9 paprasti patarimai, padėsiantys interjere teisingai derinti raštus

Bet koks, net pats paprasčiausias ornamentas gali itin pagyvinti ir pagražinti namų interjerą. Tinkamai parinktas raštas ne tik pagyvins patalpą, bet ir suteiks jai individualumo. Tad kaip išmokti derinti skirtingus ornamentus — klasikinius ir šiuolaikinius, rytietiškus ir europietiškus, daugiasluoksnius ir paprastus? Norėdami išvengti klaidų ir pasiekti geriausio rezultato, pasinaudokite mūsų paprastais patarimais.

Patarimas Nr. 1: derinkite neporinį ornamentų skaičių
Paprastai neporinių piešinių skaičiaus deriniai atrodo geriau, nei porinių. Jei jūs ruošiatės paeksperimentuoti su ornamentais, pradėkite nuo trijų skirtingų modelių, besiskiriančių dydžiu. Kai įsisavinsite šią „trijų taisyklę“, pamėginkite paeksperimentuoti ir su penkiais raštais.

Patarimas Nr. 2: derinkite stambius ir smulkius raštus
Derindami skirtingo dydžio raštus, nepamirškite, kad jie turi derėti vienas su kitu. Tad prisiminkite „trijų taisyklę“ ir pasirinkite vieną stambų raštą, antrą — vidutinį, o trečią — smulkų. Pavyzdžiui, pamėginkite suderinti skirtingų dydžių gėlių, geometrinį ir klasikinį ornamentus.

Shutterstock nuotr.

Patarimas Nr. 3: atminkite, kad stambūs raštai geriau atrodo ant didelių daiktų, o smulkūs – ant mažų
Stambiam piešiniui reikalinga asmeninė erdvė, kuri galėtų atskleisti ornamento elementus. Būtent todėl dideli raštai geriausiai atrodo ant sienų, langų ar kilimo. Vidutinis piešinys tiks baldams, o mažas — dėmesiui sutelkti į mažus daiktus.

Patarimas Nr. 4:suraskite stambų ornamentą, kuriame būtų pagrindinės interjero spalvos
Pagrindinis raštas turi būti stambus ir ryškus, be to, jame turi būti visi jūsų interjero spalvų gamos atspalviai. Išrinkę pagrindinį piešinį, ieškokite viduriniojo, kuris bus du kartus mažesnis už pagrindinį. Šiame rašte taip pat turi būti keletas jūsų spalvų gamos atspalvių. Galiausiai, mažame rašte gali būti ne daugiau dviejų ar trijų interjero spalvų gamos atspalvių.

Shutterstock nuotr.

Patarimas Nr. 5: net gi monochrominiame interjere panaudokite raštus
Jei interjere yra tik viena pagrindinė spalva, pažaiskite su jos atspalviais. Atminkite, kad galite derinti skirtingų dydžių ir stilių raštus — tai padės jums sukurti įdomų ir neįprastą vaizdą.

Patarimas Nr. 6: sugrupuokite vieno stiliaus raštus
Stiliaus vienovė būdinga daugeliui interjerų. Kodėl gi nepasinaudojus ta pačia taisykle ir renkantis ornamentą? Pamėginkite sugrupuoti skirtingus vieno stiliaus ornamentus, kurie gali būti skirtingų dydžių.

Shutterstock nuotr.

Patarimas Nr. 7: subalansuokite raštus interjero erdvėje
Visi raštai jūsų interjere turi būti teisingai ir harmoningai išdėstyti. Raštų neturi būti daug, nes kitaip akys ims raibti.

Patarimas Nr. 8: nuosekliai rinkite ornamento atspalvius
Rinkdami piešinį, spalvų intensyvumą naudokite nuosekliai. Pavyzdžiui, jei jūsų interjere dominuoja ramios pastelinės spalvos, nesirinkite ornamento, kuriame yra blizgančių elementų.

Patarimas Nr. 9: nebijokite laužyti taisykles
Nebijokite eksperimentuoti ir klysti. Kartais rizikingiausi deriniai atrodo nepaprastai stilingai ir naujai — bandykite ir surasite tai, kas tiks būtent jums.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis