Ant bangos: patarimai ir triukai, kurie padės moderniame interjere rasti vietos augalams

Augalai šiuo metu vertinami kaip vienas svarbiausių dizaino akcentų. Svarbu žinoti, kad augalai gali padidinti laimės pojūtį, suteikti energijos ir produktyvumo. Naujausiomis tendencijomis dalijasi Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

Augalai moderniame namų interjere tampa dar didesniu iššūkiu, nes toks dizainas reikalauja švarių linijų ir paprastumo, o juk gamta iš esmės yra laukinė ir chaotiška. Vis dėlto, tai nereiškia, kad šiuolaikiniame namų interjere augalams vietos nėra. Visada galima rasti būdų tinkamai ir kūrybiškai įtraukti augalus į interjerą, kad šie taptų ne ką mažiau reikšmingi nei kiti kambario dekoro elementai.


Dizaineriai vis labiau skatina įprastas orchidėjas pakeisti kambarinėmis gėlėmis, kurios buvo nepelnytai pamirštos: dracena, alokasija, kalatėja ir kt. O jei mėgstate minimalizmą net besirenkant augalus, tuomet jums tiktų sukulentų kuklumas.


Svarbu ne tik atsižvelgti į akivaizdų dizaino kūrimo aspektą, bet ir žinoti, kuriems augalams ši erdvė tinkama augti, koks yra namų šeimininkų gyvenimo būdas ir kiek dėmesio augalams jie gali skirti. Juk nė vienas iš mūsų nenori tapti augalų žudiku.


Pats metas prisiminti savo namuose šiuos augalus:


Paprastasis storlapis


Šviesa: šiam augalui tinkamas vidutinis apšvietimas ir didelis netiesioginių saulės spindulių kiekis. Vanduo: šio augalo dažnai laistyti nereikia, todėl jis – puikus trijuostės sansevjeros kompanionas. Prieš laistydami šį augalą įsitikinkite, ar žemė visiškai išdžiūvusi. Jei norite džiaugtis estetiškai patrauklia kompaktiška augalo forma, galite storlapį genėti. Be sąžinės graužaties pašalinkite negyvus ar mirštančius lapelius bei stiebelius.


Papartūnai ir turklenis (terariume)


Šviesa: šiam augalui tinkamos mažai apšviestos ar netiesioginių saulės spindulių apšviestos vietos. Vanduo: šiam augalui tinkama gerai drenuota ir drėgna dirva su pakankamu organinių medžiagų kiekiu. Papartūnai mėgsta būti purškiami.


Difenbachija (tobulas augalas pradedantiesiems)


Vanduo: šiam augalui tinkamos gerai apšviestos vietos, o vasaros metu svarbu jį gausiai laistyti. Dirva turi būti drėgna, bet ne šlapia. Nuo kovo iki spalio mėn. šį augalą rekomenduojama tręšti kas antrą savaitę jį laistant ir naudojant skystas trąšas. Žiemos mėnesiais vandens kiekį patartina mažinti ir nerekomenduojama augalo tręšti. Difenbachijai tinkamiausia gerai drenuota žemė. Kuo puikiausiai tiks ir žemių mišinys, skirtas Afrikos žibutėms (sanpaulijoms).


Sukulentai ir kaktusai


Šviesa: šiems augalams kasdien reikia apie keturių valandų trukmės netiesioginių arba tiesioginių saulės spindulių. Vanduo: esminė taisyklė – laistyti sukulentus, kai išdžiūsta apie 1 cm viršutinio žemės sluoksnio. Laistydami žemę sudrėkinkite, bet nepermerkite. Daugumą sukulentų laistyti derėtų kas 7-10 dienų, o kaktusus - kartą per savaitę. Žiemos mėnesiais kaktusus rekomenduojama laistyti rečiau arba to iš viso nedaryti. Pakaks šiuos augalus palaistyti kartą per kelias savaites.



Trijuostė sansevjera (vienas atspariausių augalų)


Šis augalas mėgsta ryškius tiesioginius saulės spindulius, taigi jam galite drąsiai skirti vietą ant saulėtos palangės. Prieš laistydami įsitikinkite, ar žemė tikrai išdžiūvusi, o žiemos mėnesiais laistykite augalą rečiau. Trijuostei sansevjerai tinkamiausia gerai drenuota ar smėlinga žemė.


Alokazija – ryškius netiesioginius saulės spindulius mėgstantis augalas


Vanduo: žemės drėgnumą palaikykite visus metus. Šie augalai mėgsta vandenį. Juos galima purkšti. Žemė: purus, gerai drenuotas substratas. Tręšimas: šie augalai mėgsta trąšas, ypač tie, kurie yra didesni. Tręškite alokaziją augimo laikotarpiu.


Prieskoninės žolelės


Šviesa: daug netiesioginių saulės spindulių. Vanduo: laistykite žoleles kartą per savaitę.


Lyralapis fikusas


Šviesa: netiesioginiai saulės spinduliai. Priežiūra: leiskite žemei vazone išdžiūti visiškai ir tik tada augalą laistykite. Tai darykite kas 8-10 dienų. Žemė neturi būti permirkusi, tik drėgna.


Tilandsija



Šviesa: šiam augalui tinkama ryški besiskverbianti šviesa. Vanduo: jei oras patalpoje nėra itin sausas, pakaks nupurškimo ir periodiškai organizuojamų vonių.

Dar keletas gudrybių:


- Kaip jau minėjome, prisiminkite pamirštus augalus, bet jei nenorite auginti didžiulės monsteros ar kokio kito augalo, galite tiesiog jo šaką laikyti vazoje. Svarbiausia nepersistengti ir namų nepaversti oranžerija.


BoConcept nuotr.


- Augalai atlieka ne tik estetinę funkciją, bet juos galima panaudoti ir zonavimui. Pasitelkus skirtingo dydžio augalus galite atskirti erdves ir sukurti asmenines saleles tiek miegamajame, tiek virtuvėje.

- Energetinis poveikis. Tai yra nepaneigiama tiesa augalai į namus įneša gyvybės ir tai natūraliai sukuria malonesnę atmosferą, kurioje galima energetiškai pasikrauti ir toliau keliauti užkariauti pasaulio už namų sienų.

- Nebijokite eksperimentuoti su netradiciniais indais vietoje įprastų vazonų – tam galite panaudoti įvairius pintus metalinius ar natūralaus pluošto krepšius, vazas, dubenis ir pan.

- Kaip ir pintos ar austos 70-tųjų stiliaus sienų dekoracijos, į madą sugrįžta ir makrame technika rišti kabantys krepšeliai gėlių vazonams. Kabantys ir svyrantys augalai paįvairins žalumos kompoziciją bei suteiks kartais taip trūkstamų vertikalių linijų jūsų interjere.


Daugiau idėjų: www.boconcept.com/lt-lt/

Užsakymo nr.: PT_74873802

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis