Architektė pataria: kaip išspręsti mažos virtuvės galvosopį

Įsirenginėjate ar imatės esminių permainų savo namuose? Tuomet laukiame Jūsų klausimų: manonamai@delfi.lt. Primename, kad siųsdami klausimus sutinkate, jog tiek pasirinkti klausimai, tiek atsakymai bus publikuoti mūsų portale.

Skaitytojos klausimas: „Labai apsidžiaugiau pamačiusi šią rubriką. Deja, turime vieną didelę problemą, kurios be profesionalų pagalbos nesugalvojam, kaip išspręsti. Gyvenam 2 a. name, statytame prieš 40 metų. Mūsų problema – labai maža virtuvė. Gyvenam šešiese – aš su vyru, 3 mūsų vaikai ir mano mama. Gyvenamąsias erdves pasiskirstėme, kaip sugebėjome, naudojamės viena vonia kartu su tualetu. O štai virtuvėje sunkiai telpame, visi kartu negalime net susėsti pavalgyti.

Prisegu I a. planą – jame turėtų matytis, kad virtuvė yra pereinama (įėjimas iš kiemo pusės, per virtuvę einame į koridorių ir toliau). Esame svarstę visokių variantų – ir griauti sieną į gretimą kambarį, ir įėjimą į rūsį kelti į kitą vietą, net priestatėlį lipdyti, tačiau taip ir nesiryžtame nei vieno iš variantų įgyvendinti. Aš ir visa mano šeima būtume labai dėkingi architektams už keletą idėjų, kaip racionaliau išnaudoti virtuvės plotą.“

Planas
Planas
Asmeninio archyvo nuotr.

Architektės atsakymas: „Labai sunku patarti, kaip spręsti jūsų problemą, matant tik planelį. Negaliu pasakyti, ar yra galimybė iškelti rūsio laiptus į kitą vietą – reikėtų architektui arba konstruktoriui situaciją įvertinti apžiūrėjus pastatą. Taip pat nežinau ar galima naikinti virtuvėje esančią krosnį – jeigu ji yra šildymo sistemos dalis, tuomet, be abejo, jos griauti negalima. Jeigu nuspręsite plėsti virtuvę į gretimą kambarį, reikės daryti rekonstrukciją, nes panašu, kad vidurinioji siena yra laikanti.

Tačiau, nepadidinus esamos patalpos, akivaizdu, jog vietos maisto gaminimui ir šešių vietų valgomojo stalui niekaip neužteks. Pateikiu tris variantus, kurie galbūt padės nuspręsti kuria linkme judėti, tačiau, bet kuriuo atveju, be architekto projektavimo paslaugų neapsieisite.

Pirmame variante panaikinau rūsio laiptus ir krosnį. Šiuo atveju nenukenčia gyvenamieji kambariai, o šeima jau gali susėsti prie bendro stalo. Tačiau, net jei ir yra galimybės griauti krosnį ir iškelti laiptus, tai gali brangiai atsieiti.

Planas
Planas
Asmeninio archyvo nuotr.

Antrame variante neliečiau laiptų, bet „išgrioviau“ krosnį ir „praplėčiau“ patalpą gretimo kambario sąskaita. Šis išplanavimas geras tuo, kad, nors virtuvė nebus labai erdvi, bet neprarasite gretimo kambario.

Planas
Planas
Asmeninio archyvo nuotr.

Trečiame variante siūlau sprendimą tuo atveju, jei negalima keisti laiptų vietos ir naikinti krosnies. Šiuo atvetu gauname didelę virtuvę su erdvia valgomojo zona, bet tenka atsisakyti šalia esančio kambario.“

Planas
Planas
Asmeninio archyvo nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis