Eksperčių patarimai, kaip susikurti asmeninę oazę nuosavame balkone

Nusistovėjus maloniems, pavasariškiems orams ir saulei vis labiau lepinant savo spinduliais, imame jausti didelį norą kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Deja, miesto gyventojai, kurie nėra nuosavo kiemo savininkai, paprastai neturi galimybės džiaugtis terasos teikiamais malonumais. Tačiau išeitis visada yra – daugiabučio gyventojas savo balkoną visai nesudėtingai gali transformuoti į nedidelę ir jaukią poilsio erdvę.

Nuo ko pradėti?

Mūsų balkonai nėra tokie dideli, kaip norėtųsi, bet ir juose galime susikurti jaukią atmosferą ir vakarus praleisti balkonuose. Nusprendus savo balkone įsirengti poilsiui skirtą erdvę, interjero dekoratorė Asta Remeikienė (švenčių dekoravimo studija „Asta Deco“) pirmiausia pataria jį atlaisvinti nuo nereikalingų daiktų, kad jis netaptų sandėliavimo patalpa. Kitas svarbus dalykas – balkono techninės būklės įvertinimas. Įsitikinkite, kad jis yra saugus (neištrupėjęs, yra tvarkinga apsauginė tvorelė). Išsivalius balkoną, ateina metas pasirūpinti kosmetiniais apdailos padailinimais, baldais ir gėlėmis.

Balkono apdailos ypatumai

Jeigu namas yra senos statybos ir jūsų netenkina esama balkono apdaila, pavyzdžiui, pagrindinė jo medžiaga yra apsidėvėjęs betonas, galimi šiokie tokie pakeitimai. Interjero dizainerė Ingrida Bieliauskė (interjero dizaino studija „October“) pastebi, kad betoninė balkono grindų danga yra itin šalta medžiaga ant kurios nėra malonu stovėti, tad ją ji rekomenduojama paslėpti po apdaila, nes taip ne tik išvengsite betoninių grindų nelygumų, bet ir suteiksite balkonui jaukumo.

Yra kelios medžiagos tinkančios tokiai erdvei. Jeigu balkonas yra neįstiklintas, dizainerė rekomenduoja rinktis lauko grindų terasines lentas iš natūralaus medžio, jos nebijo drėgmės ir yra ypač aktualios žmonėms mėgstantiems į balkoną išeiti basomis. Galima rinktis ir akmens masės plyteles, tik ši medžiaga karštomis vasaros dienomis stipriai įkaistą, o vėsiais vakarais atvėsta. Jeigu balkonas yra įstiklintas, betonines grindis galime uždengti parketu, laminatu arba kilimine danga.

Kalbėdama apie balkono sienų apdailą I. Bieliauskė sako, kad jų apdailai galima rinktis dažymą, medinių lentučių pakalimą arba imitacines klinkerines plyteles. Kad ir kokią apdailą pasirinksite, svarbu, kad sienos būtų šviesiai neutralios spalvos. Svarbu paminėti, jog naujos statybos namuose nederėtų eksperimentuoti su apdaila, kadangi medžiagos ir spalvos turi atitikti architektų keliamus reikalavimus namo fasadams.

Shutterstock

Balkono baldų pasirinkimas

Kadangi mūsų krašte oro sąlygos per daug nelepina, dažnai lyja, dekoratorė A. Remeikienė sako, kad baldai turėtų būti atsparūs lauko sąlygoms, patogūs valyti. Jie gali būti tiek plastikiniai, tiek metaliniai, tiek mediniai. Taip pat galima juos pasigaminti ir patiems, pavyzdžiui, iš euro palečių.

Dizainerė I. Bieliauskė priduria, kad prieš perkant baldus būtinai reikia išmatuoti balkoną. Ji rekomenduoja rinktis patogius ir kompaktiškus baldus, kad neapkrautumėte erdvės. Balkonui ypač tinka sulankstomos kėdės su staliuku, o jeigu turite daugiau vietos, galite numatyti lauko sofą ir kavos staliuką. Svarbu paminėti, kad gamintojai dažnai siūlo lauko sofas su daiktadežėmis, tad taip galima išspręsti retai naudojamų daiktų sandėliavimo klausimą.

Būdai, kaip apšviesti balkono erdvę

Balkono apšvietimui A. Remeikienė siūlo rinktis lempučių girliandą. Ji suteiks ne tik romantiškumo, šventiškumo, bet taip pat puikiai apšvies erdvę. Jei toks apšvietimo tipas jums nėra priimtinas, galite pasirinkti mobilius, įkraunamus šviestuvus. Jie būna nedidelių gabaritų, maitinami įkraunamos baterijos arba elementų. Dekoratorė priduria, kad visada svarbu atminti, kad lauke naudojami elektros prietaisai turi turėti ne mažesnę hermetiškumo ir apsaugos nuo drėgmės klasę kaip IP44. Visgi pats paprasčiausias balkono apšvietimo būdas yra žvakės, bet jos turi būti apsauginiuose induose.

Shutterstock

Jaukumo kūrimas

Jaukumą balkone, pasak I. Bieliauskės, galima kurti įvairiais būdais. Dizainerė pataria rinktis baldus ir detales pagamintus iš natūralių medžiagų, pavyzdžiui, medinius arba pintus baldus, šviestuvus. Papildomo jaukumo balkonui suteikia tokios detalės, kaip: jaukus kilimas, pagalvėlės su pledu, žvakidės. Taip pat tokiai erdvei ypač daug jaukumo ir poilsio oazės jausmo suteiks dekoratyvinė augalija. Jeigu turite nedaug vietos, augalus galima kabinti vazonėliuose ant sienų, arba nuleisti nuo lubų. I. Bieliauskė pabrėžia, kad geriau balkono neapkrauti spalvomis (pasirinkite nedaugiau kaip tris spalvas ir derinkite taip, kad prireikus galėtumėte nesunkiai jas pakeisti).

Dar keletas praktiškų patarimų

Dekoratorė A. Remeikienė pateikia dar keletą sumanių sprendimų, kurie padės balkoną paversti nuostabiu poilsio kampeliu. Jei nėra konstrukcinio stogo, ji pataria pagalvoti apie skėtį balkone. Jie turi stacionarius ir sunkius padus, todėl atlaikys ir stipriausius vėjus. Skėtis apsaugos nuo tiesioginių saulės spindulių, taip pat esant lietui jis šiek tiek baldus saugo nuo lietaus. Po skėčiu dekoratorė siūlo tvirtinti lempučių girliandas.

Mėgstantys klausytis garsų, balkone gali pasikabinti vėjo varpelių, vėjo gaudyklių, į gėlių vazonėlius galima susmaigstyti skirtingo dydžio vėjo malūnėlius.

Shutterstock

Renkantis gėles, A. Remeikienė pataria atsižvelgti į jų kvapą (vienos jį skleidžia žydėdamos, kitos po lietaus). Nužydėjus vasaros gėlėms, ji skatina neapleisti balkono. Pavyzdžiui, rudenį galima pasisodinti viržius, kurie ilgai išlaiko savo spalvą, žiemos periodu jie tarsi užmiega ir apsnigti atrodo fantastiškai gražiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis