8 dažniausios interjero dizaino klaidos

Kuriate savo būstą ar norite jį pertvarkyti? Pabandykite išvengti šių 8 klaidų ir Jūsų namai iškart įgaus kitokį veidą.

1 KLAIDA. Baldų ir daiktų gausybė

Žinoma, atsiras tokių, kurie mielai gyventų tarp tuščių sienų. Tačiau dauguma mūsų mėgsta „užpildyti tuštumą", kaupdami aplink save daugybę relikvijų, kurių po to sudėtinga atsikratyti.

Atsidūrusios interjero prekių parduotuvėje, prisiminkite: namuose turi atsirasti gražūs ir tuo pat metu funkcionalūs daiktai! Interjero dizainas neturi nieko bendro su gyvenamos erdvės pavertimu į šlamšto prikrautą sandėlį, kuriame judėjimas būna paženklintas mėlynėmis ant kojų. Vien rodiklis, kad dalykėlis jums yra gražus, - dar ne priežastis jį tempti namo, rašo WomanDay.

Imkite pavyzdį iš japonų: geriau mažiau, bet geriau. Visi baldai turi būti maksimaliai funkcionalūs. Sutaupyti erdvę leis daiktai, kuriuose bus įmontuotos saugojimo sistemos, mobilūs ir sudedami baldai. Išmokite teisingai laikyti daiktus, kurie jums nėra nuolat reikalingi. O dar svarbiau, kad sukauptumėte visą valią ir atsisveikintumėte su tomis interjero detalėmis, kurių nenaudojote ilgiau nei metus.

Namai - ne interjero salonas. Paveikslai ant sienų, nuotraukų rikiuotės ant komodos bei židinio, servetėlės, žvakidės, vazos, pagalvėlės, gėlių vazonėliai... Vargu ar pailsėsite tokiuose namuose. Specialistai perspėja, kad skirtingai nuo miegamojo, kuris atspindi jūsų charakterį, svetainė yra bendra erdvė, kuri gali veikti psichologinę žmogaus būseną. Tad vargu ar antras žurnalinis staliukas, nedidelė papildoma sofa, kėdutė kojoms, krepšiai popieriams ir panašios interjero detalės padės jums išsaugoti dvasios ramybę. Gerai savijautai ir nuotaikai yra žymiai svarbiau palikti užtektinai vietos laisvam jūsų ir būsto energijos judėjimui.

Pateiktos tekste nuotraukos - kaip nereikėtų daryti. Žinoma, priklauso nuo žmogaus skonio... Vienas galėtų gyventi tokiame būste, o kitas - ne.

Į nereikalingų daiktų sąrašą galite įtraukti ne tik įvairaus tipo baldus, bet ir kilimus, takus, suvenyrus iš tolimų kelionių, gausybę indų, skulptūrėlių, žaislų. Jei grįžote iš kelionės ir iš karto papuošėte namus kriaukle, kurią kartu su čiabuvių pagamintais karoliais padėjote ant lentynos su televizoriumi, paskirkite kriauklei ir karoliams galiojimo terminą ir nepamirškite po mėnesio juos padėti į tolimą stalčių.

2 KLAIDA. Džiovintų gėlių dirvonai

Visoms mums pažįstamas jausmas, kai norisi „šiek tiek atnaujinti aplinką". Ir reikia pripažinti: dekoratoriai ir interjero dizaineriai sugalvojo gana daug būdų, kaip greitai ir originaliai papuošti butą. Tačiau nei vienas profesionalas nerekomenduos jums vilkti į namus sausas arba dirbtines gėles.

Netgi jei išdidžiai kažką džiovintą, stovintį dulkėtoje vazoje, vadinate „kompozicijomis", tai visai nepuošia jūsų namų. Feng shui specialistai yra kategoriškai nusiteikę prieš tokias kompozicijas gyvenamose patalpose (jau nekalbant apie plastmasines rožes ir ramunes). Sausos gėlės turi byrėjimo energijos, kuri pablogina aplinką namuose. O štai gyvos gėlės ir kambariniai augalai - visai kitas reikalas! Jie neša atsinaujinimą ir užkrečia teigiama energija.

Tiems, kas nemoka rūpintis vazoniniais kambariniais augalais, o reguliarus šviežių gėlių puokščių pirkimas, jų nuomone, yra neprotingas pinigų švaistymas, interjero dekoratoriai rekomenduoja papuošti namus taure su šviežiomis citrinomis arba apelsinais. Švieži vaisiai įneš į namus ne tik gyvos spalvos, bet ir subtilaus aromato.

3 KLAIDA. Spalvų margumynas

Tiems, kas planuojate daryti remontą arba norite dabartiniam interjerui suteikti spalvų, neverta painioti dviejų skirtingų sąvokų: „spalvų baimė" ir „per didelis spalvos sodrumas". Pirmu atveju kalbame apie tuos, kurie savo interjere nerizikuoja naudoti atspalvius „su charakteriu", pasirinkdami patikrintą smėlio ir pilkos spalvos gamą. Antru - kalbame apie tuos, kurie viename bute sugeba realizuoti vaivorykštės principą.

Jei jau nusprendėte apiforminti savo gyvenamą erdvę spalvotai, darykite tai itin apgalvotai. Dizaineriai ir dekoratoriai tvirtina: interjerui tinka tas pats principas, kaip ir aprangai: ne daugiau trijų spalvų! Kai tik spalvų atsiranda daugiau, jūsų apranga, kaip, beje, ir interjeras, pavirsta beskonybe ir beprotybe (daugeliu atvejų).

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad „spalva" - tai ne tik atspalvio, kuriuo jūs dažysite kambario sienas, pasirinkimas. Nesėkmingi gali būti ir spalviniai akcentai - tos pačios sofos pagalvėlės, servetėlės ant kavos staliuko, staltiesės spalva arba netgi augalų vazonėliai. Visi šitie „lašai jūroje" turi derėti tarpusavyje ir papildyti vienas kitą, o ne permušti vienas kitą tono intensyvumu.

4 KLAIDA. Stilių makalynė

Prieš tai, kai į minimalistinę svetainę statysite rožinį pūkuotą krėslą, pagalvokite apie tai, kaip jis ten atrodys. Bet kuris interjeras turi susiverti ant vieno stiliaus siūlo. Pirmiausia supraskite, kas jums arčiau - angliška klasika ar high tech'as, country ar Provanso stilius.

Blogiausiu atveju galite pavadinti savo interjerą eklektišku. Eklektika reiškia stilių sumaišymą. Tačiau ir čia neišsisuksite be rišančios gijos: kad interjeras atrodytų kaip viena visuma, jums teks orientuotis į vieningą spalvinę gamą arba raštus.

Interjero kūrimas ir atnaujinimas reikalauja kompleksinių sprendimų. Pasirinkę madingus tapetus su raštu, drauge nuspręskite ir dėl baldų, grindų dangos bei kitų interjero objektų spalvos ir stiliaus. Beje, jums ir toliau teks žaisti pagal taisykles!

5 KLAIDA. Raudona spalva

Meilė raudonai spalvai nėra priežastis ją įsileisti į savo namus. Tai labai aktyvi, netgi agresyvi spalva, kuri greitai vargina ir sugeba nervinti bei slėgti aplinką.

Interjero dizaineriai ir dekoratoriai rekomenduoja keletą variantų, kaip galima į interjerą įsileisti raudoną spalvą. Tačiau bet kokiu atveju geriau atsisakykite raudonų sienų, naudokite raudoną ir jos atspalvius kaip papildomus akcentus: jūsų interjere raudona vaza bus kaip raudoni lūpdažiai - jūsų įvaizdžiui.

Beje, šitas principas tinka ir kitoms ryškioms spalvoms. Gyvenimui labiau tinka ramūs atspalviai. Rinkdamiesi spalvinę gamą interjerui, orientuokitės į natūralias gamtines spalvas - rudas, mėlynas, žalias. Be to, kai raudoni pagalvėlių užvalkalai ar raudonos servetėlės ims erzinti, jas pakeisti bus lengviau, nei tarkim, perdažyti sienas ar pirkti naują sofą.

6 KLAIDA. Namelis Barbei

Pūkuotas, rožinis, blizgantis, saldus, minkštas - šitie epitetai iš lėlių gyvenimo, deja, nepuošia tikrų namų. Lavinkite savo skonį: kristalų gausą, patalynę su „roželėmis", pagalves-širdeles ir panašias grožybes palikite mergaitėms paauglėms.

Švelnumą bei intymumą interjere galima sukurti ir kitomis dekoratorių gudrybėmis, pavyzdžiui, naudojant šilką ir aksomą, šiltą spalvinę gamą, pritemdytą šviesą. Kaip pavyzdys gali būti rytietiško stiliaus kambario interjeras. Ypatingo dėmesio nusipelno miegamojo interjeras. Sukurkite seksualų interjerą arba paverskite miegamąjį visiško atsipalaidavimo erdve. Svarbiausia - kad jis nebūtų panašus į Barbės namelį.

7 KLAIDA. Veidrodžių karalystė

Veidrodžių gausa interjere - blogo skonio požymis. Veidrodinės spintos, sienos, lubos jau yra nebemadingos, be to, tai dar yra ir pavojinga. Feng shui žinovai tvirtina, kad veidrodžiai sukuria įtampą patalpoje, nes atspindi visų asmenų, daiktų, kurie juose matomi, energiją. Be to, veidrodis priešais lovą - viena iš priežasčių, kodėl rytais jaučiatės tarsi sudaužyta. Todėl jei jūs vis dar galvojate įsigyti spintą su stumdomomis veidrodinėmis durelėmis, geriau atsisakykite šitos idėjos (arba įrenkite veidrodį toje spintos dalyje, kurioje lova neatsispindi).

Dėmesio bei saiko reikalauja ir vonios kambaryje esantys veidrodiniai paviršiai. Veidrodis vonios kambaryje turi kabėti patogiame visiems šeimos nariams lygyje, būti gerai apšviestas ir būtų geriausia, jei jis būtų vienintelis patalpoje. Rodos, kad jums reikia dar vieno veidrodžio? Apsiribokite miniatiūriniu dvipusiu variantu su padidinančiu stiklu.

8 KLAIDA. Viskas pernelyg dera

Jūs stengėtės atsikratyti visko, kas jus erzino, rinkote derančias sienų, užuolaidų ir baldų apmušalų spalvas, o pagaliau turite interjerą, kurį taip ir norisi kažkaip atnaujinti? Žinokite, jog kartais netgi klaidos yra geriau nei visiškas sterilumas.

Interjero dekoratoriai įsitikinę, kad jų darbas pirmiausia turi teigiamai veikti emocinę žmogaus būseną. Šitas punktas yra netgi svarbesnis už patogumą; juk nepaprastai funkcionalus, tačiau beprotiškai nuobodus interjeras gali paskatinti depresiją.

Ir jei jums į galvą šovė nuostabi mintis - atkurti namuose baldų katalogo paveikslėlį, stabtelėkite. Šitas „idealus pasaulis" buvo sugalvotas ne gyvenimui. Jis buvo sukurtas vien tik tam, kad įkvėptų jus nedideliam baldų perstumdymui...

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis