Architektės patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkantis namų interjerą

Daugeliui gyventojų įsigijus būstą vieni iš pirmiausiai kylančių klausimų – kaip jį įsirengti ir kokį interjero stilių pasirinkti? Šiandien, kai interjero sprendimų pasirinkimas yra, atrodytų, neribotas, išsirinkti tinkamiausią ir artimiausią sau gali būti ne taip ir paprasta. Ekspertai sako, kad įsirenginėdami būstą lietuviai daugiausia dėmesio skiria svetainės ir virtuvės erdvėms, tačiau savo namų stiliumi rūpindamiesi be specialistų pagalbos neretai pridaro klaidų, dėl kurių vėliau gailisi.

Rinkdamiesi interjerą lietuviai – jau drąsesni

Statybų ir darnios nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „YIT Kausta“ marketingo ir pardavimų vadovė Jurga Vilkenė pastebi, kad lietuviams vis dar artimiausias – skandinaviško stiliaus interjeras ir baldai, tačiau pastaruoju metu į savo namus gyventojai vis dažniau nori įsileisti daugiau spalvų.

„Jei anksčiau buvo laikotarpis, kai namų interjeruose dažniausiai buvo pasirenkamos šviesios spalvos, tai dabar nebebijoma ir tamsesnių atspalvių, įvairesnių spalvinių sprendimų ir akcentų. Steriliai baltas interjeras jau nebėra toks populiarus“, – sako J. Vilkenė.

Architektė Justina Gabrionytė taip pat pastebi šiek tiek besikeičiančias lietuvių būsto interjero tendencijas ir prognozuoja, kad jau ganėtinai įprastas „skandinaviškumas“ gyventojams vis labiau pabos.

Gamintojo archyvas

„Pasaulinės interjero dizaino tendencijos į lietuvių namus paprastai atkeliauja šiek tiek vėluodamos, todėl galima spėti, kad netrukus gyventojai savo namuose vis dažniau norės gilesnių, sodresnių spalvų – vario, žalvario, tamsiai mėlynos, žalsvos akcentų. Būtent tai šiuo metu yra populiaru Europoje. Dalis lietuvių jau seka jomis ir savo namuose nori drąsesnių sprendimų, o ne santūraus minimalizmo“, – sako J. Gabrionytė.

Gamintojo archyvas

Svarbu vientisumas

Šiuo metu nauji būstai dažniausiai yra išplanuojami taip, kad svetainė ir virtuvė būtų vienoje erdvėje ir ji, J. Vilkenės teigimu, paprastai tampa pagrindine namų dalimi, savotišku centru, kuriame praleidžiama daugiausiai laiko. Dėl to ir į šių erdvių interjerą paprastai investuojama daugiausiai.

Vis tik J. Gabrionytės teigimu, norint sukurti išties vientisą, estetišką ir patogią namų aplinką vienodai dėmesio reikėtų skirti visoms namų erdvėms ir kambariams.

Gamintojo archyvas

„Vienas iš esminių stilingo interjero bruožų būtent ir yra vientisumas, tad jei visos pastangos dedamos tik į vieno kambario įrengimą, kitus tarsi nustumiant į šalį, gero bendro rezultato tikėtis neverta. Be to, svarbu iš karto turėti pagrindinę interjero idėją, tam tikrą braižą, kuris atsispindėtų visose namų erdvėse. Nenumatant galutinio tikslo, kaip bus norima gyventi, būstas gali tapti pernelyg eklektiškas arba nejaukus“, – sako J. Gabrionytė.

Kiekvienam būstui – individualus interjeras

J. Vilkenė savo ruožtu pažymi, kad renkantis namų interjerą reikėtų vengti tiesiog aklai kopijuoti, kokiame nors interjero žurnale ar pas draugus matytus sprendimus, bet atsižvelgti į savo namų ypatumus ir individualius poreikius.

„Tai, kas tinka vienose erdvėse, nebūtinai tiks kitose. Prieš imantis įgyvendinti kokią nors viziją reikėtų gerai įvertini, ar esamomis sąlygomis ji yra tinkama. Be to, reikėtų nuspręsti, ar namuose norima daugiau erdvės, ar galbūt svarbu yra būsto šviesumas, jaukumas“, – sako J. Vilkenė.

Gamintojo archyvas

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, tuo metu J. Gabrionytė planuojant būsto erdves pataria atkreipti dėmesį ir į būsto poziciją pasaulio šalių atžvilgiu. Anot architektės, svetainę ir gyvenamąsias erdves, jei įmanoma, patartina rinktis su į pietų pusę orientuotais langais. Taip užtikrinant pakankamą šviesos ir šilumos kiekį jose. Miegamojo, kur šviesos tiek daug nereikia, langai gali būti ir šiaurinėje namo pusėje. Šviesa labai svarbi būsto erdvių interjerui, kadangi jos intensyvumas ar jos kritimo trajektorijos interjero dizaine yra ne mažiau svarbūs nei apdailos ir baldų spalvos bei tekstūros.

Svarbu gerai apgalvoti

J. Gabrionytės teigimu, norint susikurti jaukius ir stilingus namus, svarbu ne tik gera vizija, bet ir nepriekaištingas jos įgyvendinimas.

„Dažnai gyventojai susiradę kokį nors interjero variantą internete ar specializuotuose žurnaluose mano, kad savo jėgomis galės jį nesunkiai susikurti namuose. Vis tik dažniausiai paaiškėja, kad ne viskas taip paprasta. Neretai gyventojai susiplanuoja tokias erdves, kuriose nepatogu gyventi arba susikuria ne visai jaukų, standartizuotą apšvietimą. Dėl tokių klaidų dažnas vėliau gailisi“, – sako J. Gabrionytė.

Gamintojo archyvas

Architektės teigimu, didelę įtaką jaukumui ir gerai savijautai namuose turi parinktos spalvos, baldų ir puošybos elementai. Netinkamai panaudoti jie kuria disharmoniją arba tiesiog trukdo žmonių judėjimai erdvėse. Be to, dažnai žmonėms sunkiai sekasi atrasti estetikos, kokybės ir kainos balansą.

„Neretai suklystama ir priimant stilistinius pasirinkimus. Pagrindinės klaidos šiuo požiūriu – pernelyg eklektiškas spalvų gamos pasirinkimas bei tarpusavyje nederantys interjero elementai. Eklektiškas interjeras nebūtinai visuomet yra neskoningas ar negražus. Vis tik kuriant tvarkingą, jaukų, švarų namų interjerą patartina susiskirstyti visą buto ar namo spalvinę gamą į tris pagrindinius skyrius ir tomis pačiomis spalvomis bei jų atspalviais varijuoti visose patalpose“, – sako J. Gabrionytė.

Net ir nedidelės smulkmenos, anot J. Vilkenės, vėliau gali gerokai sugadinti galutinį rezultatą, todėl reikėtų nepamiršti ir praktinių dalykų. Pavyzdžiui, neretai susikoncentravus į bendrą estetinį vaizdą visai pamirštama pagalvoti apie patogiose vietose esančius elektros lizdus ir jungiklius, kuriuos užstoja baldai ar kiti interjero sprendimai. Dėl to kuriant interjerą svarbios net ir smulkiausios detalės bei kruopštus planavimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis