys. Jeigu čia telpa tik pusantro metro vonia ir nedidelis praustuvas, privalėsite kažką aukoti. Paprasčiausia išeitis – sujungti vonios kambarį ir tualetą. Tai duos šiek tiek ploto. Vonią teks pakeisti žymiai kompaktiškesne dušo kabina. Šiek tiek erdvės galima sutaupyti naudojant pakabinamą santechniką. Vizualiai erdvę didina bendras apšvietimas, blizgūs paviršiai ir veidrodžiai. Vonios kambaryje nelaikykite jokių drabužių, išskyrus chalatus. Dizaineriai pataria vonios apdailą pradėti nuo sienų ir grindų keraminių plytelių pasirinkimo. Jos turėtų būti nedidelės, pastelinių atspalvių.

Prieškambaris. Ši mažytė, dažniausiai be tiesioginės šviesos erdvė yra ankšta ir prigrūsta daiktų. Vadovaukitės minimalizmo principu – tik tai, kas reikalinga! Tad teks atsisakyti įvairių smulkių aksesuarų, neturinčių funkcionalios paskirties, ir, kas blogiausia, sukuriančių netvarkos įspūdį. Dėl šios priežasties nėra gerai atvira kabykla. O štai veidrodis būtinas ne tik dėl funkcijos, jis dar ir vizualiai praplės aplinką. Prieškambario sienas dažykite šiek tiek tamsesne spalva nei kambario. Iš tamsesnės patalpos perėję į šviesesnę, pasijusite didesnėje erdvėje.

Kur, ką ir kaip paslėpti?

Pirmiausia atsikratykite nereikalingų daiktų, o būtinus, kurie neskirti pašalinių žvilgsniams, sukraukite į vienodas dėžes ar pintus krepšius. Šie estetiški daiktai, kaip dekoratyviniai akcentai, puikiai atrodys sudėti ant viršutinių atvirų lentynų ar po suolais. Visa tai, ko nepanaudojote nė karto per dvejus metus, dovanokite ar išmeskite be gailesčio. Knygas laikykite siaurose lentynose, įrėminančiose duris. Ilgiausio kambario galą atskirkite veidrodinėmis durimis, ten atsiras vieta drabužinei-sandėliukui. Užsisakykite ištraukiamus iš po lovos stalčius, kur sutalpinsite patalynę, skalbinius, atsargines pagalves, apklotus svečiams. Įrenkite uždaras lentynas, antresoles vonioje ir tualete, ten sutilps nesezoniniai drabužiai ir batai, buitinė technika. Vietoje taburečių naudokite pufus, jų viduje taip pat daug kas telpa.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis